Jak zvládnout silvestr s vašimi mazlíčky, aby jim stres z petard neublížil

Pes se skrývá pod dekou smrm1977 / Shutterstock.com

Silvestr a s ním spojené oslavy příchodu nového roku jsou sice oblíbené u lidí, méně však u jejich domácích mazlíčků, především pak u koček a psů. Zvuky petard a ohňostrojů pro ně totiž mohou představovat stres a úzkost vyvolávající situace, na které je dobré se předem připravit. Poradíme, jak vašemu mazlíčkovi pomoci letošní silvestr překonat ve zdraví. Určitě vás překvapí, že existuje i speciální desetihodinové video pro psy, které jim má pomoci překonat stres z ohňostrojů.

Přečtěte si také

Výrobci nápojů v plechovkách mění design. Kofola či Rockstar více vsází na eleganci

Projevy strachu a úzkosti

Ještě předtím, než poběžíte svému čtyřnohému miláčkovi k veterináři pro sedativa a sobě k lékaři pro antidepresiva, zkontrolujte, jak se vůbec strach a úzkost u vašeho mazlíčka projevují.

Poznáte je dle následujících změn v chování:

  • nechutenství
  • nervózní přebíhání po bytě
  • zrychlený dech
  • neposlušnost a neschopnost plnit povely
  • pomočování či průjem
  • touha po útěku
  • schovávání se
  • kňučení a štěkání
  • třes a chvění
  • agresivita
Pes se za oknem dívá na ohňostroj Vincent Scherer / Shutterstock.com

Výkyvy od klasického chování se v době silvestrovských oslav objevují zejména z důvodu citlivějšího smyslového vnímání domácích mazlíčků, kteří na rozdíl od člověka vnímají hluk na mnohem vyšší frekvenci, a tudíž je pro ně mnohonásobně nepříjemnější.

1. Nenechávejte je samotné

Jestliže se vaše kočka nebo pes řadí mezi ty s citlivější nervovou soustavou, rozhodně je nenechávejte v obávaný den doma samotné. Spousta čtyřnohých kamarádů si vystačí s vaší přítomností, hrstkou pochopení a hračkou či pamlskem. Více než chlácholivá slova typu „neboj se“ a „to bude dobré“ pomůže dělat, jako by se nic nedělo, zkrátka chovat se naprosto přirozeně.

Pomoci může také zesílení zvuku televize, rádia, puštění uklidňující hudby na CD, zatažení žaluzií nebo odvedení pozornosti novou hračkou. Jistou výhrou může být i odjezd do klidnější lokality či situování mazlíčka do tlumenější místnosti v domě. V zásadě však platí, že klidný majitel je poloviční vítězství, protože zvířata jsou mimořádně citlivá, a pokud budete ve stresu vy, pak se jejich strach akorát více umocní.

Lékařka drží psa a kočku FamVeld / Shutterstock.com

2. Uklidňující přípravky

Pokud jste si jisti, že pouze vaše přítomnost a zachování klidu nepomůže, můžete sáhnout po speciálních přípravcích. V dnešní době je na výběr mezi přírodními a chemickými.

Bylinné přípravky a homeopatika jsou doporučovány především méně bojácným psům a kočkám. Jde o prostředky fungující na bylinné bázi.

Vhodnou alternativou mohou být i takzvané přípravky feromonové, které vyvolávají hormonální reakci, jež dokáže navodit klidný stav zvířete. Feromony jsou totiž látky vylučované zvířaty i lidmi, díky nimž se cítíme v bezpečí, v klidu a plni jistoty, že se nic špatného nemůže stát.

Kopie feromonů, psích i kočičích, se v současnosti dají pohodlně zakoupit nejčastěji v podobě obojku, difuzéru či spreje, ale také tablet. Podobnou účinnost může mít i uklidňující vůně levandule.

Projevy úzkosti a strachu snižují rovněž nesedativní anxiolytika v podobě speciálního gelu (Sileo gel) určeného pouze pro psy. Gel je aplikován do úst, přímo do tvářové kapsy, a to zejména proto, že by nemělo dojít k jeho spolknutí, jelikož by se účinek nedostavil. Vhodné je provést aplikaci alespoň 2 až 3 hodiny předem. Gel není vhodný pro psy s onemocněním srdce.

Další možností jsou kapsle Zylkéne obsahující alfa-casozepin, který se získává z mléčné bílkoviny. Účinek kapslí se velmi podobá účinku diazepamu, avšak s tím rozdílem, že Zylkéne jsou mnohem lépe snášeny a nejsou nebezpečné. Jejich přidanou hodnotou je také příjemná chuť. Obsah kapslí se sype do krmiva.

Pro extrémně stresované mazlíčky jsou vhodná sedativa, jejichž podávání a dávkování je nutné konzultovat s veterinářem. Mohou totiž kromě tlumení vědomí a navození spánku fungovat také opačně, a sice jako zesilovač úzkosti či hyperaktivity. Je možné je zakoupit pouze na lékařský předpis.

3. Antistresový úvaz

V poslední době je čím dál oblíbenější metodou, jež slouží ke zbavení stresu psů a koček, takzvané antistresové vázání nebo antistresová vesta, která na původním principu speciálního úvazu šátkem či šálou funguje. Jde především o simulaci lidského objetí pomocí stimulace antistresových bodů na těle zvířete.

4. 10hodinový uklidňující film pro mazlíčky

Dánský poskytovatel internetových služeb a televize Waoo vytvořil desetihodinový film pro psy, který najdete na YouTube v plné verzi. Ve snímku, který se v překladu jmenuje Novoroční ocas, jsou využívány vhodné zvukové vlny, obrázky a barevné kombinace, které mají dle výzkumů domácí mazlíčky uklidňovat.

Zdroje: petexpert.cz, chytralekarna.cz, zeny.iprima.cz, modrykocour.cz