Upečte si doma vlastní kváskový chléb, který vydrží čerstvý celý týden

Čerstvě upečený kváskový chléb YesPhotographers / Shutterstock.com

Jestli už jste někdy ochutnali domácí, do křupava upečený kváskový chléb, těžko se pak spokojíte s rozpékaným pečivem ze supermarketu. Výhodou doma pečeného chleba je fakt, že zůstává chutný výrazně déle. Budete-li jej správně skladovat, vydrží vám doma i týden. Jak si doma tuhle křupavou dobrotu upéct?

Přečtěte si také

Růžová daň aneb Proč ženy někdy musí platit více?

Kvásek na chleba

Pro upečení toho pravého kváskového chleba budete potřebovat žitnou či chlebovou mouku, hladkou pšeničnou mouku, sůl a kmín. Jednou z nejdůležitějších ingrediencí je ale kvásek! Pokud máte alespoň pět dní času, můžete si doma připravit vlastní kvásek pomocí mouky, vody a správné pokojové teploty.

Kde sehnat kvásek?

Komunita domácích pekařů se ale stále rozrůstá, a tak vám práci ulehčí třeba praktická aplikace Pecempecen.cz. Zde si můžete podle mapy najít, v jaké oblasti či městě poblíž najdete dobrovolníka, který vám již připravený kvásek dá k dispozici. Jakmile jej budete mít v ruce, pečení může začít!

Žitný kvásek na chleba
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Střední

Žitný kvásek na chleba

Naučte se péct pečivo postaru a vypěstujte si žitný kvas, který vám vydrží klidně do konce života. Už nebudete potřebovat droždí, stačí jen mouka a voda. Navíc chléb z kvasu je až neuvěřitelně vláčný a vydrží dlouho čerstvý. Pro přípravu kvásku potřebujete několik dnů (celkem asi 7–10), denně vám však stačí jen pár minut. Tady je jednoduchý návod, jak na to.

Žitný kvásek na chleba

Kváskový chléb – recept

Suroviny na 1 bochník:

  • 300 g kvasu (lžička připraveného kvásku, 150 ml vody a 150 g žitné mouky)
  • 600 g hladké mouky
  • 350 ml vody
  • lžička soli
  • kmín

Jak upéct kváskový chléb:

  1. Lžičku kvásku rozmíchejte se 150 ml vlažné vody a přidejte 150 g žitné mouky. Tak získáte hutný kvas, který přiklopte pokličkou a nechte 12 hodin kvasit v pokojové teplotě. Za tuto dobu dosáhne své maximální výšky. Plánujete-li péct chléb opakovaně, kus kvásku odeberte do extra skleničky a dejte do lednice.
  2. Zbytek kvasu dejte do mísy a přidejte hladkou mouku, vodu, kmín a sůl a vypracujte těsto. Nechte jej alespoň 30 minut odpočinout, pak ho znovu párkrát prohněťte. Po další půlhodince odpočinku jej na válu bude třeba ještě pár minut hníst a přidávat k němu mouku, aby se bochník nelepil.
  3. Pomoučený bochník si ještě minimálně další hodinku odpočine na válu a teprve poté je připravený k pečení. Chléb pečte na maximální teplotu trouby (nejlépe na 250 °C) na rozpáleném plechu.
Těsto na chleba v mouce sweet marshmallow / Shutterstock.com

Pomocníci pro pečení chleba

Kuchyňský robot

Těsto na chleba je důležité velmi dobře propracovat. Pokud máte silné bicepsy, můžete se do toho pustit ručně. Hodně práce vám ale usnadní elektrický hnětač. Na začátku buďte k těstu jemní a hněťte jej na nejnižší stupeň a postupně přidávejte na otáčkách. Nezapomeňte, že úkolem je do těsta dostat co možná nejvíce vzduchu, a tak jej hodně nadzvedávejte, aby se provzdušnilo.

Kmínový chleba
Čas přípravy: 3 hod Obtížnost: Střední

Kmínový chleba

Připravte si domácí kmínový chleba. Bude čerstvý a křupavý a navíc víte, co do něj dáváte. V tomto receptu nenajdete žádné složité postupy. Stačí pouze promíchat a nechat vykynout. Pustíte se do pečení chleba?

Kmínový chleba

Ošatka

Důležitou pomůckou při pečení chleba je ošatka. V té chléb necháte před pečením odpočívat a získá svůj typický tvar. Vybírejte lýkové nebo proutěné výrobky, které před použitím důkladně vysypte moukou nebo škrobem. V téhle fázi se vyplatí nezapomenout ani na nejmenší spáry, aby se vám bochník do ošatky nepřilepil.

Kde koupit ošatku na chleba?

Pokud jste na ošatku v obchodech ještě nenarazili, kupte si ji např. v domácích potřebách Orion a můžete si vybrat požadovanou velikost i tvar. Ošatku i s miskou na domácí chléb pořídíte rovněž v prodejnách Tescoma za 459 Kč a dalších prodejnách s domácími či kuchyňskými potřebami.

Chleba v utěrce, nůž Dudaeva / Shutterstock.com

Keramická forma na chleba

Myslíte to s pečením chleba vážně? Pořiďte si i keramickou chlebovou formu na pečení, která se v troubě rozpálí na vysokou teplotu. Dobře vám ale poslouží i kastrol s poklicí nebo pekáč s víkem.

Chlebník

Chcete-li, aby vám upečený chléb vydržel skvělý až týden, je třeba jej správně skladovat. Nedávejte jej do igelitového sáčku! Tím na chleba akorát přivoláte plíseň. Bochník zabalte do lněné utěrky a vložte jej do dřevěného chlebníku. Tak jej uchováte až do posledního drobečku.

Zdroj: recepty.vareni.cz, pecempecen.cz, prozeny.cz