Skvělá rajská omáčka s plněnými paprikami, kterou jsme jako děti tolik milovali

Rajská omáčka s plněným paprikovým luskem je velice vděčným jídlem! Nasládlá rajčatová omáčka má své kouzlo pro děti i dospělé. Nejčastěji ji podáváme s knedlíkem, ale také s těstovinami a někteří nedají dopustit na vařenou rýži. A právě tuto dobrůtku pro vás pan Cuketka připravil v rámci Skromné kuchyně.

Přečtěte si také

Nabíječky na elektrokola se objevují u prodejen s potravinami. Po Lidlu s tím přichází Flop Top

Čím je tento recept výjimečný?

Určitě se nijak zásadně neliší od tradičního receptu, na který jste zvyklí. Vychytávkou a určitým usnadněním práce je pečení plněných paprik v rajské omáčce, což ale jistě mnozí z vás dělají. Jde o skvělý způsob přípravy, který stojí za vyzkoušení.

Masová směs i papriky samotné pustí do omáčky trochu šťávy a výsledné jídlo bude společně krásně ladit. V omáčce tak ucítíte jemné, ale pronikavé tóny papriky s úžasným masovým zakulacením.

A následné úpravy? Ty už nejsou právě díky tomuto způsobu přípravy příliš zapotřebí – jen dochutíte podle vlastních preferencí, naředíte, pokud bude omáčka příliš hustá, anebo zjemníte máslem.

Co budete potřebovat?

Ze všeho nejdříve si připravte suroviny na čtyři porce pokrmu, ať se můžete rychle pustit do vaření.

Na plněné papriky

  • 8 paprik, průměrná váha jedné papriky 80 g (38,40 Kč)
  • 500 g mletého masa (79,90 Kč)
  • 50 ml mléka (1 Kč)
  • 1 starší rohlík nebo houska (2,70 Kč)
  • 1 cibule (3,10 Kč)
  • 2 stroužky česneku (3 Kč)
  • 1 vejce (6 Kč)
  • 1/2 lžičky drceného kmínu (1,98 Kč)
  • 1 lžička soli, cca 8 g (0,80 Kč)

Na omáčku

  • 500 ml vývaru (25 Kč)
  • 120 g rajského protlaku (16 Kč)
  • 30 g másla (15 Kč)
  • 30 g hladké mouky (0,60 Kč)
  • 3 kuličky nového koření (0,50 Kč)
  • 2 lžíce cukru (0,50 Kč)
  • sůl

Celková cena za pokrm: 194,48 Kč

Cena za porci: 48,62 Kč

Počítáme s cenami potravin v březnu 2024.

Plněná paprika s rýží a rajskou omáčkou Kupi.cz / Skromná kuchyně

Jak na to?

  1. Nejdříve si připravte základní rostlinné suroviny.
  2. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Potom si připravte papriky – omyjte je a zbavte stopky s jadérky. Česnek zbavený slupky buď prolisujte, anebo nadrobno nasekejte.
  3. Mleté maso umístěte do mísy, přidejte na kostičky nakrájený rohlík, cibuli, česnek, mléko, vejce, sůl a kmín. Suroviny promíchejte a nechte chvíli odpočinout. Po pár minutách směs důkladně prohněťte, aby se hezky spojila.
  4. Následně si v hrnci anebo ve velké pánvi rozehřejte máslo a společně s moukou vytvořte světlou jíšku. Přidejte protlak, nové koření a zamíchejte. Hustou rajčatovou omáčku zalijte vývarem a přiveďte k mírnému varu. Vařte 10 minut na mírném plameni, podle libosti dochuťte solí a cukrem.
  5. Do připravených paprik pořádně napěchujte masovou směs.
  6. Masem naplněné papriky vložte do hrnce společně s omáčkou a všechno dejte péct do rozehřáté trouby na 180 °C na přibližně 45 minut.
  7. Poté papriky z omáčky vyjměte. Pokud se vám bude zdát, že se omáčka během pečení zredukovala příliš, naředit ji můžete podle potřeby horkým vývarem.

Tip: Aby se vám papriky lépe plnily, můžete jejich špičku propíchnout.

Pekáč s plněnými paprikami Dragica Nikolovska / Shutterstock.com

S čím podávat?

Jak již bylo naznačeno v úvodu, nejtypičtější je knedlík. Chybu rozhodně neuděláte ani s bramborovým knedlíkem, těstovinami omaštěnými máslem či rýží.

Jaké maso použít?

Můžete koupit buď mleté maso, a to čistě vepřové anebo směs hovězího a vepřového. Maso si samozřejmě můžete umlet sami doma z vybraných kousků v řeznictví, ale to už cenově budete někde jinde.

Co když nechcete k rajské maso?

Masem plněné papriky samozřejmě v omáčce péct nemusíte (případně papriky naplňte nějakou vegetariánskou či veganskou směsí). Také můžete rajskou omáčku připravit stejným postupem, ale zvlášť si udělat například vařené vajíčko, sekanou anebo papriky plněné mletým masem v samostatném pekáčku (někomu totiž může aroma papriky v rajské omáčce vadit).

Věděli jste, že…

Tento náš milovaný pokrm se velice nápadně podobá způsobu přípravy mletého jehněčího a hovězího masa v arabských zemích? Zde však typickým obalem pomletého masa nebývá paprika, ale spíše vinné a zelné listy.

Pravlastí plněných paprik jsou s největší pravděpodobností Turecko, Libanon anebo Řecko. A rajská omáčka? Ta nejspíše pochází z Itálie. Nicméně plněné paprikové lusky s rajskou omáčkou a knedlíkem jsou zase specialitou velice oblíbenou v naší zemi.

Zdroj: Kupi