Horká čokoláda pro dospělé s pořádnou dávkou chilli

Horká čokoláda vám v chladných zimních dnech přijde vhod Dementieva Iryna / Shutterstock.com

Pokud venku řádí zimní plískanice, nejlepší, co můžete udělat, je usadit se v křesle, začíst se do napínavé detektivky a dát si něco na zahřátí. Nemusí to však být hned alkohol, jak vás možná napadlo. Stačí vám k tomu (ne)obyčejná horká čokoláda s pořádnou dávkou chilli papriček. Kromě toho, že vás spolehlivě zahřeje, budete možná překvapeni jejími dalšími účinky.

Přečtěte si také

Proč sekačka na trávu po zimě nefunguje? Závadu hledejte v nádrži

Dlouhá tradice čokolády

Čokoláda s největší pravděpodobností pochází ze Střední Ameriky, z oblasti dnešního Mexika, kde ji znali a používali už před tisíci lety. Tradiční národy využívaly jejích účinků pro léčení a byla označována slůvkem kakawa, z čehož později vzniklo dnešní cacao.

První tabulku čokolády tak, jak ji dnes známe, vyrobil v roce 1847 Joseph Fry smícháním kakaového másla a kakaového prášku. Od té doby se čokoláda prodává ve velkém a stala se předmětem každodenní spotřeby mnoha lidí. Kakaové boby, ze kterých se vyrábí, se dnes pěstují hlavně v Ekvádoru a v zemích západní Afriky, odkud se vyváží do celého světa a zpracovávají ve velkém.

Ochutnejte poctivou hořkou čokoládu

Tip na nákup:

Pokud si chcete vychutnat opravdu poctivou čokoládu tak, jak ji znali staří Mayové, zapomeňte na tu mléčnou doslazovanou. V obchodě si kupte 100% či alespoň 90% čokoládu bez přidaného cukru. Taková hořká čokoláda je plná živin, antioxidantů a snižuje riziko srdečních chorob. Její chuť je navíc tak plná a výrazná, že snědení celé tabulky na posezení opravdu nehrozí.

Kromě čokolády potřebujete chilli

100% či jinou vysokoprocentní čokoládu můžete použít na přípravu horké čokolády. Další ingrediencí, kterou budete potřebovat, jsou chilli papričky. Ty jsou ostré díky obsahu rostlinného alkaloidu kapsaicinu – čím více jej paprička obsahuje, tím pálivější je.

  • Mezi nejpálivější druhy chilli patří Carolina Reaper, Trinidad Moruga Scorpion, Naga Viper či Red Savina Habanero.
  • O nejpálivější vypěstované papričky se často soutěží, například v Guinnessově knize rekordů.

Možná vás překvapí, že stejně jako hořká čokoláda, i chilli paprička je plná antioxidantů. Kromě toho vás určitě potěší její afrodiziakální účinky, za které vděčí své ostré chuti – ta zvyšuje proudění krve v těle, a ve spojitosti s tím podporuje i sexuální libido.

Kde sehnat nejlepší chilli?

Než se pustíte do výroby horké čokolády, hodí se vědět, kam se vydat pro pořádně ostré chilli papričky. Pokud si doma nepěstujete vlastní, nejlepší bude koupit čerstvé nebo sušené chilli, se kterým můžete dále pracovat.

1) Čerstvé chilli papričky

Čerstvé chilli papričky seženete i v běžných obchodech, cena za 100 gramů se většinou pohybuje okolo 50 Kč. Ostrou chuť je z nich do horké čokolády potřeba vyvařit nebo vylouhovat. Pokud ji tedy budete připravovat z čerstvých papriček, nakrájejte je a nechte přes noc louhovat ve vodě, kterou poté použijete do receptu.

showcake / Shutterstock.com
Dodejte svým horkým drinkům ten správný šmrnc

2) Sušené chilli papričky

Daleko jednodušší je koupit si chilli papričky sušené, ideálně už mleté. Špetičku koření pak jen stačí přidat do horké čokolády, nechat povařit a máte hotovo.

Tip na nákup:

Pokud si v obchodě koupíte sušené chilli v pytlíku, nemáte nikdy záruku, jak moc ostré bude. Výrobce totiž většinou neuvádí, jaký druh chilli papriček na výrobu koření použil. Daleko lepší je proto sáhnout po konkrétní odrůdě chilli.

Doporučujeme druh papriček s názvem kajenský pepř, který je chutný a také velmi ostrý – stačí špetka na celé jídlo a budou se vám podlamovat kolena. Mletý kajenský pepř nabízejí například výrobci Kotányi či Vitana, za 25 gramů zaplatíte kolem 20 Kč.

Horká čokoláda s chilli

Nyní už víte, jakou čokoládu i chilli v obchodě koupit. Pojďme se tedy vrhnout na samotný recept – budete ho mít hotový raz dva.

Ingredience:

  • 100 gramů čokolády (minimálně 70%)
  • 2 lžičky neslazeného kakaového prášku
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 150 ml smetany
  • 1 celá skořice
  • špetka vanilkového prášku (extraktu)
  • špetka kajenského pepře
  • med nebo cukr na doslazení

Postup:

  1. Ve vodní lázni si rozpusťte nalámanou čokoládu, kakaový prášek, chilli a cukr.
  2. Šlehejte a postupně přilévejte mléko a smetanu. Poté přidejte i celou skořici a vanilku a přiveďte k varu.
  3. Jakmile začne směs vřít, plamen vypněte a hrnec dejte pryč z plotny.
  4. Zakryjte utěrkou a nechte 1 hodinu stát, aby se chutě chilli, skořice a vanilky uvolnily.
  5. Horkou čokoládu ochutnejte, doslaďte podle chuti medem, zahřejte a podávejte.