Proč vyprané prádlo nevoní? Pozor na tyto 4 zabijáky i té nejkvalitnější aviváže

Žena vytahuje prádlo z pračky a drží si nos Opat Suvi / Shutterstock.com

Máte novou aviváž a těšíte se, až vytáhnete z pračky krásně voňavé prádlo, ale místo toho přichází jen zklamání. Prádlo vůbec nevoní, nebo alespoň ne tak, jak jste čekali. A navíc velmi brzy přestane vonět úplně. Jak je to možné? Na vině jsou nejspíš tito pachatelé.

Přečtěte si také

Toužíte po poctivém domácím pečivu? Začněte s přípravou žitného kvásku

1. Sušička

Pokud chcete uchovat vůni aviváže v prádle, budete muset oželet sušičku. A naopak. Jestliže používáte sušičku ideálně na ručníky, povlečení či větší prádlo, ze kterých bezvadně dostane prach a nečistoty, je zbytečné používat aviváž. Prádlo totiž změkčí sám horký vzduch sušičky.

Tip: Nechcete se vůně vzdát? Pak lze použít různé kuličky do sušiček apod. V drogeriích se dají koupit voňavé vlhčené ubrousky do sušiček, které prádlo krásně provoní (a nejen prádlo, nýbrž i celou místnost). Navíc na sebe zachytávají i statickou elektřinu, takže oblečení poté „nekope“.

Žena věší prádlo venku New Africa / Shutterstock.com

2. Čerstvý vzduch

Druhým nepřítelem avivážové vůně je čerstvý vzduch, vítr nebo prudké slunce. Jak totiž prádlo vysychá, ztrácí se i jeho vůně a nahrazuje ji aroma typické pro oblečení sušené na slunci. Dá se tedy zjednodušeně říci, že chcete-li uchovat vůni aviváže co nejintenzivnější, je třeba prádlo sušit nejlépe doma nebo v sušárně na chráněném místě.

3. Žehlička

Jak se dá už tušit, teplo a horko není přítelem aviváže, i když krátké vyžehlení nemusí vadit. Pokud ale prádlo bude delší čas čekat na dotek žehličky a poté ho vyžehlíte, je pravděpodobné, že kombinací časové prodlevy a horkého povrchu velká část vůně vyvane. Prádlo, které chcete mít voňavé a naparfémované aviváží, žehlete jen krátce ihned po usušení, anebo vůbec.

4. Pračka

Prádlo kdysi vonělo, avšak najednou už ne, ani když ze zoufalství zdvojnásobíte množství aviváže? Tady může být na vině samotná pračka a celý souhrn hříchů, kterými se na voňavém prádle můžete provinit:

Nevyčištěný zásobník na aviváž

Aviváž je slizká, což zjistíte už po prvním použití zásobníku. Zásuvku s aviváží (ovšem i s pracím práškem) je tak třeba po každém praní umýt, aby se v ní nedržel sliz a nerostla plíseň. To, že prádlo nevoní, může být dáno i tím, že je tento zásobník špinavý.

Občas je dobré pračku pustit na horký program (vyvářku nebo min. 75 °C) s půl litrem octa, čističem pračky nebo jen tak naprázdno. Pračka se vydesinfikuje od potenciálních plísní a v případě použití octa nebo čističe se také uvolní vodní kámen.

Ruka drží víčko s aviváží Krakenimages.com / Shutterstock.com

Přeplněná pračka

Prádlo nevoní ve chvíli, kdy je samo o sobě špatně vyprané. Na vině může být chybné dávkování pracího prostředku či příliš velký objem v pračce, který zaviní nedostatečné vymáchání.

Ucpaný odpad a filtry

Čas od času zkontrolujte odpad, není-li ucpaný a nevrací-li se vám špinavá voda zpátky do pračky. Stejně tak je dobré pravidelně čistit i filtr pračky, ve kterém se usazují například papírové kapesníky a jejich zápach poté negativně ovlivňuje i prádlo právě prané.

Zavřený buben

Častým hříchem je i to, když po vyprání zavřete buben pračky. Správně by měl zůstat otevřený a vyschnout, a to hlavně tehdy, když perete na studené programy. Horká pračka nebo buben po sušení si se zavřením poradí, ale studená pračka obsahuje hodně vlhkosti, která velmi snadno „zatuchne“. A jak bude „vonět“ další prádlo, už asi tušíte.

Aviváž, nebo kuličky?

Obecně platí, že kuličky voní intenzivněji. Aviváže samotné mají proměnlivou kvalitu, kterou si musíte vyzkoušet. Je třeba mít také na paměti, že vůně v obchodě může být jiná než potom na samotném prádle.

A tip na závěr: Ideální je kupovat celou sadu – aviváž i parfemované sašetky, které budou vůni průběžně oživovat i ve skříni. Koupit se dají i vonné pytlíky do skříně nebo závěsné vonné destičky – velký výběr vůní do skříně najdete v drogeriích, ale také například v prodejnách Tescoma.

Zdroj: kupi.cz