Oblečení na běh v zimě: Jak se správně obléct?

Žena běží v zimní krajině Sergii Kumer / Shutterstock.com

Nevzdávejte se oblíbeného běhu ani v zimě – se správnou výbavou můžete běhat po celý rok. Jaké vychytávky by neměly chybět ve vašem sportovním šatníku a jaké vybavení vám zimní sport usnadní?

Přečtěte si také

Proč nedávat horké jídlo do lednice? Tohle jsou důvody, které vás odradí jednou provždy

Boty na běh v zimě

Vyběhnout v zimě v běžných teniskách, pakliže zrovna není sucho, není ideální nápad. Zato zimní běžecká obuv je přizpůsobená nejen počasí, ale i zimnímu terénu. Právě proto by měla mít agresivní vzorek, který vás ochrání proti uklouznutí.

Chcete-li si užít běh ve sněhu, běžecké tenisky by měly mít hroty – díky nimž se pak obuv stane využitelnou také při procházce či běhu v terénu. Zde by součástí vaší výbavy měly být také návleky, které zabrání padání nečistot a sněhu do obuvi. Pokud vyběhnete v teniskách, které mají vzduchovou bublinu, koledujete si o jejich zničení, protože vlivem mrazu mohou být poškozeny.

Základem jsou správné běžecké boty v akci

Běh v zimě a dýchání

Součástí běhu je správné dýchání. V zimě jsou podmínky pro dýchání ztížené, a tak je třeba myslet i na tento aspekt. Pokud se teploty budou pohybovat pod bodem mrazu, oceníte sportovní šátek nebo nákrčník přes ústa a nos. Ideální je rovněž snažit se dýchat nejlépe pouze nosem a raději zpomalit, něž se hnát za rychlostními rekordy.

  • Tip: Nezapomeňte si na zimu pořídit nesmeky, které zabrání možnému pádu a zranění, a taktéž reflexní prvky, abyste v zimním šeru byli dobře vidět! Nesmeky pořídíte například v Decathlonu už od 229 Kč.
Muž běží v zimní krajině baranq / Shutterstock.com

Spodní vrstva termoprádlo

Spodní vrstva vás udrží v teple a postará se o odvod potu k dalším vrstvám vhodného sportovního oblečení. Kvalitní funkční termoprádlo využijete nejen při sportu, ale také při lyžování nebo horských túrách. Termoprádlo by mělo být přiléhavé k tělu, aby fungovalo správně.

A jaké materiály volit? Kromě umělých vláken můžete sáhnout i po hřejivé merino vlně nebo materiálech s přídavkem stříbra. Jejich výhodou je, že nezapáchají, a vlna navíc příjemně hřeje i při vyšší vlhkosti.

Jak se obléct na běh v zimě?

Základ šatníku pro běhání venku v zimě je úplně stejný jako pro běh na podzim – tedy legíny, dlouhá trika, pod které lze obléct tílko, kompresní podkolenky, které udrží v teple lýtka i kotníky (ty jsou společně se zápěstím nejcitlivější na prochladnutí), větrovka, jež zabrání prostydnutí, a případně vesta, která zahřeje.

Je-li venku velký mráz, úplně stačí toto oblečení na sebe vrstvit podle potřeby! Ano, rozumíte správně, opravdu na sobě můžete mít klidně dvoje legíny.

Žena se v zimě protahuje venku lkoimages / Shutterstock.com

Termo legíny i šortky

Ve velké zimě se k běžeckým kalhotám či legínám hodí také stále oblíbenější vychytávka v podobě zimních sukní a šortek. Ty bývají vyrobeny z dutého vlákna nebo peří a dokážou příjemně zvednout tepelný komfort. Takový kousek pak opět využijete i tehdy, když se vydáte na hory či dlouhou zimní procházku.

  • Tip: Do velkých mrazů si pořiďte praktické běžecké palčáky, které na rozdíl od prstových rukavic lépe udrží ruce v teple.
Ať nezebe pod kalhotami

Rukavice, čepice i čelovka

Kromě dalších kousků oblečení s přívlastkem funkční je dobré myslet také na doplňky, které jsou pro běh v zimě nezbytné. Počet vrstev zvolte podle teploměru. K aktuální venkovní teplotě jednoduše přičtěte 10 až 15 stupňů navíc – podle toho, jak se cítíte.

Rukavice a čepice by měly být spíše lehčí, s dobrými vlastnostmi pro odvod potu. Ideální jsou varianty určené pro běh a běžky. A zapomenout nesmíme ani na čelovku, která se díky brzkému stmívání a pozdnímu rozednívání rovněž neztratí. Je čas vyběhnout – a výmluvy nemají šanci, protože jak jednou či dvakrát vyběhnete, už nepřestanete!