Co léčí lékořice a jak si doma vyrobit pendrek?

Lékořice přináší originální sladkou chuť Pixabay.com

Svěřit se do péče bylinek a přírodních antibiotik není během chřipkové sezóny vůbec špatný nápad. Pokud si chcete konzumaci zdraví prospěšných látek zpříjemnit, máte jedinečnou příležitost připravit si doma lékořicový pendrek. Proč vsadit zrovna na něj a jaký je postup výroby?

Přečtěte si také

Jak obarvit vejce slupkami z cibule na velikonoční pomlázku?
Jak obarvit vejce slupkami z cibule na velikonoční pomlázku?

Sladké dřevo

Lékořice není ve světě léčitelství a gastronomie žádnou novinkou, ba právě naopak. Její blahodárné účinky a originální chuť jsou známé již po staletí, u nás se pěstuje od 16. století. V dnešní době narazíte na lékořici nejčastěji v podobě černých pendreků nebo různých bonbónů. Skvěle chutná v kombinaci s čokoládou, solí i pepřem. Možná vás překvapí, že tzv. sladké dřevo je možné najít ve volné přírodě a není až tak složité lékořici pěstovat v domácích podmínkách. Na zahradě potřebuje sluníčko, teplo a kvalitní půdu. Pokud se pro pěstování rozhodnete, nezapomeňte na to, že všechny léčivé látky obsahuje dlouhý kořen, určitě ne listy, modré květy či jedovatá semena. Kořeny je ideální sbírat na podzim z rostlin, které za sebou mají alespoň 3 roky růstu. Kořen lékořice po umytí sušte v pokojové teplotě.

Když lékořice léčí

Za léčivými účinky lékořice stojí řada účinných látek. Kořen obsahuje velké množství sladkého glycyrrhizinu, vitamíny B, lecitin, biotin, zinek nebo jód. Zmíněný glycyrrhizin pomáhá při léčbě jater, stimuluje hormonální rovnováhu a působí protizánětlivě. Bohužel jeho konzumaci mohou doprovázet také vedlejší účinky od bolestí hlavy až po zvýšený krevní tlak. Konzumovat by ho tedy neměli lidé s nemocemi ledvin. Pokud vás nic takového netrápí, zařaďte lékořici do jídelníčku během nachlazení, chřipky nebo zánětu dýchacích cest. Kořen by vám mohl pomáhat také v období žaludečních komplikací a problémů s trávením.

Sladké dřevo, které není až tak složité pěstovat Pixabay.com

Jak vyrobit lékořicové pendreky doma

Výroba lékořicového pendreku svépomocí je překvapivě jednoduchá. Pendrek totiž není nic jiného než zahuštěný extrakt z lékořicového kořene. Na výrobu si připravte sušený kořen lékořice. Rozmixujte jej na pastu a tu následně pomalu vařte v malém množství vody. Výsledná směs by měla být černá a hustá. Odlijte ji do nádoby, kde extrakt vychladne a ztuhne. Výsledkem bude kus surové a velmi sladké lékořice, který lze snadno sekat. Menší nasekané kousky pak rozpustíte v horké vodě a nalijete do formiček. Počítejte s tím, že hmota se dokáže na stěny formy nepříjemně nalepit. Pokud nemáte silikonovou, doporučují některé hospodyňky formu trošku vymazat, například slunečnicovým olejem ve spreji.

Vychladla hmota a hezky ztuhla? Pendrek je hotov. S velkou pravděpodobností se vám nepodaří na první pokus odhadnout, jak velký kousek z připraveného extraktu použít. Po pár testovacích pokusech by však měl pendrek být tak sladký, jak vám to bude vyhovovat. Každý kořen a extrakt má jiný obsah glycyrrhizinu, proto je nalezení poměru vody k extraktu vždy otázkou experimentu. V průmyslové výrobě se glycyrrhizin upravuje, proto mají komerční pendreky vždy stejnou chuť a zároveň se úpravou odstraní negativní vliv látky na ledviny. Pokud by se vám nechtělo nic vyrábět, máte možnost zakoupit například lékořicové bonbóny od značek Haribo nebo JOJO.