Možná jste ani netušili, co všechno můžete umývat v myčce nádobí

Dětské kotníčkové boty v myčce Tagwaran / Shutterstock.com

Myčka na nádobí je v dnešní době nepostradatelným pomocníkem v mnoha domácnostech. Věděli jste ale, že vám dokáže ušetřit spoustu práce a času nejen při mytí nádobí? Zbavit špíny a bakterií v ní totiž hravě můžete i mnohé další věci. Co všechno do ní lze dát?

Přečtěte si také

Podvodníci cílí na zákazníky obchodů i pošty. Nyní se k tomu přidaly i falešné SMS z úřadů

Kdo vynalezl první myčku?

Možná vás překvapí, že za vynálezem první myčky vůbec nestála snaha o úsporu času a práce. Patentovat si ji v roce 1886 nechala bohatá Američanka Josephine Cochraneová, za kterou umývalo nádobí její služebnictvo.

Neopatrní zaměstnanci však často omylem rozbíjeli nádobí, které museli neustále umývat po četných večírcích své hostitelky – až jednoho dne Josephine došla trpělivost. O několik let později už chtěl mít doma myčku každý, což platí dodnes. Zejména, když se v ní dá umývat všechno možné.

Plastové hrabičky a další hračky na pískoviště pro děti v myčce Tagwaran / Shutterstock.com

Co může do myčky?

Jednoduše řečeno – kromě nádobí lze v myčce nechat vyčistit vše, co je vyrobené z odolných materiálů, kterým nevadí voda, vyšší teplota a mírný tlak – silnější sklo a plast, nerezová ocel apod.

Jak uspořádat nádobí?

Nezapomeňte, že topná tělesa se v myčkách nacházejí na spodní straně – křehčí plastové nebo skleněné věci, kterým by vysoké teploty vody mohly uškodit, proto dávejte co nejvýše do horních košů. Na spodní mřížku naopak patří ty nejvíce odolné předměty z tvrzeného plastu nebo nerezové oceli. A k čištění používejte vždy pouze prostředky a kapsle určené do myčky nádobí.

Neobvyklé věci, které můžete mýt v myčce

1. Plastové dětské hračky

Hračky přicházejí denně do styku s dětskýma rukama a ústy, s prachem, nečistotami atd. Není proto divu, že mohou být po chvíli plné bakterií. Ty z plastu a gumy ale můžete naštěstí snadno nechat vyčistit v myčce na nádobí.

  • Mnohé myčky dokonce nabízejí speciální hygienické programy pro děti nazvané „Baby Protect“ nebo „Hygiene“ pro mytí dětského nádobí a hraček. Tyto programy zahrnují intenzivní mytí nebo důkladné oplachování při teplotách až 70 °C, které jsou vhodné pro ničení bakterií nebo ke sterilizaci.

Pokud se bojíte, že by menší části mohly v myčce někam zapadnout, hračky dejte do síťky nebo je umístěte do jednoho z košů na drobnější kusy nádobí. Některé značky také nabízejí speciální doplňky a příslušenství v podobě kolíčků a košíčků pro stabilní uložení malých a křehkých částí kojeneckých lahví a dětského vybavení – určitě pro ně však najdete využití i při mytí drobnějších hraček nebo doplňků.

Pes stojí u otevřené myčky Maria Borodulina / Shutterstock.com

2. Misky a hračky domácích mazlíčků

Obdobně lze v myčce mýt misky na jídlo pro domácí mazlíčky. Většina je vyrobena z tvrzeného plastu nebo nerezové oceli, takže jim vyšší teplota mytí neublíží. Stejně tak vyčistíte i plastové a gumové hračky.

3. Doplňky z koupelny a kuchyně

V myčce lze jednoduše umýt také všechny kuchyňské a koupelnové doplňky – odkapávače, houbičky, misky na mýdlo, kelímky na kartáčky, sprchové hlavice apod. Na jejich dně a v jejich okolí bývá neustále vlhko, což vytváří ideální prostředí pro množení bakterií a plísní.

A pokud je vaše myčka dostatečně velká, můžete si díky ní zjednodušit také pravidelné umývání polic a zásuvek z ledničky. Zvolte kratší nebo ekologické, šetrné programy s nižší teplotou.

4. Filtr z digestoře

Filtr v digestoři den za dnem zachycuje všemožné pachy z kuchyně, částečky tuků, prachu a další nečistoty. Měli byste jej proto pravidelně čistit, ideálně cca dvakrát během čtvrt roku. Kovová mřížka se dá z digestoře jednoduše vyjmout a umýt v myčce na nádobí. Obdobně lze čistit mřížky z větráků nebo koupelnových ventilací.

5. Obuv a další

Umýt zde můžete rovněž plastovou obuv, jako jsou holínky nebo žabky. A pokud máte tenisky, které perete v pračce bez újmy, nemusíte se bát ani myčky. Dále snesou myčku i celoplastové součástky a nástavce vysavačů (volte kratší, šetrnější program s nižší teplotou), stínidla na lampy nebo lustry, umělé plastové květiny, hřebeny a kartáče důkladně zbavené vlasů apod.

Dítě v zablácených teniskách šlape po koberci Pixel-Shot / Shutterstock.com

Co nedávat do myčky?

  • teflonové nádobí
  • kuchyňské nože
  • výrobky ze dřeva
  • dekorativní a křehké nebo zlacené sklo, starožitnosti
  • předměty částečně nebo celkově vyrobené z kovů jako cín, hliník, zlato nebo stříbro

Zdroje: national-geographic.cz, kupi.cz