Proč vařit v pomalém hrnci? Ušetří vám spoustu času a smažíte téměř bez oleje

Vaření v parním hrnci si zamilujete (Foto: Sencor)

Vaření v jediném hrnci, které pomalu, ale jistě, vede k výsledku – lahodnému pokrmu, na kterém si pochutná celá rodina. Využít můžete moderní pomalý hrnec, přístroj, který šetří čas i peníze. Co však nešetří, jsou vaše chuťové buňky. Přinášíme hned několik receptů na sladké a slané pochoutky z pomalého hrnce, díky kterým si tohoto pomocníka do kuchyně zaručeně zamilujete!

Přečtěte si také

České e-shopy reagují na karanténu! Alza a Mall nabízejí trvanlivé potraviny, ZOOT vlastního kurýra
České e-shopy reagují na karanténu! Alza a Mall nabízejí trvanlivé potraviny, ZOOT vlastního kurýra

Co je to pomalý hrnec?

Další spotřebič, který zabírá místo v kuchyni? Kdepak! Pomalý hrnec je pomocníkem číslo jedna, který vám v nejvytíženější místnosti domova ušetří spoustu práce a času. Nemusíte stát u plotny, míchat nebo hlídat konzistenci pokrmu. Prostě a jednoduše vše vložíte do přístroje, nastavíte časovač a můžete vyrazit třeba na dobrou kávu. Jak probíhá vaření? Zjednodušeně řečeno – samo. Proces nemusíte kontrolovat, do hrnce není třeba nic přidávat, dokonce ani vodu ne. Vaření zpravidla trvá od 3 do 12 hodin při plném zachování chuti a výživových hodnot potravin, to zní skvěle, ne? Navíc v těch nejlepších můžete v podstatě připravovat vše! Smaží, zapékají, dusí, pečou, vaří i v páře a dokážou připravit i jogurt nebo v nich můžete nechat kynout těsto. 

Doporučujeme:

  • SilverCrest SSC6 320 A1 elektrický hrnec s pomalým vařením (Lidl 799 Kč). Jedná se o model, který sice není úplně designovým kouskem, ale svou práci odvede. Objem 6 litrů je dostačující, ale jen dva stupně vaření řadí tento hrnec do kategorie pro nenáročné kuchaře.
  • Russell Hobbs Searing Slow Cooker (1 399 Kč). Hrnec o objemu 6 l, s vyjímatelnou hliníkovou nádobou s nepřilnavým povrchem a digitálním časovačem. Jeho 3 teplotní nastavení a skleněné víko jsou praktickou součástí hrnce pro začátečníky, kteří se o pomalé vaření začínají zajímat. 
  • SENCOR SPR 5500SS (2 790 Kč). Hrnec nejen že krásně vypadá, má vyjímatelnou nádobu, kterou můžete mýt v myčce, ale disponuje 4 přednastavenými programy a 5 programy pro smažení bez tuku. Dokonce se v něm dá připravit mimo vývaru, omáček, rýže, masa a zeleniny i domácí jogurt
Co se dělá v pomalém hrnci? Zapéká, smaží, dusí, vaří v páře, ale zvládne i jogurt (Foto: Sencor)

 Mrkvový koláč

Máte chuť na lahodný moučník? Vyzkoušejte náš recept na mrkvový koláč z pomalého hrnce. Ano, budete překvapeni, ale i tuhle dobrotu v přístroji snadno připravíte.

Potřebujete:

  • 250 g třtinového cukru
  • 2 čajové lžičky vanilkového cukru
  • 4 vejce
  • 200 ml oleje
  • 280 g hladké mouky
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 2 čajové lžičky jedlé sody
  • 2 čajové lžičky skořice
  • 450 g strouhané mrkve

Ze všech surovin vypracujte těsto. Následně vymažte nádobu hrnce máslem a nalijte do ní připravené těsto. Uhlaďte jeho povrch a zakryjte ho několika vrstvami kuchyňských utěrek. Poté stačí hrnec přiklopit pokličkou a péct na 1. stupeň zhruba 2 a půl hodiny. Po dopečení můžete vyzkoušet špejlí, zda je mrkvový koláč připraven. Tuto dobrotu můžete servírovat samostatně, případně s džemem či šlehačkou. Pochutnají si malí i velcí mlsouni.

Vyzkoušejte náš recept na mrkvový koláč z pomalého hrnce

Alsaské kysané zelí s vepřovým masem a klobáskami

Milujete kysané zelí? Pak si jistě pochutnáte na francouzském receptu, který jsme pro vás připravili. Na jeho přípravu potřebujete kromě pomalého hrnce:

  • 250 g slaniny nebo špeku
  • 1 polévkovou lžíci olivového oleje
  • 1 kg kysaného zelí
  • 1 zelené jablko
  • 1 cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • 8 nových brambor
  • 400 g vepřové plece
  • 2 vepřové klobásky
  • hřebíček
  • jalovec
  • bobkový list 
  • 375 ml suchého bílého vína
  • sůl a pepř

Cibuli, česnek a slaninu opečte na pánvi dozlatova. Zelí smíchejte se strouhaným jablíčkem a promíchejte s osmaženou směsí. Do nádoby pomalého hrnce dejte polovinu zelí, navrch naskládejte nakrájené brambory, plátky masa a kolečka klobásy. Přidejte koření a poté navrstvěte zbylou část zelí. Osolte, opepřete a podlijte vínem. Pokrm vařte 4 hodiny. Dobrou chuť.

Boloňská omáčka bude ještě lepší, když ji připravíte v pomalém hrnci

Vynikající boloňská omáčka

Lahodná a oblíbená boloňská omáčka bude ještě lepší, když ji připravíte v pomalém hrnci. Potřebujete:

  • 1 polévkovou lžíci olivového oleje
  • 750 g mletého hovězího masa
  • 250 g italské klobásy salsiccia
  • 4 plátky slaniny
  • 2 červené cibule
  • mrkev
  • řapíkatý celer
  • 2 stroužky česneku
  • 1 polévkovou lžíci lžíci másla
  • 3 lžíce rajčatového pyré
  • 2 plechovky krájených rajčat
  • 375 ml hovězího vývaru
  • 1 čajovou lžičku cukru
  • bobkový list
  • tymián

V nádobě pomalého hrnce rozehřejte olej na střední teplotu a vsypte mleté maso s klobáskou a slaninou. Nechte 5 minut smažit dozlatova. Vypečenou šťávu opatrně slijte. Mezitím v jiné nádobě osmažte cibuli, mrkev a řapíkatý celer s česnekem. Přidejte rajčatové pyré a nechte chvíli povařit. Hotovo – teď jen přidejte do pomalého hrnce k masu, přilijte rajčata z plechovky, vývar, koření a nechte směs vařit 8 hodin na nízkém stupni. Nakonec po dovaření osolte, opepřete a podávejte s těstovinami a parmezánem.