„Zdravá závislost“ s názvem ořechové máslo. Po kterém sáhnout a jak jej používat?

Ořechové máslo na lžičce a v misce, mandle v pozadí Nelli Kovalchuk / Shutterstock.com

100% ořechové, proteinové, lískooříškové s čokoládou – jedno ořechové máslo lepší než druhé. S ořechovými krémy jako by se roztrhl pytel. Řada z nich slibuje zdravotní přínosy, ale jaká je realita oproti marketingu? Ze zdravé závislosti se může rázem vyklubat nezdravá obsese. Víte, jaké máslo vybrat, aby opravdu bylo co nejzdravější, a na které si naopak dát pozor? Inspirujte se našimi tipy.

Přečtěte si také

Varování pro rodiče: PEPCO stahuje hračky kvůli obavám z bezpečnosti

Co je ořechové máslo?

Zatímco termín ořechové máslo ve své mluvě používáme běžně, firmy si musí na označení svých produktů dát velký pozor. Máslem může být totiž označen pouze mléčný produkt s obsahem mléčného tuku nad 80 %. Proto se na obalech oříškových másel vyskytuje nejčastěji název krém.

Co je raw krém?

Ořechových krémů je k dostání řada, pokud však budete chtít najít ten nejzdravější ze všech, může být hledání omezené pouze na pár značek. Známé doporučení praví, že ideální denní dávka je asi hrst nepražených ořechů či semínek. Ta by vám měla dodat dostatek esenciálních olejů, minerálů, vitamínů (především vitamín B) i vlákninu. Nepražené ořechy jsou zdravými tuky přímo nabité.

Pokud tedy chcete vytěžit maximální výživovou hodnotu ořechů, hledejte výrobky v raw kvalitě, tedy takové, které během zpracování neprošly teplotou nad 42 °C. Poté totiž zanikají některé živiny a při vyšších teplotách pražení se z prospěšných tuků stávají spíše zdraví škodlivé sloučeniny.

Klasika mezi dobrotami právě v akci!

Kupte se slevou Nutella.

Porovnat slevy

Raw ořechové krémy jsou k dostání například s příměsí kakaa nebo raw čokolády. V tomto případě se ještě dá počítat s maximálním zdravotním přínosem.

Proč koupit ořechové máslo v BIO kvalitě?

Jak je to s ořechovými krémy, které označení raw neobsahují? Z obalu bohužel nevyčtete, za jakých okolností probíhalo pražení ořechů. V tomto případě hledejte označení BIO. Ekologicky šetrné provozy si stojí za konceptem společenské odpovědnosti a jejich příslibem je nabídnout spotřebitelům zdraví prospěšné produkty. S pečlivostí by tak měly tyto firmy přistupovat i k výrobě ořechových krémů.

Tip: Ořechová másla v bio kvalitě seženete nejen v obchodech se zdravou výživou, ale například i v drogeriích dm či Rossmann.

Růžná másla z ořechů a semínek Nelli Kovalchuk / Shutterstock.com

Co obsahují proteinové krémy?

Vedle 100% ořechových krémů se nabízí spousta „vylepšených“ krémů. Ne vždy vede obohacení o další přísady k prospěchu zdraví. Chuťově se může spojení s bílou čokoládou zdát vynikající, nicméně se v takto mixovaných produktech nachází i spousta ingrediencí, které zdravé nejsou. Může jít například o cukr, sacharidové sirupy, palmový tuk, ale i o syntetické proteiny.

Ve snaze vylepšit si ovesnou kaši o proteinovou pochutinu se můžete potýkat s výživovou chybou, protože řada proteinů jsou ve skutečnosti průmyslově zpracované látky, jež jsou pro tělo nepřirozené, špatně stravitelné a napáchají více škod než užitku. Přírodní proteiny, jako je například konopný, lněný nebo dýňový, jsou o poznání prospěšnější.

Je ke zvážení, zda nenahradit umělou látku přirozenými zdroji proteinu, jako jsou například mléčné produkty. Málokdo si uvědomuje, že ořechové máslo už samo o sobě zdrojem bílkovin je, protože 100 g mandlového raw krému obsahuje 24 g bílkovin. Pro srovnání 100 g proteinového krému obsahuje 13 g bílkovin. Faktem je, že průměrně sportující jedinec nepotřebuje proteinové suplementy přijímat vůbec.

Denní potřebu bílkovin lze zcela bez problémů pokrýt přirozenými, průmyslově nezpracovanými potravinami.

Ovesná kaše s ořechovým máslem, borůvkami, mandlemi a chia semínky New Africa / Shutterstock.com

Jak použít ořechové máslo?

Přirozeně sladká chuť 100% oříškových krémů skvěle doplní například snídaňové kaše, zdravé dezerty – wafle, lívanečky, ovocné poháry s jogurtem, chia pudinky apod. Plná ořechová chuť vynikne i v tvarohových krémech do dortů i palačinek.

Na bázi ořechového másla můžete připravit i kuličky. Stačí přimíchat jemné vločky, kokos, sušené ovoce anebo zmiňovaný přírodní protein. Těmito kuličkami můžete dále zdobit snídaňové kaše. Skvěle chutná oříškové máslo na ovocném chlebíčku spolu s tvarohem anebo s domácími ovesnými sušenkami.

Ořechy vám dodají energii

Kolik ořechového másla můžete sníst?

Je třeba brát v potaz, že ořechové máslo je plné tuků. I když jde zejména o esenciální omega-3 mastné kyseliny, jejich výživová hodnota je vysoká. Při vyšší fyzické zátěži by vám neměly dělat problém 2 lžíce, při nižší pohybové aktivitě by tato dávka měla být spíše maximum.

Při používání je dobré přemýšlet, kolik dalších zdrojů bohatých na tuky už jste během dne zkonzumovali, případně jak náročný den máte před sebou. Ačkoli je čistý ořechový krém poměrně zdravá potravina, měli byste s ním zacházet opatrně.