Jak se naučit krájet zeleninu jako profesionální kuchaři?

Se správným vybavením a při dodržování pár základních pravidel, se snadno naučíte krájet zeleninu jako profík.

Chtěli byste se naučit krájet zeleninu jako profík? Není to vůbec nic složitého. Stačí jen správné vybavení, dodržovat několik základních pravidel a hlavně to chce cvik. Poradíme vám několik vychytávek, se kterými to jistě hravě zvládnete.

Přečtěte si také

BIO bavlna, GOTS nebo OCS. Vyznáte se v certifikátech udržitelné módy?
BIO bavlna, GOTS nebo OCS. Vyznáte se v certifikátech udržitelné módy?

Správné krájení zeleniny vám může při vaření ušetřit spoustu času i práce. V každé domácnosti by neměla chybět sada kvalitních a vždy nabroušených nožů, protože bez nich zkrátka nic dobře nenakrájíte.

Ceny profesionálních nožů se pohybují ve vyšších částkách. Luxusní provedení japonských nožů v dřevěné krabičce má značka Catler. Rukojeti nožů jsou vyrobeny z javorového dřeva a na ostří použil výrobce damascenskou ocel, která vyniká nejvyšší kvalitou a zajímavým zpracováním. Cena však odpovídá kvalitě, a tak za nůž Catler DMS 203 Chef Knife zaplatíte 3 990 korun. V prodejnách Datart ho mají právě v akci o dvě stovky levněji. Nože Wüsthof, které koupíte od 7 299 Kč za 7dílnou sadu, mohou být skvělým tipem na dárek pro ty, kdo rádi vaří. Zlatá střední cesta může být sada nožů Berndorf Sandrik s 9 ks nožů řady Profi Line z jednoho kusu oceli za cenu 2 299 Kč. Cenově příjemnější je značka BerlingerHaus, od které vás 6dílná sada s magnetickým stojanem Berlinger Haus Black Rose Collection vyjde na 799 Kč. Česká značka Tescoma nabízí široké portfolio nožů od základních typů až po profi řadu.

Na správné krájení je potřeba mít kvalitní ostrý nůž, značka Catler nabízí japonské nože s damascenskou ocelí (Foto: Catler.cz)

Jen ostrý nůž nestačí, dbejte i na prkénko

Samozřejmě že velký ostrý nůž je základ úspěchu. Velmi důležitý je však také povrch, na kterém zeleninu krájíte.

Prkénko by mělo být dostatečně velké a držet na místě. Hodně využívaná jsou ta plastová s protiskluzovým povrchem. Jestliže využíváte lehké a klouzavé prkénko, dejte si pod něj vlhkou utěrku či hadřík. Tím zajistíte, že se vám deska během rychlého krájení nikam nehne.

Profesionální kuchaře však často uvidíte krájet na dřevěném prkénku, které je masivní, těžké a šetrné pro ostří nožů. Navíc je měkčí a mnoha lidem se s ním lépe pracuje.

Vysoce kvalitní prkénka stojí až několik tisíc. Například designové dřevěné prkénko s kovovým rámem od profesionální značky WÜSTHOF vás vyjde na 5 599 Kč. Stačit vám ale jistě bude i výrazně levnější výrobek například z IKEA, kde najdete masivní bambusové prkénko za 349 Kč.

Zajímavá je také krájecí deska VITAMINO od Tescomy, která je antibakteriální, oboustranně protiskluzová a zachytává šťávu z ovoce a zeleniny.

Správný úchop nože

Abyste dokázali krájet rychle a přesně, je zapotřebí pevný a stabilní úchop nože. Nůž musí být rovně a nesmí vám přepadávat ani na jednu stranu. Ruka by se při delším krájení brzy unavila.

Nejprve udělejte z palce, ukazováčku a prostředníčku špetku a uchopte čepel nože těsně za koncem rukojeti tak, aby byl palec na jedné a ukazováček s prostředníčkem na druhé straně. Zbylými prsty následně omotejte rukojeť.

Zeleninu na prkénku stabilizujte

Je důležité, aby vám zelenina na prkénku nikam „neutíkala“. V případě kulaté zeleniny ji tedy rozkrojte napůl a plochou částí položte na prkénko. Zeleninu uchopte tak, aby vaše dva poslední články prstů byly v jedné řadě kolmo k prkénku. Jedině tak zabráníte případnému říznutí.

Tip: Pokud potřebujete větší kousky zeleniny, můžete využít například na krájení papriky či chřestu místo nože kráječ na pizzu. Krájejte plynulým pohybem tam a zpátky. Je to snadné a rychlé.

Zelenina musí být na prkénku stabilní, proto si tu kulatou nejprve rozkrojte napůl

Na kostičky či na plátky?

Ať už krájíte jakýkoliv druh zeleniny, je potřeba se držet informací v receptu. Setkat se můžete se následujícími typy:

  • Malé kostičky/najemno – v takovém případě by měly být kousky kratší než půl centimetru.
  • Střední kostky/nahrubo – kostky by měly být velké zhruba jeden centimetr.
  • Velké kostky – takové měří okolo 2 centimetrů. Samozřejmě je potřeba rozlišovat, o jaký pokrm se jedná.

Setkat se můžete také s názvy brunoise a julienne. Jedná se o kuchařské slangy pro techniku krájení na kostičky a na nudličky.

  • Julienne – nudličky se skvěle hodí do salátů nebo asijské kuchyně.
  • Brunoise – kostičky najdou využití spíše v polévkách a omáčkách.
Struhadla a kráječe na zeleninu či ovoce jsou praktickými pomocníky v kuchyni, pokud si s nožem nevěříte

Pokud si v krájení nožem zvláště na malé kousky nevěříte, pomozte si struhadly a kráječi. Například kráječ na ovoce a zeleninu Tchibo (599 Kč) ji díky třem nástavcům nakrájí buď na plátky nebo na velké či malé kostky. Multifunkční struhadlo Slice Adjust za 438 Kč disponuje 4 vyměnitelnými čepelemi, ideálními na hladké a přesné krájení ve stylu julienne, na plátkování, drcení a strouhání.

Šikovný je také elektrický salátovač Philips HR1388/80, který obsahuje kotouč na hranolky, na hrubé krájení, na jemné krájení, na hrubé a jemné strouhání a kotouč na nudličky julienne. K dostání okolo 1600 Kč.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!