Jak uskladnit zimní oblečení a na co nezapomenout, až vytáhnete to jarní?

Žena ukládá svetry do krabice Kostikova Natalia / Shutterstock.com

Jaro je tady, a proto je určitě dobré vědět, co udělat se zimním oblečením. Nesprávná péče by totiž mohla vaše oblíbené kousky poškodit a další rok byste si je na sebe už možná vzít nemohli. Přinášíme vám několik tipů, jak a kam uskladnit sezónní oblečení a jak ho připravit na další nošení.

Přečtěte si také

Zahrádkářská sezona zahájena: Jakou zeleninu zasadit na jaře?

Než se pustíte do uskladňování, je dobré oblečení protřídit. Zkontrolovat, zda je pár rukavic kompletní a jestli budete tenhle a tamten kousek nosit i příští rok. Oblečení by se vám jinak jen zbytečně hromadilo a zabíralo místo.

Oblečení uskladněte čisté

Je důležité, abyste veškeré oblečení dávali do skříně vyprané. Nejenže molům špinavé kousky více chutnají, ale prádlo by po tak dlouhé době zatuchlo a případné skvrny byste z něj možná už nedostali.

Žena sedí před pračkou se zimní bundou v ruce, na sušáku schne další oblečení Pixel-Shot / Shutterstock.com

Při praní se vždy řiďte štítky – zejména praní zimních bund, kalhot a funkčního prádla mnohdy vyžaduje speciální péči. Při nesprávném zacházení by se mohla poškodit například voděodolnost či jiná užitečná vlastnost. Na funkční prádlo pak nikdy nepoužívejte aviváž ani změkčovadla – mohly by ohrozit pevnost materiálu i jeho prodyšnost.

Jak uložit zimní obuv?

Zvláště boty potřebují před uložením trochu péče – očistěte je navlhčeným hadříkem a nezapomeňte umýt také podrážku. Poté je vystříkejte antibakteriálním sprejem a naimpregnujte. A aby si zachovaly tvar, vycpěte je novinami.

K uskladnění využijte vakuové pytle i úložné boxy

Nevíte, kam s čistým a k uskladnění připraveným oblečením? Pokud máte ve skříni dostatek místa, pověste oblečení na ramínka a čepice, rukavice i šály uložte do šuplíků.

Vakuové pytle

Jestli ale potřebujete místo ušetřit, budou nejlepším řešením vakuové pytle. Celkový objem se po odsátí vzduchu zmenší o třetinu a navíc v nich vše uchráníte před moly, roztoči i vlhkostí. Jejich velkou nevýhodou však je, že se oblečení pomačká a vy ho budete muset před další sezónou vyžehlit.

  • Vakuové pytle běžně stojí v průměru 70 Kč za kus. Seženete je například v e-shopech, jako jsou Mall, Alza, Lidl-shop, Jysk a další.
Žena vysává vzduch z vakuového pytle, ve kterém jsou zimní bundy Vershinin89 / Shutterstock.com

Úložné boxy

Úložné boxy oproti pytlům zaberou sice více místa, ale oblečení v nich bude hezky poskládané. Navíc je budete moci uložit na půdu či do sklepa, a nebudou vám tak překážet doma. Je vhodné do nich přidat sáček proti vlhkosti a také vonný pytlíček, který bude udržovat oblečení stále svěží.

  • Tip proti molům: Do skříně s oblečením dejte sáček se skořicí, levandulí, rozmarýnem nebo hřebíčkem. Jejich intenzivní vůně moly odradí.
Žena drží džíny, před sebou má tři menší boxy s oblečením Damian Lugowski / Shutterstock.com

Jak připravit jarní oblečení na nošení?

Provětrat

Jarní oblečení vám celý rok leželo uskladněné ve skříni a konečně jej můžete začít opět nosit? Pokud je čisté a viselo na ramínku, stačí, když ho necháte chvíli provětrat na čerstvém vzduchu. Přece jenom jste ho rok neměli na sobě.

Vyžehlit

Některé kousky, zvláště ty, které vyndáte z vakuového pytle, budou nicméně potřebovat vyžehlit. A pokud je oblečení zatuchlé, raději jej nejdříve vyperte a nechte proschnout venku. K jeho osvěžení vám zaručeně pomůže i voňavá aviváž – pozor však na již výše zmíněné kousky, jako je třeba funkční prádlo.

Zdroj: Kupi.cz