Kdy je nejlepší pořídit klimatizaci? Ušetřit můžete i tisíce

Usmívající žena sedí pod klimatizací Andrey_Popov / Shutterstock.com

Zima ještě neskončila, a tak není divu, že po návratu domů z procházky, po níž si ohřejete zkřehlé končetiny u krbu s grogem v ruce, je to poslední, na co myslíte, nákup klimatizace. Ale pozor, právě teď je ten nejlepší čas připravit se na úmorná letní vedra a pořídit klimatizaci levně. Jak vybrat tu pravou?

Přečtěte si také

Báječná žebírka, která se rozplývají na jazyku: Udělejte si legendární Memphis žebírka podle známého šéfkuchaře

Jak ušetřit při nákupu klimatizace?

Napadlo vás loni v létě, že byste si domů pořídili kvalitní klimatizaci? Pokud o jejím nákupu vážně uvažujete, je třeba vše řešit s řádným předstihem. Pořízení klimatizační jednotky a její instalace je nejen finanční investicí, ale do jisté míry i zásahem do interiéru. Proto se vždy vyplatí o takovém plánu přemýšlet dopředu a vše si dobře připravit.

Chcete-li navíc nějakou tu korunu ušetřit, možnou slevu najdete spíš nyní v zimě než v létě, kdy je po klimatizacích největší poptávka. Mnoho e-shopů nyní nabízí speciální zimní akce a slevy, které vám ušetří i několik tisíc.

Na co myslet před nákupem klimatizace?

Předtím, než vynaložíte peníze za klimatizaci a zaplatíte specializované firmě za její instalaci, se ujistěte, že si vůbec chladicí jednotku smíte na dům instalovat. Jste-li majitelem rodinného domu, je jen na vás a vašich finančních možnostech, jakou klimatizaci si pořídíte a kam.

Bydlíte-li ale v bytovém domě, je pro vás situace o něco složitější. Fasáda či střecha budovy, kam se chladicí jednotky nejčastěji umisťují, jsou totiž bány jako společné části domu. I pokud jste vlastníky bytu, nemůžete do nich zasáhnout, aniž byste měli souhlas od příslušného orgánu společenství. A pozor, stejná situace platí i při umístění na balkón nebo lodžii.

Problém s instalací klimatizace pak může nastat i tehdy, bydlíte-li v historickém centru města. V takovém případě vám do umístění chladicí jednotky budou mluvit i památkáři.

Mobilní klimatizace v obývacím pokoji Axel Bueckert / Shutterstock.com

Jak vybrat klimatizaci

Nyní vás čeká ta nejtěžší práce, a to samotný výběr vhodné klimatizace pro vaše bydlení. Tolik oblíbené mobilní klimatizace se sice obejdou bez velké instalace a vrtání do zdi, ale hodí se jen do menších místností o výměře max. 40 m². Jsou tedy fajn řešením pro podkrovní kancelář nebo ložnici, kde se kumuluje teplo více než v ostatních částech domu.

Co je BTU zkratka u klimatizace?

Určitě jste si všimli, že mnoho výrobců uvádí výkon klimatizace v jiných jednotkách, než jsou kilowatty, a tak se často na krabicích setkáte s označením BTU (British thermal unit). Jedná se o britskou tepelnou jednotku a hodnoty jsou nejčastěji v rozmezí od 7 000 do 14 000 BTU/h. Právě podle tohoto údaje můžete nejlépe výkon jednotlivých klimatizací porovnat.

V praxi to znamená, že čím větší prostor doma potřebujete vychladit, tím vyšším BTU číslem musí být vaše klimatizace vybavena. Vždy je dobré nechat si výkonovou rezervu: 12 000 BTU odpovídá chladicímu výkonu 3,5 kW, zatímco slabší verze 9 000 BTU odpovídá zhruba 2,5 kW.

Muž instaluje nástěnnou klimatizaci GBJSTOCK / Shutterstock.com

Kdy pořídit mobilní klimatizaci?

Mobilní klimatizace seženete už od 6 tisíc korun. U tohoto typu ale musíte počítat s větší hlučností, protože kompresor, který by normálně byl umístěn mimo místnost, se nachází v jednotce klimatizace. Teplý vzduch se odvádí pryč z místnosti hadicí, a tu je třeba vysunout z okna nebo ze dveří na balkón.

Aby vám chladný vzduch neunikal, je třeba okolí okna dobře utěsnit. K tomuto slouží speciální polyesterová těsnění na suchý zip, která do oken nalepíte pomocí samolepicích pásek. Ceny límců se pohybují od 800 korun.

Mobilní klimatizace jsou často využívány v ložnicích nebo dětských pokojích. Proto si pohlídejte při koupi hlučnost, kterou najdete pod označením dB. Doporučujeme vybrat si přístroj s komfortním a úsporným nočním režimem (sleep). Laicky řečeno – v nočním režimu klimatizace sníží otáčky ventilátoru vnitřní jednotky na minimum a také upraví teplotu, která časem roste směrem k původně nastavené hodnotě, aby nám během spánku nebyla zima.

Ledový zelený čaj s lesním ovocem
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Ledový zelený čaj s lesním ovocem

Domácí ledový zelený čaj s lesním ovocem a mraženým hroznovým vínem vás překvapí svou dokonalou kombinací chutí. Hotový je za chvilinku, skvěle osvěží v horkých letních dnech a jsme si jisti, že vám bude chutnat.

Ledový zelený čaj s lesním ovocem

Výhody splitové klimatizace

Chcete-li si v létě pohodlně a rychle vychladit celý byt, nejlepším řešením bude tzv. splitová klimatizace. V tomto případě se na fasádu, střechu či balkón budovy umístí kompresor, a vy doma jen ovládáte klimatizační jednotku. K jednomu kompresoru lze navíc připojit několik takových jednotek, což zajistí ochlazení i většího domu. U tohoto řešení je třeba počítat s náklady nejen za jednotky, ale též za instalaci provedenou odbornou firmou a stavební práce, které s ní budou spojeny.

Odborníci se shodují, že by lidé neměli instalovat konzole a vnitřní i venkovní jednotky sami. Velmi důležité je mít dobrý spád potrubí a také je vhodné se poradit předem s odborníkem, kam klimatizaci umístit, aby správně fungovala a vytemperovala co největší plochu v domě.

Jednodušší nástěnné klimatizace koupíte již od 18 tisíc korun, za ty nejvýkonnější si připlatíte i desetitisíce. Prémiové klimatizace už dnes mají i připojení na internet, a vy s nimi tak můžete komunikovat díky mobilní aplikaci. Ještě předtím, než dorazíte domů, si tak místnost vychladíte na preferovanou teplotu nebo na dálku klimatizaci třeba vypnete.

Zdroje: iDNES, Nazeleno