Mít lepší imunitu? Zdravé srdce? Rychlé myšlení? Vyzrát na únavu a stres? A co víc, ještě si pochutnat? Nejlepším receptem dle doporučení odborníků je zařadit do jídelníčku ryby. Jsou totiž bohaté na omega-3 mastné kyseliny, vitamín D a mnoho dalších prospěšných látek. Aby však na naše zdraví měly nějaký vliv, dopřát bychom si je měli 2–3x týdně. Jak ale vybrat vhodnou čerstvou rybu?
Cena kvalitního rybího masa je bohužel stále poněkud vyšší než zaběhnuté hovězí či krůtí. Důvodem je i méně snadná „produkce“ masa a vyšší nároky pro zachování čerstvosti. Jaké jsou tedy ceny nejběžnějších druhů ryb?
Kromě čerstvých ryb můžete získat také ryby chlazené či mrazené. Samostatnou kapitolou jsou pak ryby připravené ke speciální úpravě, například obalované, saláty z ryb či „naložené“ sardinky.
V současné době plné chemických kouzel se může zdát, že lze zamaskovat už téměř cokoli. Jenže ošálit nás v případě čerstvé ryby nedává mnoho prostoru. Existuje totiž několik ukazatelů, kterých si stačí všímat. Jaké to jsou?
Abyste si výběr usnadnili, hledejte především pulty a obchody, kde ryby prodávají „na ledu“. Takto uskladněná ryba vydrží dle ředitele české sítě rybích restaurací Nordsee Marka Sedláka čerstvá až čtyři dny.
Tip od Kupi.cz: Každá specializovaná prodejna zabývající se prodejem čerstvých ryb má přesný plán na dovoz zboží. Pokud si chcete být jisti, zjistěte, který den produkty přivážejí.
Bohužel ryby patří k potravinám, které se rády rychle kazí. Zároveň se jejím nevhodným uskladněním můžete připravit o chuť a požitek. V každém případě čerstvou rybu nemyjte! Voda totiž obsahuje chlór, který chuť může pokazit. Pokud pořídíte vykuchanou čerstvou rybu v celku, můžete ji ještě cca 4 dny skladovat doma v lednici při teplotě 1–4 ˚C. Nejlépe v namočené utěrce, položenou na talíři a přikrytou fólií. Naporcovanou čerstvou rybu je nejlépe zpracovat tentýž den, i když mnozí prodejci uvádí, že ji lze v chladu skladovat ještě alespoň 2 dny. Pro úplnost dodáme, že zmrazené kousky lze uchovávat nejdéle 3 měsíce. Pak se maso může vysušit.
Tip od Kupi.cz do rybí restaurace: Pokud si občas na rybu vyrazíte, pak vězte, že skvělým poznávacím znamením také je, jak „nesnadno“ lze vytahovat kosti. Pokud je to totiž příliš snadné, nejedná se o čerstvou rybu.