Dračí ovoce neboli pitahaya připomíná dračí kůži a jen málokdo ví, jak jej správně jíst

Pitahaya neboli dračí ovoce vcelku i překrojená gan chaonan / Shutterstock.com

Pitahaya neboli dračí ovoce patří mezi tropické plody, které vynikají svým neotřelým vzhledem. Prozradíme vám, kolik má pitahaya druhů, čemu je podobná její chuť, za kolik ji v Česku seženete i s čím si ji nejlépe vychutnáte.

Přečtěte si také

Velikonoční otevírací doba obchodů 2024: Kde nakoupíte a kde bude zavřeno?

Kde se vzalo dračí ovoce?

Pitahayu často objevíte pod názvem dračí ovoce (dragon fruit), a to díky její slupce, která se podobá dračí kůži. Jde o plod rostliny rodu Hylocereus z čeledi kaktusovitých.

Tato rostlina se nejčastěji pěstuje v Jižní a Střední Americe či v asijských zemích a ke svému růstu vyžaduje mnoho vláhy a také slunce.

Léčivé benefity

Toto tropické ovoce obsahuje velké množství vitamínů, mezi které patří vitamíny B, C, E, antioxidanty, železo, vápník a vláknina.

Jak se jí dračí ovoce?

Vzhledem připomíná pitahaya malý plamínek. Dužnina je chráněná nepříliš tvrdou slupkou, která se nekonzumuje. Pitahayu nejsnadněji zbavíme slupky tak, že plod překrojíme napůl a dužninu vydlabeme lžící – má neutrální chuť podobnou melounu či kiwi. Nejlépe vynikne v ovocném salátu s ananasem, banány a zeleným kiwi, skvělá je i s čerstvou limetkovou šťávou.

Kousky dračího ovoce a smoothie z něj New Africa / Shutterstock.com

Jak pitahayu vybrat a kolik stojí?

V obchodech si vyberete zralý plod snadno, když sáhnete po ovoci se zářivě růžovou nebo červenou barvu. Podobně jako kiwi nebo broskev chutná pitahaya nejlépe, když je zralá.

Lehce na slupku zatlačte – pokud je mírně poddajná, je ovoce zralé. Pokud je příliš měkká, je přezrálé, proto ho nekupujte. Je-li slupka naopak tvrdá, nechte pitahayu několik dní dozrát při pokojové teplotě. Rozhodně se vyhněte ovoci, které má na slupce tmavé skvrny nebo je otlučené, oschlé, případně jsou jeho bodliny suché a olámané.

Ozvláštněte své Vánoce kouskem exotiky

Kupte se slevou Mango.

Porovnat slevy

V období před Vánoci se pitahaya objevuje v obchodech čím dál tím častěji stejně jako další exotické druhy ovoce. Běžně za ni dáte přes 100 Kč, vyplatí se tedy koupit ji ve slevě.

Jaké má pitahaya druhy?

Pitahaya má několik druhů, které poznáte podle různě barevné slupky i dužniny.

1) Pitahaya červená s bílou dužninou

Pitahaya červená s bílou dužninou (Pitahaya blanca) patří mezi nejznámější a nejdostupnější druh dračího ovoce. Chuť dužniny není příliš výrazná, ale výborně se hodí na zdobení teplé i studené kuchyně pro svůj nádherný barevný kontrast.

Různé druhy dračího ovoce na dřevěném podnosu s nožem a látkou YARUNIV Studio / Shutterstock.com

2) Pitahaya žlutá s bílou dužninou

Tato pitahaya má žlutou slupku a bílou dužninu (Pitahaya amarilla). Její chuť je ale výraznější, podobná kiwi či angreštu.

Tip na nákup: Po žlutém dračím ovoci se můžeme poohlédnout na asijských tržnicích, kam se ovoce pravidelně letecky zaváží. V Praze je to tržnice Sapa, v Brně Vinamo.

3) Pitahaya červená s červenou dužninou

Posledním známým druhem je červená pitahaya s červenou dužninou (Pitahaya roja). Chuťově je nejvíce podobná melounu či kiwi. Její dužnina silně barví, proto je dobré si při manipulaci s ní vzít rukavice.

Tip na nákup: V obchodě seženete také sušenou pitahayu. Můžete si ji přidat do ranní ovesné kaše nebo s ní ozdobit moderní smoothie bowl.