Čím vším se dají v kuchyni nahradit vajíčka?

Detail vejce na stole a v pozadí vejce v platu Krasula / Shutterstock.com

Vajíčka patří v kuchyni k jedněm z nejzákladnějších surovin. Pokud vám ale zrovna došla, ze zdravotních důvodů je nemůžete nebo je do svého jídelníčku vůbec nezahrnujete, máme pro vás dobrou zprávu! Dají se totiž poměrně snadno nahradit, a to hned několika způsoby. Inspirujte se našimi tipy.

Přečtěte si také

Konec oblíbeného e-shopu Kasa.cz: Nahradí ho DATART. Stejný osud potkal i další značky

K čemu slouží vejce při pečení a vaření?

V jídlech vajíčka slouží hned k několika účelům. V těstech a směsích fungují jako pojicí hmota a mají také kypřicí funkci – výsledné pokrmy jsou pak díky nim krásně vláčné a nadýchané. To stejné ale svede i spousta dalších surovin, kterými můžete vajíčka (podle jejich zamýšlené funkce v pokrmu) nahradit.

Vždy ovšem mějte na paměti, že je takto vhodné v receptech nahrazovat maximálně tři vejce. Pokud je jich zapotřebí více, jsou v daném jídle zásadní a nebude to bez nich ono.

Sleva na vejce se teď rozhodně hodí

Banány

Rozmačkané banány dodají pokrmům vláčnost a těsto nebude tak dusivé. Hodí se jako náhrada za vajíčka do muffinů, moučníků, sladkých chlebíčků, korpusů na dort i krémů, kterým navíc propůjčí neodolatelnou banánovou chuť.

  • Jedno vejce odpovídá půlce banánu.
Jablečné pyré v misce, nakrájené jablko, lžička kitty / Shutterstock.com

Jablečné pyré

Stejně jako banány dodá těstu vláčnost a vlhkost, ale na rozdíl od nich jablečné pyré tolik neovlivní chuť. Ideální je použít to neslazené (pokud máte slazené, o něco snižte množství cukru v receptu). Hodí se do sladkých moučníků, palačinek, lívanců, koláčů apod.

  • Jedno vejce odpovídá cca 80 ml pyré (1/3 hrnku).

Rostlinný olej

Pokud je v receptu jen jedno vajíčko, můžete ho nahradit rostlinným olejem (např. slunečnicovým). Více vajec se tímto způsobem nedoporučuje nahrazovat, protože množství oleje by mohlo nepříznivě ovlivnit výslednou chuť i konzistenci.

  • Jedno vejce odpovídá 60 ml rostlinného oleje.

Mletá lněná nebo chia semínka

V receptech nahradí vajíčka jako pojivo, například při přípravě různých placek, karbanátků, nádivek nebo lívanečků.

  • Jedno vejce odpovídá jedné lžíci rozemletých lněných nebo chia semínek smíchaných s jednou lžící vody (směs nechte 30 minut nabobtnat).
  • Pokud chcete, aby byl hotový pokrm také kyprý, přidejte do výše uvedeného množství cca ¼ lžičky prášku do pečiva.
Lívance z chia semínek navrstvené na sobě, ozdobené zakysanou smetanou a borůvkami Vladislav Noseek / Shutterstock.com

Cizrnová voda jako náhrada bílku

Všude tam, kde potřebujete vyšlehaný sníh z bílků, můžete použít nálev z konzervované cizrny. Vyšlehejte jej stejně jako bílky, ideálně elektrickým šlehačem – rostlinný sníh bude hotový rychleji.

  • Jeden bílek odpovídá třem lžícím cizrnové vody.

Tip: Náhrada vajec v prášku

Na trhu existují také různé průmyslové náhražky vajec v podobě sušeného prášku, který se rozmíchává ve vodě. Využijete jej při pečení i vaření a je také ideální na cestování.