Nejdřív hodování, pak očista! Na kdy letos připadá masopust a co jsou to boží milosti?

Oslavy masopustu vrcholí maškarním průvodem, ve kterém se setkáte s pestrobarevnými maskami

Jen co se nám podařilo se alespoň částečně dostat do formy po vánočním hodování, nastává další období, ve kterém si (aspoň na chvíli) dopřejeme! Masopustní oslavy letos potrvají do 25. února a po nich si naopak utáhneme opasky při velikonočním půstu. Co byste o masopustu měli ochutnat?

Přečtěte si také

Co byste měli vědět o tuňáku v konzervě? Cena kvalitu rozhodně neurčuje
Co byste měli vědět o tuňáku v konzervě? Cena kvalitu rozhodně neurčuje

Tradice dlouhá už 800 let

Věřili byste, že masopustní tradice se u nás drží už od třináctého století? Pravdou je, že samotný název masopust trochu klame, protože při jeho oslavách se masa a dalších dobrot rozhodně nemusíte vzdát. Bujaré období začíná již 6. ledna na Tři krále a trvá až do začátku postní doby, tedy do Popeleční středy, která letos připadá na 26. února. Masopustní veselí tradičně vrcholí maškarním průvodem, ve kterém se můžete setkat s maskami všech barev. Tyto oslavy ale nejsou jen ryze české. V Evropě se často setkáváme s obdobou masopustu, tedy karnevalem. Pokud si toto slovo přeložíte z italštiny, znamená v podstatě to samé! Jedním z nejslavnějších je právě benátský karneval, který je proslulý nádhernými maskami.

Je libo jelítko nebo jitrnici?

Na tzv. tučný čtvrtek bylo tradicí uspořádat zabijačku, u které se scházela celá rodina, přátelé i sousedé. I dnes si v této době proto můžeme dopřát zabijačkové speciality, jako jsou prejt, škvarky, tlačenka, zabijačková polévka nebo guláš. Nemáte rodinu na venkově, ale chtěli byste vepřové pochoutky ochutnat? Pohlídejte si speciální zabijačkové akce, které nyní nabízí mnoho obchodních řetězců. Stejně jako naši předkové si tak na tučný čtvrtek budete moct dopřát třeba pečené vepřové se zelím nebo hezky tučný bůček.

Součástí masopustu jsou rovněž zabijačkové speciality

Masopustní pečivo

Na masopustním stole ale nebylo jen vepřové maso, uzeniny a domácí pálenky. Sladké pečivo a koláčky všeho druhu jsou v této době tradiční napříč celou Evropou! V Itálii si pochutnáte na křupavých chiacchiere, v Německu na koblížkách krapfen a ve Francii na plněných beignets. Všechny tyhle sladkosti mají jedno společné, jsou totiž smažené. I v českých luzích a hájích byly vždy oblíbené smažené sladké pochoutky. Tzv. boží milosti, křupavé pečivo sypané cukrem, se servírovaly spolu s masopustními koblihami plněnými marmeládou, povidly nebo mákem. Ty prý našim předkům v pošmourném únoru připomínaly letní slunce. Zkuste si je letos koupit, případně připravit doma, a uvidíte, jestli vám rozsvítí úsměv na tváři!

Očista ducha i těla

Po tučných a mastných oslavách masopustu přichází doba očisty, a to jak fyzické, tak i duševní. V postním období, které začíná Popeleční středou a trvá 40 dní, bychom si tak podle tradice měli odepřít maso, uzeniny, alkohol nebo sladké pečivo. Zjednodušeně řečeno, měli bychom si osvojit zásady zdravé výživy a tělo v předjaří trochu zbavit toxinů. Místo masa by se v našem jídelníčku měly objevit například luštěniny. Co třeba vyzkoušet červenou čočku, cizrnu nebo fazole mungo? Zvolíte-li nějaký zajímavý recept, dost možná si tato lehčí jídla oblíbíte v průběhu celého roku!

V době půstu dopřejte svému tělu detox od tučných pokrmů a vyzkoušejte třeba luštěniny

Propijte se k čistotě

Protože v postní době jsou alkohol i sladké nápoje tabu, do svého jídelníčku zkuste zařadit například čaj. Abyste očistu v době půstu ještě podpořili, vybavte se kvalitními bylinkovými čaji, které vám s detoxem pomohou. Čaj z listů nebo kořene pampelišky organismus pročistí, vývar z kopřivy zase podpoří imunitní systém. Doma si jednoduše připravíte i čaj z čerstvého zázvoru, který tlumí bolesti hlavy a pomáhá s trávením, což se vám s koncem masopustu bude hodit! Sáhnout můžete i po speciálních čajových směsích, které mají detoxikaci už ve svém názvu, a využít tak sílu všech obsažených bylinek.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!