Jak poznat v obchodě zralou papáju? Zjemní maso a semena použijete jako pepř

Tropické ovoce papája Canva

Na první pohled připomíná papája žlutý meloun. Na rozdíl od něj ale obsahuje poměrně měkkou dužninu a velké množství černých semínek, umístěných ve středu plodu. Kde se vypěstuje nejvíce papáji? Jaké obsahuje vitamíny? A kde lze toto žluto-oranžové ovoce v Česku sehnat? Poradíme v článku.

Přečtěte si také

Opětovné použití přepáleného oleje může způsobit neurologické poruchy, tvrdí nová studie

3 zajímavosti o ovoci zvaném papája

Víte, kde se jí vypěstuje nejvíce?

Papája je tropické ovoce, které ke svému růstu potřebuje dostatek slunce a vláhy. Nejvíce se jí vypěstuje v Indii, Indonésii, Brazílii a v Mexiku, odkud údajně papája původně pochází. Pokud se někdy podíváte do Indonésie nebo do zemí Střední a Jižní Ameriky, papáju si určitě kupte. Seženete ji na každém trhu.

Enzym papain křehčí maso

Papája obsahuje enzym papain, který je zajímavý tím, že štěpí bílkoviny (proteiny) na aminokyseliny. Kromě toho, že v těle usnadňuje trávení, také pomáhá masu zkřehnout. Vyzkoušejte papáju přidat k masu a uvidíte, co se stane. Čím méně zralý plod, tím více papainu.

K dozrání potřebuje 9 měsíců

Než se zralá papája může sklidit ze stromu, potřebuje minimálně 9 měsíců na stromě. Čím více času má, tím je zralejší, sladší a chutnější. V obchodě kupujte jen papáju, která je dostatečně zralá, to znamená nažloutlá a na pohmat měkčí.

Semena papáji jsou považována v posledních letech za superpotravinu. Dají se jíst v celku a používat jako doplněk stravy, nebo jednoduše usušit a přidat do mlýnku na koření. Použít je můžete tam, kde byste normálně sáhli po pepři, protože jejich chutě jsou velmi podobné. Ovšem pozor, nejsou vhodná pro kojící a těhotné ženy.

Vyskládané plody papáji Canva

3 důvody, proč jíst papáju

Perfektní zdroj vitamínu C

Pokud denně sníte 100 gramů papáji, zkonzumujete 103 % potřebného denního příjmu vitamínu C.

Obsahuje vitamín A pro bystrý zrak

Ve 100 gramech papáji najdete 22 % z potřebného denního příjmu vitamínu A. Stačí si připravit salát z papáji, melounu a strouhané mrkve, a máte vystaráno, vaše oči vám poděkují.

Úbytek váhy, zlepšení akné...

Pravidelná konzumace papáji také slibuje zlepšení akné. Dále úbytek váhy, pravidelnější menstruační cyklus, lepší zažívání, silnější srdce a pomoc v boji s rakovinou.

Je libo další kousek exotiky?

Kupte se slevou Mango.

Porovnat slevy

Kde koupit papáju

Díky letecké a lodní dopravě už dnes papáju bez problémů seženete také u nás. A to za poměrně slušnou cenu, když budete mít štěstí a koupíte ji v akci.

Rozpůlená a vydlabaná papája Canva

Sušená papája

Pokud nechcete kupovat přímo čerstvou papáju, máte ještě dvě možnosti. V obchodech seženete sušenou papáju, která je skvělá v domácím müsli nebo v granole. Stačí ji nakrájet na malé kousky a přidat do ranní snídaňové misky. Jen si dávejte pozor na obsah přidaného cukru.

Zdravá snídaně je základ dne

Kandovaná papája

V obchodě také seženete kandovanou papáju, která se vyrábí povařením a namočením čerstvé papáji v cukru. Tento výrobek proto nemá s čerstvým ovocem nic moc společného, perfektně se ale hodí k doslazování dezertů, například biskupského chlebíčku.

Vyzkoušeli jste někdy čerstvou papáju? Chutnala vám? A co vám její chuť připomínala? Napište nám do diskuze pod článkem!