Jak vybrat rybu v obchodě, aby vám chutnala

Jak poznat, že je ryba čerstvá? A kolik stojí čerstvá ryba?

Mít lepší imunitu? Zdravé srdce? Rychlé myšlení? Vyzrát na únavu a stres? A co víc, ještě si pochutnat? Nejlepším receptem dle doporučení odborníků je zařadit do jídelníčku ryby. Jsou totiž bohaté na omega-3 mastné kyseliny, vitamín D a mnoho dalších prospěšných látek. Aby však na naše zdraví měly nějaký vliv, dopřát bychom si je měli 2–3x týdně. Jak ale vybrat vhodnou čerstvou rybu?

Přečtěte si také

Aviváž nepatří jenom do pračky: V domácnosti dokáže divy
Aviváž nepatří jenom do pračky: V domácnosti dokáže divy

Kolik stojí ryba

Cena kvalitního rybího masa je bohužel stále poněkud vyšší než zaběhnuté hovězí či krůtí. Důvodem je i méně snadná „produkce“ masa a vyšší nároky pro zachování čerstvosti. Jaké jsou tedy ceny nejběžnějších druhů ryb?

  • kapr obecný – filet: 28 Kč / 100 g (ryba: 90–100 Kč / 1 kg)
  • candát obecný – filet: 65 Kč / 100 g (ryba 390–550 Kč / 1 kg)
  • štika obecná – filet: 65 Kč / 100 g (ryba 240–390 Kč / 1 kg)
  • norský losos: 49 Kč / 100 g
  • halibut: 65 Kč / 100 g
  • treska: 55 Kč / 100 g
  • tuňák: 99 Kč / 100 g
  • mořský vlk: 42 Kč / 100 g

Kromě čerstvých ryb můžete získat také ryby chlazené či mrazené. Samostatnou kapitolou jsou pak ryby připravené ke speciální úpravě, například obalované, saláty z ryb či „naložené“ sardinky.

Čerstvá ryba se pozná na první pohled. Stačí se jí podívat do očí

Jak poznat čerstvou rybu

V současné době plné chemických kouzel se může zdát, že lze zamaskovat už téměř cokoli. Jenže ošálit nás v případě čerstvé ryby nedává mnoho prostoru. Existuje totiž několik ukazatelů, kterých si stačí všímat. Jaké to jsou?

  1. Vůně – maso nesmí „smrdět“ po rybině, naopak v případě mořských ryb může mít stále nádech slané vody.
  2. Rovnoměrné zabarvení – toho si všímejte zejména u porcovaných kousků. Nepravidelné skvrny nevěstí dobrou koupi.
  3. Pevnost masa – pokud do masa lehce píchnete prstem, mělo by se narovnat. Pokud v něm zůstane prohlubeň nebo se dokonce maso rozpadá, ryba už má nejlepší čas za sebou. Dejte si pozor také na oschlé či zažloutlé okraje, ty jsou známkou stáří.
  4. Čiré oko – rybě se už pravděpodobně do duše nepodíváte, ale poslední zprávu vám pošle. Jen čerstvá ryba má oko lehce vypouklé, nezakalené a čisté.
  5. Lesklé šupiny – rybí tělo je obaleno přirozeným slizem, který po zabití postupně mizí. Pokud je tedy tělo ryby matné, suché a bledé, jedná se o starý kousek.
  6. Červené žábry – o čerstvosti vás přesvědčí rovněž výrazně červeně zabarvené žábry. Jestliže jsou světlé až našedlé nebo se zde dokonce vyskytuje pěna, pak se o čerstvou rybu nejedná.

Abyste si výběr usnadnili, hledejte především pulty a obchody, kde ryby prodávají „na ledu“. Takto uskladněná ryba vydrží dle ředitele české sítě rybích restaurací Nordsee Marka Sedláka čerstvá až čtyři dny.

Tip od Kupi.cz: Každá specializovaná prodejna zabývající se prodejem čerstvých ryb má přesný plán na dovoz zboží. Pokud si chcete být jisti, zjistěte, který den produkty přivážejí.

Chuť čerstvé ryby je vynikající, stejně jako její účinky na naše zdraví

Jak rybu skladovat, aby zůstala čerstvá?

Bohužel ryby patří k potravinám, které se rády rychle kazí. Zároveň se jejím nevhodným uskladněním můžete připravit o chuť a požitek. V každém případě čerstvou rybu nemyjte! Voda totiž obsahuje chlór, který chuť může pokazit. Pokud pořídíte vykuchanou čerstvou rybu v celku, můžete ji ještě cca 4 dny skladovat doma v lednici při teplotě 1–4 ˚C. Nejlépe v namočené utěrce, položenou na talíři a přikrytou fólií. Naporcovanou čerstvou rybu je nejlépe zpracovat tentýž den, i když mnozí prodejci uvádí, že ji lze v chladu skladovat ještě alespoň 2 dny. Pro úplnost dodáme, že zmrazené kousky lze uchovávat nejdéle 3 měsíce. Pak se maso může vysušit.

Tipy – uchovejte čerstvost i při vaření

  • Rybí pochoutky je nejlepší připravovat na „minutkový“ způsob. Důvodem je zachování plné chuti i živin.
  • Před tepelnou úpravou rybu nemyjte, pouze ji otřete vlhkou utěrkou.
  • Marinování by nemělo probíhat příliš dlouho, obvykle stačí hodina. Jeho cílem není zkrácení doby přípravy, ale výraznější chuť masa.
  • Milujete-li spíše křehké a šťavnaté maso, pořiďte si tučnou mořskou rybu. Libové ryby jsou tužší.
  • Ryby skvěle vyniknou s chutí bylinek.
  • Ryba by se měla osolit až po tepelné úpravě! Jinak uniká voda a maso je méně šťavnaté.

Tip od Kupi.cz do rybí restaurace: Pokud si občas na rybu vyrazíte, pak vězte, že skvělým poznávacím znamením také je, jak „nesnadno“ lze vytahovat kosti. Pokud je to totiž příliš snadné, nejedná se o čerstvou rybu.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!