Na zahřátí i pro potěšení. Objevte kouzlo pečeného čaje

Na zahřátí i pro potěšení. Objevte kouzlo pečeného čaje

Zavařování – pradávný způsob pro uchování přebytků úrody. Používáme ho dodnes, i když sami ani žádné přebytky nemáme. Kupujeme okurky, abychom podle babiččina receptu zavařili alespoň pár skleniček. Na farmářských trzích vybíráme švestky do koláčů, povidel i kompotů… Tato tradice je v nás zkrátka zakořeněná. A aby ne! Pohrdnete snad v zimě vůní hruškového nebo třešňového kompotu? A co takový pečený čaj?

Přečtěte si také

Tradiční značka Znojmia přesunula výrobu okurek do Turecka. Nedá se to jíst, stěžují si lidé
Tradiční značka Znojmia přesunula výrobu okurek do Turecka. Nedá se to jíst, stěžují si lidé

Kde se vzal pečený čaj?

Pečený čaj se svým způsobem odvíjí od zavařování ovoce a džemů. V minulosti se jídlem rozhodně neplýtvalo. Když už z kompotu zbyl nálev a pár kousků ovoce zůstalo na dně, proč ho neohřát a nevypít jako čaj? Ale takový čaj by byl moc sladký na to, aby se dal vypít samotný, a proto se začal zalívat horkou vodou. V tu chvíli byla hřejivá dobrota na světě!

Během doby se receptura zdokonalila a skleničky se začaly cíleně zavařovovat s nakrájeným ovocem na menší kousky s menším poměrem tekutiny. K dokonalosti stačí už jen špetka koření, a nemusí to být nutně pouze skořice. Na trhu najdeme například kombinaci višně s kardamomem anebo ovoce s levandulí.

Z čeho vyrobit pečený čaj

Různé směsi ovoce a příměsi koření v nás dokážou nabudit smysly a příjemně zahřejí. Doma si můžete pečený čaj připravit třeba z ovoce, které už ztratilo svou šťavnatost a hodí se spíš k pečení – právě i čaje. Můžete přidat i zbylé ovoce v mrazáku. To ale před pečením nechte povolit a vybírejte spíše kvalitní produkty, které neobsahují příliš vody. Případně část vody před přípravou slijte.

Pečený čaj si můžete připravit třeba z přebytků sezónního ovoce

Domácí, nebo kupovaný?

Kupovaný čaj má oproti domácí výrobě záruku, že vydrží do data uvedeného na obalu. Doma se občas může stát, že sklenička „nechytne“, čili ztratí podtlak podporující trvanlivost výrobku, a může se zkazit.

V obchodech, například pod značkou Nature NoTea nebo od výrobce Švorc, seženete velký výběr i méně obvyklých čajů, které byste si sami možná doma neupekli. K sehnání je i spousta namíchaných degustačních kazet.

Oproti kupovanému čaji však můžete domácí výrobou docílit poměru ovoce a koření, které máte nejraději. Navíc se vám z trouby během pečení line krásná vůně po celém bytě.

Druhou výhodou může být cena. Litr kupovaného čaje stojí okolo 400 Kč a výše. V porovnání s domácím je tedy několikanásobně dražší. Tím spíš, spotřebováváte-li ovoce z vlastní zahrádky. Malé skleničky s obsahem 55–60 ml za cenu 20–30 Kč vystačí na jeden hrnek čaje. Nicméně je na každém, jak silný a sladký čaj má rád.

Doma za tuto cenu vyrobíte klidně celou várku o více než litru. Pořizovací náklady za cukr a koření dosáhnou na cca 30 Kč. Navíc platíte už jen ovoce, které byste v případě, že na míse ztratilo svou atraktivitu, stejně nespotřebovali. 

Pečený čaj skvěle chutná i voní

Recept na domácí pečený čaj

Suroviny:

  • 400 g jablek (bez jádřinců)
  • 500 g oloupaného pomeranče
  • 1 citron
  • 100 g sušených švestek
  • 550 g cukru
  • 1 vrchovatá lžička skořice
  • ½ lžičky mletého hřebíčku

Postup:

  1. Jablka a pomeranč nakrájejte na malé kostičky. Švestky nakrájejte nadrobno. Nasypejte ovoce do pekáčku a zasypejte cukrem a kořením. Promíchejte, přiklopte a vložte do trouby vyhřáté na 220 °C.
  2. Pečte 40 minut přiklopené. Občas promíchejte. Pak pekáč odklopte a pečte dalších 35 minut.
  3. Naplňte zavařovací skleničky, pevně uzavřete a otočte dnem vzhůru, dokud nezchladnou. Poté uchovávejte v chladu a temnu. Měly by vydržet přes celou zimu.

Tipy na závěr:

  • V případně, že si chcete být jisti trvanlivostí, skleničky ještě krátce zavařte.
  • Pro přípravu stačí dát pár lžiček do hrnečku a zalít horkou vodou. Případně můžete přidat i kapku oblíbeného likéru.
  • Pečený čaj se hodí jako skvělý dárek!
Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!