Jak využít slupky od brambor? Přestaňte je vyhazovat! Poslouží v kuchyni i jinde

Oloupané brambory a slupky od brambor na stole MarinaP / Shutterstock.com

Ne nadarmo se říká, že se pod slupkou ukrývá nejvíce vitamínů. V případě slupek od brambor to platí dvojnásob – dovedou být totiž více zdraví prospěšné než celá brambora. Pokud je tedy při loupání vyhazujete rovnou do koše, děláte velkou chybu. Inspirujte se našimi tipy, jak je zužitkovat pro zdraví i krásu.

Přečtěte si také

Jak vybrat zahradní nábytek? Je lepší ratanový, plastový, kovový, nebo ten z palet?

Slupky od brambor pomáhají v boji proti rakovině

Slupky od brambor obsahují velké množství vitaminů B a C, podstatnější je ale jejich obsah vápníku, železa a draslíku – minerálů, které v našem těle plní řadu důležitých funkcí.

Vápník se například podílí na správné funkci srdce a svalů, železo je odpovědné za transport kyslíku a draslík hraje významnou roli v nervovém systému. Vědecky prokázán je pak i účinek přítomné kyseliny chlorogenové, která slouží jako prevence proti rakovině – přestože je však v eliminaci rakovinotvorných buněk skvělá, nelze ji pokládat za všelék.

Kde pořídíte brambory v akci?

Vařte se slupkou – anebo si ji schovejte

Nejlepším způsobem, jak využít účinků brambor na maximum, je naučit se je připravovat i se slupkou. Vyzkoušet můžete například domácí hranolky, bramborovou šťávu nebo pečené brambory v troubě s rozmarýnem. Pokud ale přeci jen váš pokrm vyžaduje brambory oloupané, rozhodně slupky nevyhazujte – posloužit vám mohou v kuchyni i mimo ni.

Ruce nožem loupou brambor VITALII BORKOVSKYI / Shutterstock.com

Bramborová voda jako přírodní barva na vlasy

Pokud potřebujete překrýt šediny či trochu oživit svou stávající tmavou barvu vlasů, nemusíte hned běžet do drogerie – s šedinami si skvěle poradí voda ze slupek od brambor. Tato přírodní varianta je ideální pro všechny, kteří nechtějí své vlasy příliš často vystavovat náročnému procesu barvení.

Postup:

  1. Na půl litru vody si připravte zhruba hrnek slupek – vhoďte je do hrnce s vodou a nechte půl hodiny vařit.
  2. Hrnec odeberte ze sporáku a nechte slupky louhovat, dokud voda nevychladne.
  3. Poté je přeceďte a připravený odvar použijte na šamponem předem umyté vlasy.
  4. Nechte bramborovou vodu několik minut působit a poté opláchněte.
  5. Po několika pravidelných aplikacích se začnou šediny ztrácet.

Slupky od brambor na kruhy pod očima i drobná poranění

Slupky od brambor jsou také skvělou první pomocí při povrchových poraněních kůže – a mnohdy je máte po ruce dřív než samotný obvaz nebo náplast. Jak to tak totiž bývá, právě při škrábání brambor je velice snadné se nechtěně říznout.

  • Pomoci ale mohou i v případě popálenin, škrábnutí, bodnutí hmyzem nebo akné. Stačí vzít slupku, položit ji na poraněné místo a nechat chvíli působit. Její antibakteriální účinky brání infekci a urychlují hojení.
  • V neposlední řadě lze slupky použít pro zesvětlení tmavých míst na kůži pravidelným potíráním. Tendenci zesvětlovat pokožku si oblíbíte i v případě, že se vám tvoří nevzhledné tmavší kruhy pod očima nebo pigmentové skvrny od sluníčka.
Chipsy ze slupek od brambor a kečup Axel Mel / Shutterstock.com

Vyčistí, zbaví zápachu a poslouží k rozdělání ohně v krbu

Nedaří se vám rozdělat oheň v krbu? Vyzkoušejte usušené bramborové slupky od oběda. A kromě zátopu poslouží také jako univerzální pomocníci při čištění hrnců, dřezu, zavařovacích sklenic, nebo dokonce oblečení ušpiněného od trávy.

  • Pro vyčištění zašlých hrnců a dřezu použijte slupku nebo rozkrojenou syrovou bramboru, která by jinak mířila rovnou do koše, a pořádně s ní stěny vydrhněte.
  • Nejen, že hrnci nebo dřezu okamžitě vrátíte zářivý lesk, ale ještě zneutralizujete nežádoucí pachy.
  • A jestliže chcete oblečení zbavit zelených fleků od trávy, přetřete místo na oblečení slupkou, nechte působit a okamžitě prádlo vyperte.
Ozvláštněte si nedělní oběd

Kupte se slevou Batáty.

Porovnat slevy

Chipsy ze slupek od brambor

Milujete brambůrky? V tom případě vás jistě potěší náš poslední tip. Ze slupek od brambor totiž můžete během chvilky připravit domácí křupavé brambůrky, které vás vždycky zachrání. Skvělé jsou také jako drobné pohoštění na party. Jejich chuť pak lze vyzdvihnout česnekovo-pažitkovým dipem nebo parmezánem – jak si je dochutíte, záleží jen na vás.

Postup:

  1. Nejdříve brambory pečlivě omyjte a očistěte, nejlépe kartáčkem. Až pak je oloupejte.
  2. Slupky naložte na hodinu do studené vody s ledem, aby se z nich uvolnil škrob. Poté je vyjměte, osušte a vhoďte do rozpáleného oleje.
  3. Jakmile zezlátnou, je ten správný čas vybrat je z fritézy nebo pánve děrovanou naběračkou.
  4. Hotové chipsy nechte okapat do kuchyňské papírové utěrky a následně je osolte, okořeňte dle chuti a servírujte.

Rada na závěr: Chipsy nikdy nepřipravujte z naklíčených nebo zelených slupek od brambor, které mohou způsobit zdravotní potíže.