Jak prospívá tělu celer a proč bychom ho měli hned zařadit do jídelníčku?

Celer na stole Canva

V obchodech přehlížený a v kuchyni jednotvárně využívaný. Takový úděl potkal bulvový a řapíkatý celer. Přitom ať už zvolíme jeden, nebo druhý, narazíme na zdraví prospěšné látky, kterých si byli vědomi už staří Egypťané. Celer by tedy v našem jídelníčku rozhodně neměl chybět. Zjistěte, do jakých pokrmů se kromě vývarů hodí a jak využít jeho specifické chuti k vytvoření opravdového gurmánského zážitku.

Přečtěte si také

Nenáročné pokojovky: Tyto květiny nezahubí ani nejhorší pěstitel

Celer jako přírodní afrodiziakum a multivitamín

S celerem se pojí celý výčet pozitivních účinků na lidský organismus. Obsahuje totiž široké spektrum vitamínů skupiny B a minerálů, zejména hořčík, draslík a zinek.

Zajímavé je také to, že celer obsahuje velké množství vitamínu C a vlákniny. Výborný je proto k podpoře imunitního systému a centrální nervové soustavy.

Nezmeškejte celer v akci

Očistí i organismus

Po celeru by se neměli bát sáhnout ani lidé, kteří během předešlého dne vypili příliš mnoho alkoholu. Celer je totiž známý pro své močopudné a detoxikační účinky, pokud si tedy z něj připravíte celerovou šťávu, kocovina si na vás jen tak nepřijde.

Očistná síla této miříkovité zeleniny prokáže skvělou službu také dietářkám, neboť navzdory tomu, že obsahuje málo kalorií, okamžitě zasytí. Není tedy divu, že právě celer, a především pak ten řapíkatý, tvoří hlavní součást mnoha dietních programů.

V neposlední řadě by na obsah celeru ve stravě měli dbát muži. Je totiž známo, že blahodárně působí na správnou funkci pohlavních orgánů a posiluje sexuální apetit.

Sklenice se šťavou z celeru Canva

Jak na výběr celeru v obchodě

S výběrem bulvového celeru nebývá problém. Jediné, co nás u něj zajímá, je jeho dostatečná pevnost. Naopak nákupu řapíkatého celeru je třeba věnovat větší pozornost. Jeho křehké listy, které leckdy dosahují délky až 30 centimetrů, mohou být ovadlé nebo nažloutlé.

Lehké ovadnutí lze napravit ponořením celeru do studené vody, ovšem s nepěkným zbarvením už nic nenaděláte. Zcela úplně se vyhýbejte řapíkům s rezavými skvrnami, které jsou znakem tvorby nežádoucích látek a mohou vyvolávat alergickou reakci.

Oba druhy celeru se skladují v chladu, nejlépe v ledničce, kde vydrží přibližně týden. K dostání jsou prakticky po celý rok. Celer bulvový se v letních měsících většinou prodává i s natí, kterou můžete využít například na domácí pesto.

Tip: Očištěné konce a slupky z celeru nevyhazujte. Společně s ostatní kořenovou zeleninou je nadrobno nasekejte a v krabičce zamrazte. Takovýto mix můžete čas od času použít jako základ do vývaru.

Recept na dokonalou celerovou pomazánku najdete v našem videoreceptu

Bulvový, nebo řapíkatý – který je lepší?

Oba druhy celeru vynikají zvláštní vůní a výraznou chutí, kterou lze potlačit glazováním. Některé pokrmy si ale typickou chuť celeru přímo žádají.

Kořenová část bulvového celeru bývá v české kuchyni nejčastěji využívána do vývaru nebo pod maso. Výborně se ale hodí také k přípravě příloh nebo salátů. Například nadrobno nakrájený celer, osmahnutý na kousku tuku, skvěle ochutí teplé saláty. Dále z něj můžete připravit celerové pyré, kaši nebo krémovou polévku.

Řapíkatý celer, co se týče rozmanitého využití, nezůstává za svým příbuzným pozadu. Řapíky můžete chroupat syrové místo obvyklého nezdravého mlsání nebo z něj připravit chutné celerové chipsy. Svěží nádech dodá salátům, kuřecím polévkám nebo dokonce pomazánkám.