Je nejvyšší čas postarat se o muškáty. Víte, jak na to, aby vám dělaly radost brzy a dlouho?

Červené pelargonie na okenním parapetu Vika Lilu / Shutterstock.com

Zdobí naše balkony, hýří barvami a s trochou štěstí přežijí téměř cokoli. Muškáty nebo také pelargonie. Když se jim daří, dme se pýchou srdce nejedné zahradnice – jejich působivé květy totiž vypadají jako vodopád rozmanitých barevných kombinací. A právě teď je správný čas na to připravit je na sezónu. Poradíme vám, jak na to, aby měly i letos vaše muškáty bohaté, zdravé a krásné květenství.

Přečtěte si také

Poctivého nepálí. Pikantní jídlo zažene smutek, pomůže zhubnout a podpoří vaši imunitu

Jak pěstovat muškáty po zimě?

Kvůli nízkým teplotám v zimě mohou být některé muškáty zažloutlé a oschlé. Pokud byly uloženy v místnosti s nedostatkem světla, mohly také vyhodit tenké šlahouny, když se táhly za světlem.

Tyto rostliny je třeba zkrátit alespoň o 10 cm, aby mohly v létě zase vykvést. A odstraňte i případné květy a samozřejmě vše oschlé a suché. Pokud to neuděláte, muškáty budou slabé a prořídlé.

Pakliže je vaším cílem vytvořit novou kolonii muškátů, vězte, že na množení jsou ideální ty rostliny, které strávily zimní období na světlém místě. Bývají zelené, a právě jejich vrcholky se hodí k řízkování.

Jak se starat o muškáty?

Než přistoupíte k omlazování či řízkování, je třeba zkontrolovat stav rostlin. Zbavte je suchých listů a vyndejte z původních nádob. Jakmile objevíte nějakého škůdce nebo napadení plísněmi, raději rovnou celou rostlinu vyhoďte. Pokud prošly důkladnou kontrolou, vytřepejte zeminu z kořenů a také je zkraťte.

Žena přesazuje muškáty encierro / Shutterstock.com

Výběr zeminy a hnojiva

Aby vám muškáty krásně prospívaly, je třeba o ně pečovat. Ty, kterých se týká omlazovací kúra (jarní sestřih šlahounů a kořenů), ocení čerstvý substrát na pelargonie, do kterého můžete přimíchat dlouhotrvající hnojivo. Zpravidla obsahuje také rašelinu, která omezuje vznik houbových chorob, nebo fosfor podporující tvorbu květů.

A protože je na ně venku ještě chladno, dokud nepůjdou zdobit balkóny, terasy či schody, nechte je na chladném, nicméně světlém místě a pravidelně zalévejte.

  • Tip: Abyste to měli jednodušší a zajistili muškátům skutečný luxus, pořiďte si samozavlažovací truhlíky. Nejenže nebudou „na suchu“, když na pár dní odjedete, ale navíc i přebytečná zálivka má kam odtéct.

Jak řízkovat muškáty?

Základem úspěchu množení je zdravá rostlina, která strávila zimu na světle (zazimovaná ve skleníku, zimní zahradě či za oknem chladné místnosti). Vrcholek takové rostliny ustřihneme a necháme zakořenit. Jak na to?

  • Zakořeňovací teplota by měla být okolo 20 °C.
  • Ponecháme pouze 2–3 vrcholové listy, zbytek odstřihneme.
  • Seřízneme spodek řízku (jeho délka by měla být cca 10 cm) a necháme ho zaschnout do druhého dne.
  • Poté jej zapíchneme do substrátu určeného ke množení (důležitá je lehkost).
  • Řízky zakoření přibližně za měsíc, poté je nutné přesadit je do dospělé zeminy pro muškáty.
Růžové muškáty v květináčích na venkovních okenních parapetech Dmitry Eagle Orlov / Shutterstock.com

Jak hnojit pelargonie?

Protože jsou muškáty hodně plodné, potřebují pravidelně podporovat hnojením.

  • Vyhráno mají příznivci vermikompostování, neboť velmi vhodným prostředkem jsou žížalí exkrementy. Ty se jednoduše naředí s vodou k zalití – rostliny na tuto látku velmi dobře reagují a spokojeně rostou.
  • Hnojit ovšem můžete i hnojivem, které v sobě nese hodně živin (zejména dusík, draslík a fosfor). V ideálním případě je dobré hnojiva střídat (cca po týdnu), teprve však až bude rostlina v novém domově alespoň měsíc.
  • Pozor také na přehnojení – mohli byste jim upálit kořeny a připravit se tak o kaskádu květů.

Jak zalévat muškáty?

Muškáty nemají rády bahenní lázně, i proto se vyplatí pořídit samozavlažovací truhlíky. Zalévat byste měli až v okamžiku, kdy je zemina oschlejší. A pozor také na teplotní šoky – nezalévejte studenou vodou, ale ideálně tou odstátou v pokojové teplotě. Vyhýbejte se rovněž zalévání za přímého slunečního svitu, nejvhodnější dobou jsou ranní hodiny či podvečer.

Kdy je vhodná chvíle dát muškáty ven?

Vysazení muškátů ve správném čase je klíčové pro jejich úspěšný růst a kvetení. Počkejte proto na stabilně teplé počasí bez rizika mrazů. Původním domovem muškátů je Afrika, jako teplomilné rostliny tak potřebují teplotu alespoň nad 10 °C. Jejich výsadba zpravidla připadá na přelom dubna a května.

Zdroje: kupi.cz, ireceptar.cz