V Penny Marketu to cvrká! Troufnete si ochutnat hmyzí pochoutky?

Máte odvahu si vyzkoušet jídla, která obsahují cvrčky, mravence nebo moučné červy?

Pokud jste příznivci alternativní stravy nebo prostě chcete zkusit něco nového a neobvyklého, vyrazte do Penny Marketu! Na pultech zde totiž najdete hned několik produktů, které obsahují pravé cvrčky. Proč se říká, že hmyz je jídlo budoucnosti? A jaké má výživové hodnoty?

Přečtěte si také

Mnoho lidí netuší, jaký je rozdíl mezi kokosovým mlékem a kokosovou smetanou v kuchyni
Mnoho lidí netuší, jaký je rozdíl mezi kokosovým mlékem a kokosovou smetanou v kuchyni

Cvrčci už jsou v Česku

Věděli jste, že hmyz a potraviny z něj vyrobené už bez problémů koupíte i u nás? Penny Market totiž jako první na náš trh přináší produkty, které obsahují cvrččí mouku. Chléb vita z cvrčků je pečený z mixu pšeničné mouky a mouky ze sušených a rozemletých cvrčků. Podíl cvrččí mouky je značný, do 180g balení se vešlo skoro 200 ks těchto zvířátek! Kromě chleba v Penny Marketu koupíte též fitness tyčinky ze stejné mouky a sladkou makovou svačinku s příměsí tohoto hmyzu.

Za všemi těmito produkty stojí česká firma SENS Foods, která v Thajsku vlastní farmu a technologii na zpracování cvrčků. Zajímá vás, jak tahle exotika chutná a máte odvahu si chléb nebo makovou buchtu s cvrččí moukou dát ke svačině? Neváhejte, protože do 15. ledna jsou oba tyto produkty součástí speciální cenové nabídky. Balení chlebu nyní stojí 49,90 Kč a maková svačinka 26,90 Kč.

Vita chléb s cvrččí moukou (Foto: Sensbar.com)

Jídlo budoucnosti

Vědci spočítali, že do roku 2050 bude planeta muset nakrmit celkem 9 miliard hladových krků. Stále rostoucí populace jim ale dělá těžkou hlavu, protože není jasné, jak a kde získáme dostatek potravin pro všechny. Problémem je hlavně živočišný zdroj bílkovin, protože právě na větší chovy dobytka a drůbeže nebude na Zemi jednoduše místo. A v tu chvíli začíná dávat smysl věta, že hmyz je prý potravina třetího tisíciletí. Jeho chov zabere výrazně méně místa než chov skotu a žádá si i mnohem méně krmiva. Důležitým argumentem hovořícím pro hmyz je i jeho vysoká rozmnožovací schopnost a téměř nulový odpad. Larvy a cvrčky jsme schopni sníst celé, oproti tomu z kuřete konzumujeme přibližně jen polovinu jeho váhy, zbytek není využitelný. Zdá se, že hmyz prostě drží všechny trumfy.

Hmyz je kvalitním zdrojem bílkovin a mohl by v budoucnu vyřešit potravinovou krizi

Víc bílkovin než kuře

Hmyz je obecně velmi kvalitním zdrojem bílkovin. Věřili byste, že ve srovnání s kuřetem obsahuje třeba taková včela 2x více bílkovin? Cvrček nebo kobylka mají zase více jak 2x tolik proteinů než libové hovězí maso. Jiné zdroje bílkovin prostě s hmyzem nemohou soutěžit! Tím ale výčet pozitiv hmyzí stravy nekončí. Obsahuje velmi nízký podíl tuku a naopak mnoho minerálních látek a vitamínů. Dáte-li si k večeři místo vepřové panenky porci cvrčků, dodáte svému tělu 18x více železa. Navíc bude vaše strava obohacená o chitin, který tvoří vnější kostru hmyzu a pozitivně ovlivňuje obranyschopnost organismu.

Ve světě je hmyz na talíři víc doma, v Mexiku jej jedí spolu s avokádovým guacamole

Vážky i kobylky

U nás jsou hmyzí pokrmy stále rarita, ale ve světě už dávno mají své místo. V Mexiku se hmyz podává téměř jako národní jídlo. Často se servíruje spolu s guacamole a tortillovými chipsy a při sportovních utkáních si jej můžete koupit místo pražených oříšků. Orestovaný hmyz má totiž podobně oříškovou chuť. Tzv. chapulines, luční kobylky podávané ve státě Oaxaca v Mexiku, jsou přidávány do tacos, do salsy nebo se podávají s panákem mezcalu. Hmyz má své místo na talířích i v jihovýchodní Asii. V Thajsku a v Číně nemusíte hledat dlouho, abyste našli pouliční stánek se smaženými červy, mravenci, cvrčky nebo housenkami. Často se prodávají napíchnuté na špejli a usmažené do křupava. Kdo má pro strach uděláno, může v Indonésii ochutnat i smažené vážky a šváby. Řekněte sami, není ten chleba z cvrččí mouky proti tomuto jen slabý odvar?

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz