Jak uskladnit zimní oblečení a na co nezapomenout, až vytáhnete to jarní?

Žena ukládá svetry do krabice Kostikova Natalia / Shutterstock.com

Jaro je tady, a proto je určitě dobré vědět, co udělat se zimním oblečením. Nesprávná péče by totiž mohla vaše oblíbené kousky poškodit a další rok byste si je na sebe už možná vzít nemohli. Přinášíme vám několik tipů, jak a kam uskladnit sezónní oblečení a jak ho připravit na další nošení.

Přečtěte si také

Fantastická míchaná vajíčka podle Gordona Ramsayho, která se vám vždy povedou

Než se pustíte do uskladňování, je dobré oblečení protřídit. Zkontrolovat, zda je pár rukavic kompletní a jestli budete tenhle a tamten kousek nosit i příští rok. Oblečení by se vám jinak jen zbytečně hromadilo a zabíralo místo.

Oblečení uskladněte čisté

Je důležité, abyste veškeré oblečení dávali do skříně vyprané. Nejenže molům špinavé kousky více chutnají, ale prádlo by po tak dlouhé době zatuchlo a případné skvrny byste z něj možná už nedostali.

Žena sedí před pračkou se zimní bundou v ruce, na sušáku schne další oblečení Pixel-Shot / Shutterstock.com

Při praní se vždy řiďte štítky – zejména praní zimních bund, kalhot a funkčního prádla mnohdy vyžaduje speciální péči. Při nesprávném zacházení by se mohla poškodit například voděodolnost či jiná užitečná vlastnost. Na funkční prádlo pak nikdy nepoužívejte aviváž ani změkčovadla – mohly by ohrozit pevnost materiálu i jeho prodyšnost.

Jak uložit zimní obuv?

Zvláště boty potřebují před uložením trochu péče – očistěte je navlhčeným hadříkem a nezapomeňte umýt také podrážku. Poté je vystříkejte antibakteriálním sprejem a naimpregnujte. A aby si zachovaly tvar, vycpěte je novinami.

K uskladnění využijte vakuové pytle i úložné boxy

Nevíte, kam s čistým a k uskladnění připraveným oblečením? Pokud máte ve skříni dostatek místa, pověste oblečení na ramínka a čepice, rukavice i šály uložte do šuplíků.

Vakuové pytle

Jestli ale potřebujete místo ušetřit, budou nejlepším řešením vakuové pytle. Celkový objem se po odsátí vzduchu zmenší o třetinu a navíc v nich vše uchráníte před moly, roztoči i vlhkostí. Jejich velkou nevýhodou však je, že se oblečení pomačká a vy ho budete muset před další sezónou vyžehlit.

  • Vakuové pytle běžně stojí v průměru 70 Kč za kus. Seženete je například v e-shopech, jako jsou Mall, Alza, Lidl-shop, Jysk a další.
Žena vysává vzduch z vakuového pytle, ve kterém jsou zimní bundy Vershinin89 / Shutterstock.com

Úložné boxy

Úložné boxy oproti pytlům zaberou sice více místa, ale oblečení v nich bude hezky poskládané. Navíc je budete moci uložit na půdu či do sklepa, a nebudou vám tak překážet doma. Je vhodné do nich přidat sáček proti vlhkosti a také vonný pytlíček, který bude udržovat oblečení stále svěží.

  • Tip proti molům: Do skříně s oblečením dejte sáček se skořicí, levandulí, rozmarýnem nebo hřebíčkem. Jejich intenzivní vůně moly odradí.
Žena drží džíny, před sebou má tři menší boxy s oblečením Damian Lugowski / Shutterstock.com

Jak připravit jarní oblečení na nošení?

Provětrat

Jarní oblečení vám celý rok leželo uskladněné ve skříni a konečně jej můžete začít opět nosit? Pokud je čisté a viselo na ramínku, stačí, když ho necháte chvíli provětrat na čerstvém vzduchu. Přece jenom jste ho rok neměli na sobě.

Vyžehlit

Některé kousky, zvláště ty, které vyndáte z vakuového pytle, budou nicméně potřebovat vyžehlit. A pokud je oblečení zatuchlé, raději jej nejdříve vyperte a nechte proschnout venku. K jeho osvěžení vám zaručeně pomůže i voňavá aviváž – pozor však na již výše zmíněné kousky, jako je třeba funkční prádlo.

Zdroj: Kupi.cz