Co se zbytky cukroví, když nemáte v mrazáku místo? Připravte si z něj jednoduché buchty či bábovky

Co se zbytky cukroví? Připravte si z něj jednoduché buchty či bábovky Canva

Zase jste letos měli velké oči a napekli tolik vánočního cukroví, že nevíte, co s ním? Můžete ho nejen zmrazit, ale taktéž z něj vytvořit i jiné laskominy. Přečtěte si naše tipy.

Přečtěte si také

Hypermarket Globus rozšiřuje dobíjecí síť pro elektromobily
Hypermarket Globus rozšiřuje dobíjecí síť pro elektromobily

Když už cukroví nemůžete ani vidět

Pokud si chcete od sladkého odpočinout, můžete cukroví zamrazit – později přijde vhod například na svátek sv. Valentýna. Aby si ovšem udrželo svoji chuť i několik týdnů po vánočních svátcích, je potřeba dodržet správný postup:

  • Cukroví uložte do mrazuvzdorných krabiček, lépe raději do dvou.
  • Tím předejdete tomu, aby se vysušilo a natáhlo do sebe nežádoucí pachy z mrazáku.
  • Dobře skladované laskominy takto vydrží i několik měsíců.

Kdo by nemiloval tradiční linecké, vanilkové rohlíčky, perníčky, ořechy nebo včelí úly? Pravdou ale je, že i dobré cukroví se po čase přejí. Pokud vám však ještě nějaká ta krabice zbyla, nezoufejte – vánoční laskominy můžete snadno přetvořit na jiné druhy sladkého pečiva. Stačí vyzkoušet některý z následujících receptů:

Zbytky lineckého cukroví: Tvarohová bábovka

Když nevíte, co se zbytky lineckého cukroví a vanilkových rohlíčků. Potřebujete:

  • 2–3 tvarohy podle množství zbylého cukroví
  • máslo
  • 2 vejce
  • cukr
  • rozinky
  • vanilku
  • prášek do pečiva
  • cukroví

Postup: Změklé máslo utřeme s cukrem a žloutky, přidáme tvaroh, rozdrobené cukroví a prášek do pečiva. Následně vmícháme ušlehaný sníh, rozinky a směs nalijeme do vymazané formy. Pečeme v předem vyhřáté troubě.

Zbytky vánočních laskomin můžete snadno přetvořit na jiné druhy sladkého pečiva ksyfffka07 / Pexels

Kam pro Salko v akci?

Zbytky perníků: Nepečená buchta

Připravte si:

  • perníčky
  • 1 plechovku Salka nebo jiného kondenzovaného mléka
  • rum
  • kávu

Postup: Perníčky roztlučeme (pomocí paličky na maso) nebo rozválíme válečkem na jemné kousky, které poté nasypeme na plech a podle chuti pokapeme rumem a kávou. Poté potřeme kondenzovaným mlékem a povrch opět posypeme nadrcenými perníčky.

  • Pokud vám jich zbylo více, můžete udělat ještě jednu vrstvu.
  • Pokud naopak máte menší množství perníčků, lze podle tohoto receptu vytvarovat kuličky.

Listové těsto přijde vždycky vhod

Zbytky plněných ořechů: Štrúdl

Potřebovat budete:

  • zbytky plněných ořechů
  • 1 balení listového těsta
  • mletou skořici
  • rozinky namočené v rumu
  • 1 vejce
  • moučkový cukr

Postup: Plněné ořechy rozdrtíme za pomoci válečku a směs nasypeme na vyválené listové těsto. Posypeme skořicí, rozinkami a trochou cukru, zavineme a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme ve vyhřáté troubě.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz