Máte-li rádi maso, pak by na vašem stole nemělo chybět to krůtí. Proč? Protože ve srovnání s jinými druhy masa, a to včetně kuřecího, obsahuje velké množství bílkovin a má nejnižší obsah tuku ve svalovině. Krůtí maso je tak vhodné i v případě, že držíte redukční dietu. Víte, jak jej připravit?
1. Krůtí prsa – jedná se o světlejší maso, které mnohým připomíná telecí. Vhodné je k pečení, grilování i smažení, případně do zeleninových směsí. Můžete z nich připravit i chutné špízy – zkuste třeba jejich odlehčenou verzi: krůta, paprika, cibule a cuketa.
2. Stehna – tmavší a pevnější maso, které lehce chutná po zvěřině. Spodní stehno se hodí i na uzení, horní naopak oceníte na řízky či jako steak nebo pečeni. Udrží v sobě totiž nejvíc šťávy. Horní část se hodí také na „ptáčky“ a rolády. A pokud jej namelete, můžete z něj stvořit zdravější verzi kebabu či hamburgerů.
Kupte se slevou Krůtí stehna Globus.
3. Maso z křídel – nejvíce připomíná kuřecí maso. Hodí se na party připravené ve směsi zázvoru, cibule a česneku, případně s dipem ze zakysané smetany.
4. Letky – nejlepší jsou grilované. Dejte si ale pozor na jejich velký podíl kůže, která také obsahuje tuk.
5. Maso z krku – pokud chcete podpořit svou imunitu, sáhněte po tomto mase a uvařte silný vývar – přidejte do něj třeba celou cibuli, nové koření, pepř a sůl, případně špetku muškátového oříšku.
6. Maso z boku – i zde najdeme relativně dost tuku, nejvhodnější použití je do polévek.
7. Malý bederní sval – krůtí pochoutka, ze které vytvoříte výborné minutky.
8. Biskup – připravuje se uzený nebo pečený – opět si ale dejte pozor na tuk.
9. Vnitřnosti (játra a žaludek) – skvělé jsou játrové knedlíčky do polévek, případně restovaná játra (jsou hodně výrazná, přičemž chuť můžete zjemnit podlitím červeným vínem). Žaludek se hodí do polévek, ale i ke zpestření omáček či rizota.
Mnoho z nás si krůtí maso nechává spíše na sváteční chvíle, zatímco to kuřecí se v našem jídelníčku běžně vyskytuje. A možná je to škoda – výživové i chuťové hodnoty se totiž kloní spíše ve prospěch masa krůtího.
A i z hlediska kalorií je na tom lépe maso krůtí. Při porovnání obsahu bílkovin ve 100 gramech masa je například v tmavé části krůty až o 5 g bílkovin více.
Tip od Kupi.cz: Aby se nezměnil blahodárný poměr draslíku a sodíku, doporučuje se krůtí maso solit jen obezřetně. Právě přítomností soli se totiž tento poměr mění.
Kupte se slevou Krůtí prsní řízky.
Na jednu porci potřebujete:
Postup: