Lívance 5x jinak. Skvěle chutnají i bez lepku a laktózy

Nechcete čekat, až lívance vykynou? Zkuste jeden z našich jednoduchých a rychlých receptů. Canva

Čerstvě usmažené a ještě horké lívance jsou dokonalou snídaní, která potěší malé i velké. Proto pro vás máme pět rychlých receptů, mezi nimiž nechybí ani takové, co jsou vhodné pro vegany a osoby s intolerancí na lepek nebo laktózu.

Přečtěte si také

3 tradiční omáčky našich babiček: Tyhle téměř zapomenuté omáčky připravíte do 30 minut

1. Banánové lívance bez laktózy

V této zdravé verzi lívanců se vyhnete mouce i laktóze. Jelikož hlavní roli hraje sladký banán, není nutné je už příliš sladit, a tak je recept vhodný i pro ty, kteří si chtějí pochutnat bez výčitek z množství zkonzumovaného cukru.

Ingredience na 1 porci:

  • zralý banán
  • 1 vejce
  • 3 lžíce strouhaného kokosu
  • olej na smažení

Banán oloupejte a rozmixujte jej spolu s jedním vejcem. Poté postupně přidávejte strouhaný kokos, dokud nebude mít směs správnou konzistenci. Těsto rozlijte na pánev, nebo ještě lépe na lívanečník, který ho udrží v esteticky kulatém tvaru, a usmažte dozlatova.

Banánové lívance jsou dostatečně sladké i bez přidaného cukru a neobsahují žádnou mouku. Canva

2. Veganské lívance ze špaldové mouky

Do lívanců a palačinek se většinou přidávají mléko a vejce. Pro veganskou verzi tohoto receptu však použijte rostlinné mléko namísto kravského – podle chuti můžete sáhnout po tom kokosovém či mandlovém. Kokosový olej pak zastoupí vejce, a lívance budou nejen dobře držet, ale i krásně vonět.

Ingredience na 1 porci:

  • 30 g hladké špaldové mouky
  • 25 ml rostlinného mléka
  • špetka prášku do pečiva
  • špetka cukru a soli
  • lžička kokosového oleje do těsta a na smažení

Do mouky vsypte kypřicí prášek, špetku soli a cukru a důkladně promíchejte. Přidejte lžičku kokosového oleje a směs zalijte rostlinným mlékem. Těsto metličkou promíchejte a poté smažte na pánvi na trošce kokosového oleje. Hotové skvěle chutnají s marmeládou nebo s arašídovým máslem!

3. Proteinové lívance s vanilkou

Makáte na své postavě, ale zároveň milujete sladkou snídani? Pak si připravte voňavé vanilkové lívance s extra dávkou proteinu. Namísto mouky použijte práškový protein, který ji skvěle nahradí. Ideální je ten s vanilkovou příchutí.

Ingredience na 1 porci:

  • 30 g vanilkového proteinu v prášku
  • 1 vejce
  • 50 až 100 ml mléka
  • vanilka nebo vanilkový extrakt
  • olej na smažení

Odměřenou dávku proteinu vsypte do misky a přidejte rozšlehané vejce. Směs míchejte vidličkou, dokud se z ní nestane hustá kaše – teprve poté opatrně přidávejte mléko. Nepřežeňte to, aby směs nebyla příliš řídká. Každý proteinový prášek má totiž jinou savost. Směs ochuťte vanilkou nebo kapkou vanilkového extraktu, a lívance následně usmažte na pánvi tak, jak jste zvyklí.

Lívance lze připravit v mnoha variantách. Canva

4. Kokosové lívance bez lepku

Jste milovníci kokosu? Pak si připravte tento zdravý recept, který je ideální pro bezlepkovou dietu nebo nízkosacharidové stravování.

Ingredience na 1 porci:

  • 1 vejce
  • 50 g krémového sýra
  • 15 g kokosové mouky
  • ½ lžičky jedlé sody

V jedné misce smíchejte zvlášť sypké suroviny, tedy kokosovou mouku a jedlou sodu. V druhé misce pak promíchejte krémový sýr (například typu Philadelphia) s vajíčkem. Obsah obou misek smíchejte dohromady a těsto smažte na pánvi dozlatova.

5. Avokádové lívance na slano

Lívance mohou být výbornou snídaní i pro ty, kteří sladkému neholdují. Tyto luxusní avokádové lívance si můžete dát nejen na sladko, ale i se sázeným vejcem nebo uzeným lososem. A zase bez jediné špetky mouky!

Ingredience na 1 porci:

  • 1 vejce
  • ½ avokáda
  • 80 ml mandlového mléka
  • 100 g mandlové mouky
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli

Všechny ingredience rozmixujte v mixéru dohladka. Vznikne vám husté těsto, ze kterého na pánvi tvarujte kulaté lívanečky a smažte je na rozpáleném oleji. Servírujte se sladkou nebo slanou oblohou.