Vajíčka patří v kuchyni k jedněm z nejzákladnějších surovin. Pokud vám ale zrovna došla, ze zdravotních důvodů je nemůžete nebo je do svého jídelníčku vůbec nezahrnujete, máme pro vás dobrou zprávu! Dají se totiž poměrně snadno nahradit. A to hned několika způsoby. Inspirujte se našimi tipy.
V jídlech vajíčka slouží hned k několika účelům. V těstech a směsích fungují jako pojicí hmota a mají také kypřicí funkci. Díky nim jsou výsledné pokrmy krásně vláčné a nadýchané.
To stejné ale svede spousta dalších surovin, kterými můžete vajíčka podle toho, jakou funkci měla v pokrmu mít, nahradit.
Vždy ovšem mějte na paměti, že následujícími způsoby se doporučuje v receptech nahrazovat maximálně 3 vejce. Pokud je jich zapotřebí více, jsou v daném jídle zásadní, a nebude to bez nich ono.
Rozmačkané banány dodají pokrmům vláčnost a těsto nebude tak dusivé. Hodí se jako náhrada za vajíčka do muffinů, moučníků, sladkých chlebíčků, korpusů na dort i krémů, kterým navíc propůjčí neodolatelnou banánovou chuť.
Použití: 1 vejce odpovídá 1/2 banánu.
Stejně jako banány dodá těstu vláčnost a vlhkost, ale na rozdíl od nich jablečné pyré tolik neovlivní chuť. Ideální je použít neslazené (pokud máte slazené, pak o něco snižte množství cukru v receptu). Hodí se do sladkých moučníků, palačinek, lívanců, koláčů apod.
Použití: 1 vejce odpovídá cca 80 ml pyré (1/3 hrnku).
Pokud je v receptu jen jedno vajíčko, můžete ho nahradit rostlinným olejem (např. slunečnicovým). Více vajec se tímto způsobem nedoporučuje nahrazovat, protože množství oleje by mohlo nepříznivě ovlivnit výslednou chuť i konzistenci.
Použití: 1 vejce odpovídá 60 ml rostlinného oleje.
V receptech nahradí vajíčka jako pojivo, například při přípravě různých placek, karbanátků, nádivek nebo lívanečků.
Použití: 1 vejce odpovídá 1 lžíci rozemletých lněných nebo chia semínek, smíchaných s 1 lžící vody (směs nechce 30 minut nabobtnat). Pokud chcete, aby byl hotový pokrm také kyprý, přidejte do výše uvedeného množství cca ¼ lžičky prášku do pečiva.
Všude tam, kde potřebujete vyšlehaný sníh z bílků, můžete použít nálev z konzervované cizrny. Vyšlehejte jej stejně jako bílky, ideálně elektrickým šlehačem – rostlinný sníh bude hotový rychleji.
Použití: 1 bílek odpovídá 3 lžícím cizrnové vody.
Na trhu existují také různé průmyslové náhražky vajec v podobě sušeného prášku, který se rozmíchává ve vodě. Využijete jej při pečení i vaření a je také ideální na cestování. Například výrobek Topnatur Vajahit, který seženete na internetu nebo v prodejnách se zdravou výživou za cenu od 32 Kč / 200 g (nahradí 20 vajec) nebo Vegan Eggie, který navíc neobsahuje laktózu (cena za 200 g začíná na cca 50 Kč). K dostání je i produkt ve větším balení: Synthova náhrada vajec 1 500 g, který na internetu seženete za 254 Kč.