Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Co se zbytky cukroví? Připravte si z něj jednoduché buchty či bábovky

Co se zbytky cukroví? Připravte si z něj jednoduché buchty či bábovky

Zase jste letos měli velké oči a napekli tolik vánočního cukroví, že nevíte, co s ním? Můžete jej nejen zmrazit, ale vytvořit z něj i jiné laskominy. Přečtěte si naše tipy.

Přečtěte si také

Péct, zahušťovat a vařit se dá i bez lepku! Znáte kokosovou, jáhlovou či hrachovou mouku?
Péct, zahušťovat a vařit se dá i bez lepku! Znáte kokosovou, jáhlovou či hrachovou mouku?

Kdo by nemiloval tradiční linecké, vanilkové rohlíčky, perníčky, ořechy nebo včelí úly? Pravdou ale je, že i dobré cukroví se po čase přejí. Pokud vám ale ještě nějaká ta krabice zbyla, nezoufejte. Vánoční laskominy můžete snadno přetvořit na jiné druhy sladkého pečiva. Stačí vyzkoušet některý z receptů.

Tvarohová bábovka z lineckého

Když nevíte, co se zbytky lineckého cukroví a vanilkových rohlíčků. Potřebujete:

  • 2–3 tvarohy podle množství zbylého cukroví
  • máslo
  • 2 vejce
  • cukr
  • rozinky
  • vanilku
  • prášek do pečiva

Změklé máslo utřeme s cukrem a žloutky, přidáme tvaroh, rozdrobené cukroví a prášek do pečiva. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh, rozinky a nalijeme do vymazané formy. Pečeme v předem vyhřáté troubě.

Vánoční laskominy můžete snadno přetvořit na jiné druhy sladkého pečiva

Nepečená perníková buchta

Připravte si:

  • perníčky
  • 1 plechovku Salka nebo jiného kondenzovaného mléka
  • rum
  • kávu

Perníčky roztlučeme (pomocí paličky na maso) nebo rozválíme válečkem na jemné kousky, které poté nasypeme na plech. Podle chuti pokapeme rumem a kávou. Poté potřeme kondenzovaným mlékem a povrch opět posypeme nadrcenými perníčky. Pokud vám jich zbylo více, můžete udělat ještě jednu vrstvu.

Pokud naopak máte menší množství perníčků, můžete podle tohoto receptu vytvarovat kuličky.

Štrúdl z ořechů

Potřebovat budete:

  • zbytky plněných ořechů
  • 1 balení listového těsta
  • mletou skořici
  • rozinky namočené v rumu
  • 1 vejce
  • moučkový cukr

Plněné ořechy rozdrtíme za pomoci válečku a směs nasypeme na vyválené listové těsto. Posypeme skořicí, rozinkami a trochou cukru. Zavineme a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme ve vyhřáté troubě.

Když už cukroví nemůžete ani vidět

Pokud si ale chcete od sladkého odpočinout, můžete cukroví zamrazit. Přijde vhod například na svátek sv. Valentýna. Aby si udrželo svoji chuť i několik týdnů po vánočních svátcích, je potřeba dodržet několik zásad. Cukroví uložte do mrazuvzdorných krabiček, lépe raději do dvou. Tím předejdete tomu, aby se vysušilo a natáhlo do sebe nežádoucí pachy z mrazáku. Dobře skladované laskominy díky tomu vydrží i několik měsíců.