Kysané zelí: Lék na nachlazení i kocovinu. Jak ho připravit?

Kysané zelí ve skleničce SunKids / Shutterstock.com

Kysané zelí je známé jako vitamínová bomba. Přírodní a chutný lék si můžete připravit také doma. Jak na lahodné kysané zelí? A s čím vším pomáhá? Připravte si vlastní a pochutnejte si třeba na slaném štrúdlu s uzeným masem.

Přečtěte si také

Recept na rychlé vafle, které jsou hotové za pár minut a báječně chutnají!

Co obsahuje kysané zelí?

Kysané zelí je plné vitamínů a mléčných bakterií, které jsou prospěšné pro lidská střeva. Blahodárné účinky tohoto pokrmu na lidské zdraví jsou známy po celá staletí. Aby také ne, když kysané zelí pomáhá se zažíváním, podporuje krevní oběh, nakopává imunitu, a dokonce údajně pomáhá v boji proti rakovině. Může za to především vysoký obsah vitamínů A, C, E a K, stejně jako důležitých minerálů – například draslíku, vápníku, síry, hořčíku nebo fosforu.

Skočte si pro zelí v akci

Kupte se slevou Zelí Znojmia.

Porovnat slevy

Na co je dobré kysané zelí?

Špatné zažívání

Protože je plné probiotik, dokáže napravit střevní mikroflóru a odlehčit vašemu zažívání – a poněvadž většina zdravotních problémů může pocházet právě ze zanesených nebo špatně fungujících střev, pomůže zatočit také s nimi. Prostě a jednoduše: S pravidelnou dávkou kysaného zelí budou vaše střeva fit. A vy také.

Lék na nachlazení

První pomoc při nástupu bacilů? Přece kysané zelí. Jestli se cítíte nachlazení, je čas dopřát si salát z kysaného zelí. Díky aktivaci imunitního systému a vysokému obsahu vitamínů vám pomůže zatočit s nemocemi raz dva. Kysané zelí a šťáva z něj pomáhají nejen při nachlazení, ale také při zánětech dýchacích cest, bolestech žaludku a jeho překyselení – proto je oblíbeným lékem také na kocovinu.

Recept: Jak připravit domácí kysané zelí?

Příprava kysaného zelí je překvapivě jednoduchá a zvládne ji opravdu každý. Budete potřebovat:

Nakrouhané hlávkové zelí osolte (cca 20 g soli na kilogram zelí), přidejte na drobno nakrájenou cibuli a kmín. Jemně vše promněte a nechte hodinu odpočinout. Poté je čas naplnit zelák – speciální kameninový hrnec na kvašení zelí. Postupně směs vrstvěte a utlačujte, až nádobu naplníte. Zelí můžete podlít troškou zelné šťávy a vody, nakonec zatížit těžítkem a přiklopit. Takto jej nechte odpočívat 3 týdny při teplotách 15 až 20 stupňů... a máte hotovo!

Tip: Chcete zelí vylepšit? Můžete přidat jablíčko pro lepší chuť.

Recept na zapečené zelí s klobásou a jablky

A co si v zimě dopřát? Připravte si třeba jednoduchý a chutný recept na zapečené kysané zelí s klobásou. Pochutná si každý. Potřebujete:

Orestované nakrájené klobásy smíchejte s okořeněnou směsí zelí, nastrouhaných jablek a moštu. Připravený mix přesuňte do pekáče a pečte 50 minut na 180 stupňů. Podávejte s chlebem nebo samotné. Dobrou chuť!

Slaný závin s uzeným masem NoirChocolate / Shutterstock.com

Recept na slaný závin s uzeným masem

Máte chuť na něco dobrého? Potěšte návštěvu štrúdlem se zelím a uzeným! Příprava je snadná a rychlá, výsledek je chutný a sytý. Na nákupní seznam přidejte:

Na listové těsto poklaďte na drobno nakrájené uzené maso a kysané zelí. Okořeňte a opatrně srolujte. Závin umístěte na plech vyložený pečicím papírem. Na závěr jej potřete vyšlehaným vejcem a dejte péct. Závin bude v troubě rozehřáté na 190 stupňů hotový zhruba za 25 minut. Tato jednoduchá chuťovka se hodí pro každou příležitost a potěší nejen milovníky kysaného zelí.

Tip: Malý nebo velký zelák včetně příslušenství najdete v prodejnách s domácími potřebami. Je čas naložit si vlastní kysané zelí!