Kvůli zelenému zlatu se v Mexiku zabíjí. Co stojí za avokádovou válkou?

Kvůli zelenému zlatu se v Mexiku zabíjí. Co stojí za avokádovou válkou?

Avokádový toast nebo lahodné guacamole. Oblíbenost tohoto zeleného ovoce po celém světě už několik let raketově stoupá. Avokádo vám ale může rychle zhořknout, pokud se seznámíte se zákulisím jeho produkce. Víte, proč je toto ovoce často přirovnáváno ke krvavým diamantům v Africe?

Přečtěte si také

Z ČR na Slovensko ode dneška jen s negativním testem. Češi to berou raději přes Polsko a Rakousko
Z ČR na Slovensko ode dneška jen s negativním testem. Češi to berou raději přes Polsko a Rakousko

Zelené zlato

Může se to zdát neuvěřitelné, ale v obchodu s avokádem se točí miliardy dolarů. Tak, jak se zvyšuje světová poptávka po téhle zelené pochoutce, však roste i kontroverze kolem jeho pěstování. Největším producentem avokáda na světě je Mexiko. Produkce tohoto „zeleného zlata“ ve státě Michoacán, ze kterého pochází většina mexických avokád, měla loni hodnotu astronomických 2,4 miliardy dolarů! Za posledních 5 let se jeho cena na trhu zdvojnásobila. Není tedy žádným překvapením, že komodita, která přináší tak obrovské zisky, přitahuje pozornost kriminálních skupin a snadno se stane předmětem zájmu organizovaného zločinu.

Avokádo místo drog

Mexické drogové kartely, které ještě donedávna kontrolovaly vývoz drog do Spojených států amerických, tak nyní přesedlaly na nové zboží. Jejich oběťmi se stali farmáři, kteří na své půdě pěstují právě avokáda. I přes jejich snahu chránit si svá území jim drogové kartely násilím zabavují půdu a „krvavá avokáda“ poté prodávají britským obchodníkům. To farmáře často stojí nejen možnost obživy, ale i holý život. Drogovým kartelům pak není cizí ani dětská práce, únosy a vyhrožování.

Cena avokáda rapidně roste, za posledních 5 let se již zdvojnásobila

Trpí i životní prostředí

Avokádová válka má ale i zásadní ekologický dopad. Kvůli vysoké výnosnosti z produkce avokáda se v Mexiku pokácí téměř 20 000 hektarů lesů ročně, aby vznikl prostor k jejich dalšímu pěstování. Drogové kartely kácí i v chráněných lesích a odlesňování se tak neustále zvyšuje. Porosty hruškovce přelahodného, jak se strom plodící avokáda jmenuje, mají navíc výrazně větší spotřebu vody než průměrně hustý les. Voda, kterou farmáři odebírají z horských potoků, však chybí dalším rostlinám a zvířatům a může mít fatální dopad na mexickou faunu i floru.

Avokádo mizí z restaurací

Tak, jako se restaurace z ekologických důvodu zbavují plastových obalů, brček a kelímků, některé z nich už zavedly embargo i na avokáda, i když tentokrát je důvod spíše etický. Majitelé několika britských restaurací již tuto pochoutku zcela stáhli z menu, protože nechtějí podporovat a financovat organizovaný zločin a příčí se jim i odlesňování krajiny Latinské Ameriky. Místo toho se soustředí na lokální sezónní suroviny, které za zákazníky nemusí cestovat tisíce kilometrů. Snaží se tak znovu naučit své návštěvníky, aby jedli to, co je k dispozici v jejich zemi v daném konkrétním období. Na talíři se tak mnohem častěji objevuje třeba kapusta, celer nebo artyčoky, které jsou i v našich končinách v zimě k mání.

Avokádo je oblíbené i ve světě, i když některé restaurace ho začaly bojkotovat

Je opravdu zdravé?

Přestanete-li kvůli avokádové válce toto zelené ovoce zcela konzumovat, je jen na vás. Na jeho obranu je jistě třeba doplnit i to, že chudí mexičtí farmáři jsou na jeho pěstování finančně zcela závislí, a tak celosvětový bojkot není řešením. Chcete-li jej do svého jídelníčku zařazovat i nadále, naučte se znát jeho pro a proti! Avokádo má nepochybně mnoho pozitivních účinků na naše tělo. Je plné vitamínů a minerálů a je kvalitním zdrojem draslíku a tzv. zdravých tuků. Dopřáváte si avokádo denně? Tak to se připravte na to, že vám už brzy budou těsné kalhoty! Avokádo má totiž vysokou kalorickou hodnotu a jeden kus znamená téměř poloviční denní příjem tuku. A tak ani s tím nejzdravějším jídlem byste to prostě neměli přehánět.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!