Vyzkoušeli jsme za vás: 5 diet, které opravdu fungují

Žena si připravuje salát Pixel-Shot / Shutterstock.com

Vykročili jste do nového roku s předsevzetím zhubnout? Protože není dieta jako dieta, přinášíme hned několik tipů na stravování, které jsou dlouhodobě uchopitelné, a ještě po nich shodíte nadbytečná kila! Vyzkoušejte třeba středomořskou dietu nebo oblíbené nízkosacharidové stravování.

Přečtěte si také

Oblíbený dezert všech Čechů: Recept na luxusní kremrole podle Josefa Maršálka

1. Středomořská strava

Jedním z mnoha oblíbených stravovacích stylů je středomořská dieta. Nejedná se ani tak o dietu, jako spíše právě o způsob stravování. Jejím primárním úkolem je udržet si pevné zdraví, vedlejším účinkem je pak hubnutí. Jak název napovídá, při této dietě se stravujete tradičním způsobem středomořských zemí – na talíři často uvidíte zeleninu, lehkou přílohu a rybu či maso. Co do středomořské diety nepatří, jsou nezdravé tuky, cukrovinky a uzeniny. Díky jejich absenci jde o lehký a zdravý jídelníček, který prospívá zdraví i hubnutí.

Vyzkoušeli jsme týden jíst potraviny, které středomořská dieta povoluje, a výsledek nás překvapil. Po týdnu ukazovala váha o 2 kg méně. Nevýhodou této diety je však její vyšší finanční náročnost, zvláště pokud se rozhodnete změnit stravování celé rodiny, tak jako my. Pořídit si musíte parní hrnec a více sledovat akční nabídky zeleniny a ryb v supermarketech, v čemž skvěle posloužila aplikace Kupi.cz, která hlídá všechny akční nabídky v okolí.

  • Tip: Parní hrnce jsou skvělou volbou nejen pro dietáře. Připravíte v nich rybu, maso i rýži se zeleninou. Pokud vám chybí šťáva, která proteče síty hrnce, stačí jednoduchý trik, zabalte lososa nebo jinou rybu do pečicího papíru a šťáva vám zůstane v balíčku.
Středomořská strava - maso, ovoce, luštěniny, těstoviny, zelenina Oleksandra Naumenko / Shutterstock.com

2. DASH dieta

Další dietní stravování, které by mohlo pomoci třeba právě vám. Seznamte se dietou, která byla vyvinuta za účelem snížení krevního tlaku. Tento typ stravování je podle vědců účinný jako lék proti hypertenzi – jde o plán, jak žít a stravovat se zdravěji. Díky dietě, při které se stravujete flexibilně a rozmanitě, ztratíte přebytečná kila, snížíte krevní tlak, a ještě přijdete o špatný cholesterol. A co je tedy základem DASH diety? Kvalitní potraviny, omezeny jsou ty průmyslově zpracované. V první fázi omezíte sacharidy, ve druhé můžete zařadit ovoce a celozrnné pečivo. Nakonec plynule přejdete na zdravé a vyvážené stravování – údajně bez jojo efektu.

  • Tip: Dejte si avokádo – je to skvělý bojovník proti tuku! Přestože je samotné avokádo tučné, snižuje hladinu cholesterolu a obsahuje spoustu vitamínů a minerálů. Patří mezi potraviny plné zdravých tuků, které na dlouhou dobu zasytí.

3. Low carb

Nízkosacharidová dieta je klíčem, jak poměrně snadno a rychle zhubnout. Zamilují si ji také gurmáni, protože povoluje kvalitní maso, mléčné výrobky a zdravé tuky. Po snížení sacharidů a nezdravých tuků a cukrů zpravidla přichází rychlá ztráta tělesné hmotnosti. Na talíři obvykle najdete hromadu zeleniny, zdravé tuky a bílkoviny. Tuto dietu navíc mohou držet také ti, co nejedí maso – existuje i její vegetariánská forma. A co si při ní nedáte? Rozhodně ne cukry, pečivo, těstoviny, rýži nebo brambory. Za to si pochutnáte dosyta na kvalitních potravinách – a o to jde, ne?

4. Přerušovaný půst

Odpočinete si od jídla a ještě zhubnete. Je pravda, že trend ve stravování ve formě přerušovaných půstů funguje? Metoda spoléhá na fakt, že po delší době, kdy nejíte, tělo sáhne do vlastních tukových zásob. Jenže jak vlastně jíst? Doporučuje se režim 14 hodin nejíst pro ženy a 16 hodin pro muže. Znamená to, že v několikahodinovém okénku nejíte, zatímco se můžete v klidu najíst ve zbylé části dne. A výhody? Půst neurčuje, co a v jakém množství konzumujete. Můžete tak jíst podle hladu a podle toho, na co máte chuť – ať už preferujete maso, nebo jste třeba veganem. Přesto se i v tomto případě raději řiďte rozumem. Strava – ať už jakákoli – by měla být vždy vyvážená.

Zeleninové šťávy ve sklenicích Levachine / Shutterstock.com

5. Zeleninové šťávy

Asi nejoblíbenějším způsobem u žen, jak se rychle zbavit pár kilogramů, je popíjet celý den jen zeleninové šťávy. Ideální je, pokud si pořídíte vysokootáčkový mixér. Jedná se sice o investici, ale budete si šťávy připravovat doma podle toho, co vám chutná. Těm, kteří nemají rádi rozmixovanou dužinu, bude spíše vyhovovat odšťavňovač – volte raději šnekový, protože odstředivé nedokážou ze zeleniny a ovoce vytlačit tolik šťávy a dužina plná šťávy pak končí v odpadkovém koši.

Pokud si chcete připravit šťávu s sebou do práce nebo si dát do zásoby pár lahví do lednice, investujte do vakuového mixéru. Díky vakuu dostanete z potravin maximum a šťávy se nekazí tak rychle jako v běžných mixérech. V internetových diskuzích si ženy chválí i kupované zeleninové šťávy z Albertu, Kauflandu či Lidlu. Najdete je v chladicích regálech u ovoce a zeleniny a litr 100% šťávy z řepy a jablka se dá koupit už za 45 korun.

Tuhle dietu jsme zkoušeli držet 3 dny a musíme uznat, že svůj účel splnila, hlad jsme neměli díky celodennímu popíjení. Bříško se krásně zatáhlo a úbytek 1,5 kg nás také potěšil. Nutno dodat, že i pročištění střev nebylo na škodu a celkově jsme se cítili po tomto třídenním detoxu skvěle.