Péče o pleť v zimě: Jak se starat o suchou pleť?

Žena v zimním oblečení si maže obličej Antonio Guillem / Shutterstock.com

Suchá pleť trápí mnoho žen, ale i mužů. Zpočátku se většinou jedná pouze o kosmetický problém. Pokud jej však neřešíte, může způsobit řadu zdravotních komplikací, a to nejen dermatologického rázu. A co víc, suchá pokožka zvyšuje tvorbu vrásek. A upřímně, kdo by chtěl vypadat starší?

Přečtěte si také

Buddha bowl je ideálním jarním jídlem. Co do ní patří a jak si ji připravit?

Co způsobuje suchou pleť?

Je to právě zimní období, které suché pokožce hraje do karet. Chlad venku a časté střídání teplot během dne ji dokážou vysušit doslova až na dřeň. Je to dáno tím, že v chladu nepracují mazové žlázy. Celé katastrofě přispívají i přetopené byty, které jsou navíc díky ústřednímu topení zároveň vysušené. Mnoho moderních kanceláří má také klimatizaci, která kromě přenosu všemožných nakažlivých virů a bakterií naši pokožku vysouší.

  • Tip: Pořiďte si do bytu zvlhčovač vzduchu. Zlepší se vám nejen pleť, ale i kvalita spánku. Rychlou pomocí může být i nádoba s vodou postavená na topení (kápněte do ní několik kapek esenciálního oleje).
Nechte se hýčkat krémem v akci

Jak zlepšit suchou pleť?

Suchá pokožka velmi dobře reaguje na přípravky, které obsahují vitamíny A, E nebo kyselinu hyaluronovou. Hitem jsou i mořské řasy, koenzym Q10 nebo kyselina močová. Základem však je dostatečná hydratace, která by měla probíhat také dodržováním pitného režimu! Zkuste v zimě omezit kávu či alkohol, které pleť rovněž vysoušejí a tělo (a tím i pokožku) odvodňují. Důležitá je také pravidelnost a důslednost samotné péče.

  • Tip: Abyste svou pokožku udrželi co nejvíce v bezpečí, vycházejte do chladného počasí nejdříve 30 minut od ošetření pleti (ať už mytí nebo nanesení líčidel). Natřít obličej krémem určeným pro zimní dny je důležité nejen u dětí, ale i u dospělých. Používejte nejlépe speciální krémy určené pro zimní měsíce, protože obsahují méně vody, a tím jemné pokožce ani v mrazu neublíží.
Žena se před zrcadlem maže krémem fizkes / Shutterstock.com

Jak vyhladit vrásky?

To, co naši pokožku činí vrásčitou, není jen samotná suchá pleť, ale i přirozený úbytek kolagenu, který začíná mizet už s třicátými narozeninami. Ano, slyšíte dobře. Někdy je to i o pár let dříve. Právě kolagen je zodpovědný za pružnost a pevnost pokožky, a pokud chybí (po čtyřicítce se přirozená obnova ještě zpomaluje), začneme čelit vráskám, ale i celulitidě. Je vhodné tedy tělu kolagen dodávat. Na trhu jsou k dostání kvalitní kosmetické přípravky, ale také doplňky stravy, jež se obvykle přimíchávají do pití nebo jídla. Protože jde nejen o krásu, ale i naše zdraví, měli bychom vybírat pečlivě.

Co pokožku vysušuje?

Jakkoli chlad venku (suchá zima) naši pokožku vysušuje, chladná sprcha naopak dokáže povzbudit její pružnost. Kromě stimulace krevního oběhu reguluje také tvorbu kožního mazu. Díky tomu se stává naše pleť zároveň i hladší a zářivější. Teplá koupel, jakkoli v zimě lákavá, naopak pokožku o pružnost připravuje. Navíc nesvědčí ani našim cévám a srdci. Vyhnout by se jí měli všichni, kdo mají jakékoli chronické žilní onemocnění (zhoršuje stav křečových žil, metliček, ale i hemoroidů) nebo zvýšené riziko srdečních obtíží.

Žena si drží prsty na obličeji Lena Nester / Shutterstock.com

Obličejová jóga

Zatímco mnoho z nás považuje fyzickou aktivitu za samozřejmost, často zapomínáme, že náš obličej má také mnoho svalů. A ty je třeba pravidelně trénovat! Jinak ochabnou a tvoří nejen vrásky, ale mohou změnit i kvalitu samotné pokožky. Skvělou pomocí je obličejová jóga, která během pár minut dokáže probudit k životu mnoho svalů v obličeji, ale také uvolnit okolí očí (a zabránit například migrénám). Její princip spočívá v navenek vtipných „šklebech“, které v různých sestavách provádíte. Svou pleť můžete podpořit také jemnou masáží při aplikaci vhodného krému (buď poťukáváním anebo krouživými pohyby).

  • Tip: Suchá pokožka zejména v zimě ocení olejové masáže. Jednu takovou si můžete připravit i doma. Investujte do kvalitního oleje (například arganový nebo ricinový), který smíchejte s vodou a poté jemně do pokožky vmasírujte.

Co pomáhá na problematickou pleť?

Podobně jako mnoho dalších záležitostí týkajících se našeho zdraví i pleť reaguje na to, co jíme. Pokud jste se svou problematickou pletí už sžití, pravděpodobně víte, co její stav zhoršuje a co jí naopak ulevuje. Obecně lze říci, že suchá pokožka velmi výrazným způsobem negativně reaguje na ostré koření (chilli nebo pepř, které ji dráždí), cukr (snižuje hydrataci) a kouření (i to výrazně vysouší naši pokožku). Co pleti zpravidla prospívá, je dostatek vitamínu C (listová zelenina, červená paprika, brokolice, kedlubna, hrášek, červená řepa, šípek, černý rybíz, kiwi), ale také zinek (pivní kvasnice, játra, semínka, krevety, sýry či tučné ryby).