Mangostan: Jedno z nejchutnějších a nejsladších ovocí světa je dostupné i v Česku

Plody mangostanu Canva

Fialové ovoce se sytě zelenou stopkou se vejde do dlaně, jak je malé. Čím menší je jeho velikost, tím intenzivnější má ovšem chuť. Mangostan bývá označován za jeden z nejchutnějších plodů světa díky své intenzivní, sladké chuti. Zároveň je národním ovocem Thajska. Jaké další zajímavosti o mangostanu by vám neměly uniknout?

Přečtěte si také

Vynikající nadýchaný mazanec podle slavného cukráře: Už nebudete chtít dělat jiný

Znáte tuto asijskou pochoutku?

Mangostan, odborně nazývaný mangostana lahodná (Garcinia mangostana), roste na stálezelených stromech v tropických oblastech. Nejčastěji se pěstuje v Indonésii, v Thajsku, v Malajsii či v Singapuru.

Za mangostan si připlatíte

Mangostan je poměrně drahý, a to dokonce i v zemích původu. Jeho pěstování totiž vyžaduje specifickou péči týkající se vlhkosti a slunečního svitu. Špatně snáší zimu, slaný mořský vzduch, vysokou nadmořskou výšku nebo neadekvátní vlhkost.

V USA platil zákaz jeho dovozu

Kolem roku 2007 platil zákaz dovozu mangostanu do USA. Přestože v Americe po tomto ovoci byla poměrně vysoká poptávka, dovoz se na krátkou dobu omezil kvůli muškám, které se na ovoci množily a byly tímto způsobem přiváženy do Spojených států.

Bojuje s akné i zažívacími problémy

Mangostan má velké množství benefitů. Obsahuje vysoké množství vitamínu C, pomáhá tedy zlepšovat imunitu. Dále napomáhá s trávením, zlepšuje pleť a menstruační problémy.

Jak ho správně jíst?

Až si v obchodě v Česku nebo na dovolené v zahraničí koupíte mangostan, nepřekrajujte ho nožem. Přišli byste o pravidelnou strukturu krásných plodů. Raději odřízněte jen špičku plodu a mangostan oloupejte, podobně jako třeba mandarinku. Získáte krásné stroužky ovoce, vzhledově podobné česneku, které můžete sníst jen tak nebo použít do sladkých receptů.

Pohlídejte si ho v akci

Mangostan seženete i v ČR

Dobrá zpráva je, že mangostan podobně jako další tropické ovoce seženete rovněž v Česku. Za 1 kus ale zaplatíte zhruba 40 Kč. Je proto dobré sledovat slevové akce v supermarketech, případně jej koupit na internetu. V nabídce mívají mangostan například e-shopy Rohlik.cz a Košík.cz.