5 finančních předsevzetí, díky kterým ušetříte nejen na dovolenou

Žena háže minci do bílého prasátka Nattakorn_Maneerat / Shutterstock.com

Existují pozitivní finanční návyky, se kterými ušetříte nemalé peníze. Nikdy není pozdě na 5 finančních předsevzetí, díky kterým ušetříte nejen na vaši vysněnou dovolenou. Inspirujte se, přinášíme čerstvý návod, jak začít šetřit ještě dnes.

Přečtěte si také

Čaj, mast nebo sirup z šeříku pomáhají při bolestech hlavy, stresu i špatném zažívání

1) Sledujte svůj domácí rozpočet

Chystáte se šetřit? Začněte tím nejdůležitějším. Zaznamenejte si své příjmy a výdaje, ty pak rozdělte ještě na zbytné a nezbytné.

Nezbytné výdaje jsou takové, které měsíčně platit zkrátka musíte. Zbytné výdaje jsou pak ty, které můžete v případě potřeby ze seznamu vyškrtnout – a ušetřit tak na nich. Zapište platby, které vám z účtu odcházet musí – náklady na bydlení, splátky úvěrů nebo pojištění. K těmto výdajům pak začněte evidovat seznam každé vaší útraty – ať už jde o nákup drogerie, knih, oděvů nebo jídla.

Jedině takhle přesně zjistíte, kolik vás život měsíčně stojí – a kde můžete případně ještě ušetřit.

Začněte šetřit hned od Nového roku

2) Sledujte slevy a nakupujte chytře

Nákupy se slevou? Vyplatí se – obzvláště při pořizování dražších věcí, jakými jsou elektronika nebo přístroje do domácnosti. Za nákup běžných, ale přitom nikoli zrovna levných spotřebičů, můžete během slev či výprodejů ušetřit i tisíce korun. Někdy se zkrátka počkat na akci vyplatí – váš rodinný rozpočet to ocení.

Tip: Sledujte akční nabídky na Kupi.cz nebo si stáhněte naši mobilní aplikaci – a budete mít ty nejlepší akce na hledané zboží vždy při ruce. Proč platit více, než je nutné?

Ušetřete za nové spotřebiče

3) Spořte si deset procent

Nejste typ člověka, který umí šetřit? Motivovat vás může jednoduché pravidlo deseti procent. S každou platbou za věci, které pořizujete pro sebe a nepatří mezi nezbytné výdaje, odložte na spořící účet 10 % ze zaplacené částky. Budete se divit, jak rychle vaše úspory porostou. A že nechcete počítat, kolik utrácíte a kolik si odkládáte? Pak vám může pomoci jednodušší technika – prostě a jednoduše odložte každý měsíc 10 % z příjmů.

Mladý pár kontroluje své finance na notebooku a ve smlouvách Cast Of Thousands / Shutterstock.com

4) Zkontrolujte své finance

Máte přehled, co všechno platíte, a především proč? Při kontrole finančních produktů mnoho lidí zjistí, že platí za zastaralé smlouvy pojištění života, domácnosti či nemovitosti. Proto je namístě udělat revizi všech produktů, za které platíte – a nejen částek, ale také smluv, které nemusí být aktuální a odpovídat vašim skutečným potřebám.

Nebojte se jednou za čas probrat administrativou a zkontrolovat platby. Pravděpodobnost, že i v této oblasti můžete ušetřit, je velká. Když platit, tak smysluplně.

5) Zbavte se nevýhodných úvěrů

Máte vysoké měsíční náklady? Mnohdy je můžete snížit pouhou konsolidací úvěrů. Zastaralé úvěry s vysokým úrokem? Vysoké splátky několika úvěrových produktů? Mnoho lidí si neuvědomuje, že spojení úvěrů v jeden může snížit úrok i měsíční splátku. Proto nezapomeňte zkontrolovat, kolik platíte a s jakou úrokovou sazbou.

Nebojte se zahrnout do revize financí také drahé půjčky a zbavte se jich. Nakonec snížení tohoto nezbytného výdaje ve formě vysokých splátek pomůže osvěžit váš rozpočet a najdete tak peníze, které můžete přeměnit na rezervu. Tak na co čekáte?