Rychlý oběd: Vydatná bramboračka podle Cuketky zasytí a uvaříte ji za pár korun

Bramboračka je skromná polévka už jen ze své podstaty. Zároveň perfektně vystihuje českou kuchyni – jak z mála udělat něco moc dobrého, co zcela zasytí celou rodinu. Jednou z nejdůležitějších ingrediencí jsou jedlé houby, polévka se zpravidla připravuje z hub čerstvých, bát se ale nemusíte ani těch sušených, protože nejvíce zvýrazní chuť.

Přečtěte si také

Víte, jak správně skladovat polévku, aby dlouho vydržela? A jak na její ohřev?

Bramboračka s houbami podle Cuketky – recept

Suroviny

  • 500 g brambor
  • 125 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 100 g petržele
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce mouky
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 hrst sušených hub
  • 1/2 lžičky kmínu
  • sůl
Suroviny na bramboračku na dřevěném prkénku chriscasey / Shutterstock.com

Postup

  1. Sušené houby dejte do misky a zalijte horkou vodou (asi 250 ml). Nechte změknout. Houby sceďte a uschovejte i vodu z hub. Kořenovou zeleninu oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Česnek oloupejte, podrťte plochou nože a nasekejte nadrobno. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky (asi 1 cm).
  2. V hrnci rozehřejte máslo. Přidejte kořenovou zeleninu, osolte a pomalu restujte dozlatova. Vmíchejte cibuli a nechte zesklovatět. Zaprašte moukou, promíchejte a nechte zezlátnout.
  3. Přidejte brambory, namočené houby, vodu z hub, sůl, kmín a zalijte vodou (1 l). Promíchejte, přiveďte k varu a vařte asi 25 minut do změknutí.
  4. Ke konci vmíchejte nasekaný česnek a majoránku, kterou promněte v dlani. Rozmíchejte a ještě chvíli povařte. Naposledy upravte dochucení a máte hotovo!
  • Tip: Pokud si k polévce dáte pečivo, nemusíte už připravovat hlavní chod k obědu, polévka zasytí celou rodinu.

Zdroj: Cuketka, Kupi