Zelňačka pro celou rodinu? Vyzkoušejte staročeskou, moravskou nebo veganskou

Zelňačka v bílé misce na dřevěném pozadí Timolina / Canva

Milujete pořádnou domácí zelňačku, která zasytí celou rodinu? Pak je tento článek přesně pro vás. I tento druh polévky totiž můžete uvařit na různé způsoby – podívali jsme se na zoubek nejen té klasické, ale i její vegetariánské verzi. Už cítíte tu vůni?

Přečtěte si také

Oblíbená jídla s příchutí uzeného mají skončit. Kouřové příchutě prý ohrožují zdraví

Veggie zelňačka se sušenými švestkami

I lehká vegetariánská (a s rostlinnou smetanou dokonce veganská) zelňačka osloví chutí, konzistencí a nekonečnou vůní. Je totiž doplněná sušenými švestkami, zahuštěná červenou čočkou a připravená s láskou. Na její přípravu potřebujete:

  • 200 g kysaného zelí
  • 200 ml rostlinné smetany
  • 180 g brambor
  • 40 g červené čočky
  • 20 g jemných ovesných vloček
  • sušené švestky
  • 1 cibuli
  • slunečnicový olej
  • 3 bobkové listy
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 1 lžíci lahůdkového droždí
  • 1 lžičku mletého kmínu
  • 2 lžičky soli

Postup:

Začněte přípravou zelí. Dejte jej na 20 minut vařit spolu s bobkovým listem. Mezitím zpěňte na oleji cibuli, nechte ji zezlátnout a poté přidejte kmín a papriku. Nyní je čas přidat také koření, čočku, ovesné vločky, švestky a brambory spolu s vodou. Polévku nechte vařit 25 minut – teprve pak je čas přidat slité vařené zelí. Nechte směs provařit a na závěr přidejte lahůdkové droždí a rostlinnou smetanu. Veganská zelňačka je hotová a připravená k podávání.

Tip: Pokud máte alergii na laktózu nebo se vyhýbáte mléčným výrobkům, zamiřte do drogerie dm, kde najdete hned několik druhů rostlinné smetany.

Jak uvařit vegan zelňačku podle pana Cuketky

Staročeská klasika

Staročeská zelňačka si zaručeně zatančí s vašimi chuťovými pohárky. Jestliže na ni máte chuť, vyzkoušejte ji podle našeho receptu. Na poctivou polévku do nákupního seznamu přidejte:

  • 400 g kysaného zelí
  • 280 g brambor
  • sůl
  • kmín
  • pepř
  • 100 g másla
  • 120 g hladké mouky
  • 1 cibuli
  • 400 g moravské klobásy
  • 100 g zakysané smetany
  • 250 ml mléka
  • snítku hladkolisté petrželky

Kysané zelí povařte ve vodě doměkka. Brambory nakrájejte a uvařte v osolené vodě s kmínem. Připravte si jíšku a zamíchejte ji do uvařeného zelí. Polévku nechte povařit, teprve pak je na řadě důležitý krok: Přidejte vařené brambory, nasekanou cibuli, kolečka opečené klobásy a mléko. Jakmile je polévka hotová, zamíchejte do ní zakysanou smetanu a ozdobte ji pepřem a petrželkou.

Tip: S elektrickým mlýnkem na sůl a pepř 2 v 1 z Tescomy budou vaše polévky chutnat každému. Vždy čerstvá chuť nezklame.

Bílá variace s houbami

Máte rádi bílou zelňačku? Moravská zelňačka s houbami bude to pravé. Snadná příprava a dokonale vyvážená chuť pohladí i v tom nejsychravějším dni. Potřebujete:

  • 5 brambor
  • 500 g uzeného kolena
  • 500 g kysaného zelí
  • hrst sušených hub
  • 400 g zakysané smetany
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl a pepř
  • 1 lžíci másla
  • 4 stroužky česneku

Nakrájené brambory uvařte doměkka. Mezitím v tlakovém hrnci cca hodinu vařte uzené kolínko, zkrátka a dobře – dokud nezměkne. Maso nakrájejte na kostičky a ve zbylém vývaru vařte zelí. Po změknutí zelí přidejte houby, brambory a zakysanou smetanu smíchanou s moukou. Promíchejte a vařte ještě 20 minut. Na samotný závěr stačí dochutit polévku máslem smíchaným s česnekem, solí a pepřem. Můžete podávat.