Možná jste ani netušili, co všechno můžete umývat v myčce nádobí

Dětské kotníčkové boty v myčce Tagwaran / Shutterstock.com

Myčka na nádobí je v dnešní době nepostradatelným pomocníkem v mnoha domácnostech. Věděli jste ale, že vám dokáže ušetřit spoustu práce a času nejen při mytí nádobí? Zbavit špíny a bakterií v ní totiž hravě můžete i mnohé další věci. Co všechno do ní lze dát?

Přečtěte si také

Opory pro zahradní rostliny aneb Praktické dekorace, které vaše zahrada nutně potřebuje

Kdo vynalezl první myčku?

Možná vás překvapí, že za vynálezem první myčky vůbec nestála snaha o úsporu času a práce. Patentovat si ji v roce 1886 nechala bohatá Američanka Josephine Cochraneová, za kterou umývalo nádobí její služebnictvo.

Neopatrní zaměstnanci však často omylem rozbíjeli nádobí, které museli neustále umývat po četných večírcích své hostitelky – až jednoho dne Josephine došla trpělivost. O několik let později už chtěl mít doma myčku každý, což platí dodnes. Zejména, když se v ní dá umývat všechno možné.

Plastové hrabičky a další hračky na pískoviště pro děti v myčce Tagwaran / Shutterstock.com

Co může do myčky?

Jednoduše řečeno – kromě nádobí lze v myčce nechat vyčistit vše, co je vyrobené z odolných materiálů, kterým nevadí voda, vyšší teplota a mírný tlak – silnější sklo a plast, nerezová ocel apod.

Jak uspořádat nádobí?

Nezapomeňte, že topná tělesa se v myčkách nacházejí na spodní straně – křehčí plastové nebo skleněné věci, kterým by vysoké teploty vody mohly uškodit, proto dávejte co nejvýše do horních košů. Na spodní mřížku naopak patří ty nejvíce odolné předměty z tvrzeného plastu nebo nerezové oceli. A k čištění používejte vždy pouze prostředky a kapsle určené do myčky nádobí.

Neobvyklé věci, které můžete mýt v myčce

1. Plastové dětské hračky

Hračky přicházejí denně do styku s dětskýma rukama a ústy, s prachem, nečistotami atd. Není proto divu, že mohou být po chvíli plné bakterií. Ty z plastu a gumy ale můžete naštěstí snadno nechat vyčistit v myčce na nádobí.

  • Mnohé myčky dokonce nabízejí speciální hygienické programy pro děti nazvané „Baby Protect“ nebo „Hygiene“ pro mytí dětského nádobí a hraček. Tyto programy zahrnují intenzivní mytí nebo důkladné oplachování při teplotách až 70 °C, které jsou vhodné pro ničení bakterií nebo ke sterilizaci.

Pokud se bojíte, že by menší části mohly v myčce někam zapadnout, hračky dejte do síťky nebo je umístěte do jednoho z košů na drobnější kusy nádobí. Některé značky také nabízejí speciální doplňky a příslušenství v podobě kolíčků a košíčků pro stabilní uložení malých a křehkých částí kojeneckých lahví a dětského vybavení – určitě pro ně však najdete využití i při mytí drobnějších hraček nebo doplňků.

Pes stojí u otevřené myčky Maria Borodulina / Shutterstock.com

2. Misky a hračky domácích mazlíčků

Obdobně lze v myčce mýt misky na jídlo pro domácí mazlíčky. Většina je vyrobena z tvrzeného plastu nebo nerezové oceli, takže jim vyšší teplota mytí neublíží. Stejně tak vyčistíte i plastové a gumové hračky.

3. Doplňky z koupelny a kuchyně

V myčce lze jednoduše umýt také všechny kuchyňské a koupelnové doplňky – odkapávače, houbičky, misky na mýdlo, kelímky na kartáčky, sprchové hlavice apod. Na jejich dně a v jejich okolí bývá neustále vlhko, což vytváří ideální prostředí pro množení bakterií a plísní.

A pokud je vaše myčka dostatečně velká, můžete si díky ní zjednodušit také pravidelné umývání polic a zásuvek z ledničky. Zvolte kratší nebo ekologické, šetrné programy s nižší teplotou.

4. Filtr z digestoře

Filtr v digestoři den za dnem zachycuje všemožné pachy z kuchyně, částečky tuků, prachu a další nečistoty. Měli byste jej proto pravidelně čistit, ideálně cca dvakrát během čtvrt roku. Kovová mřížka se dá z digestoře jednoduše vyjmout a umýt v myčce na nádobí. Obdobně lze čistit mřížky z větráků nebo koupelnových ventilací.

5. Obuv a další

Umýt zde můžete rovněž plastovou obuv, jako jsou holínky nebo žabky. A pokud máte tenisky, které perete v pračce bez újmy, nemusíte se bát ani myčky. Dále snesou myčku i celoplastové součástky a nástavce vysavačů (volte kratší, šetrnější program s nižší teplotou), stínidla na lampy nebo lustry, umělé plastové květiny, hřebeny a kartáče důkladně zbavené vlasů apod.

Dítě v zablácených teniskách šlape po koberci Pixel-Shot / Shutterstock.com

Co nedávat do myčky?

  • teflonové nádobí
  • kuchyňské nože
  • výrobky ze dřeva
  • dekorativní a křehké nebo zlacené sklo, starožitnosti
  • předměty částečně nebo celkově vyrobené z kovů jako cín, hliník, zlato nebo stříbro

Zdroje: national-geographic.cz, kupi.cz