5 tipů, jak se rychle a účinně zbavit kocoviny

Mladí lidé se probudili po párty s kocovinou Elena Nichizhenova / Shutterstock.com

Oslavy konce roku jsou zpravidla doprovázeny alkoholem v takovém množství, které dokáže další den garantovat hodně nehezký bolehlav, žaludeční nevolnost, přecitlivělost na hluk a kdoví co ještě. Pokud hledáte návody, jak se opice úspěšně zbavit bez prášků, bude se vám hodit následující přehled tipů.

Přečtěte si také

Tyhle potraviny do ledničky nepatří, ale stejně je tam dáváme: Marmelády, vajíčka i dresinky

1. Nezapomeňte se hydratovat

Jedním z příznaků kocoviny je sucho v ústech. Zkuste se takovému stavu vyhnout a myslete na dostatečný příjem tekutin už během konzumace alkoholu.

  • Vyzkoušejte popíjení drinků namíchat se skleničkami minerální vody bez bublinek. Alkoholické nápoje jsou totiž močopudné a dehydratují tělo, které má následně větší problém s detoxikací – tedy vystřízlivěním.
  • Ještě před spaním vypijte velkou sklenici vody s citrónem. Hned ráno opět začněte s pitím vody, případně si neváhejte udělat bylinkový čaj s medem.
  • Pokud máte doma zázvor, nakrájejte ho na tenké plátky, zalijte horkou vodou, nechejte trochu vychladnout a vypijte.

Pitný režim je základ

Tip: Znáte rehydratační roztok? Koupíte ho v lékárnách – například Benu lékárna ho nabízí pod názvem Kulíšek – a pomůže vám rychle zavodnit organismus a doplnit chybějící draslík a sodík. Rehydratační roztoky sice nejsou primárně určeny k léčbě kocoviny, ale faktem je, že pomáhají. Dodají vám přesně to, co po prohýřené noci potřebujete.

Muž leží na gauči a spí Africa Studio / Shutterstock.com

2. Bylinky a přírodní kouzla

Když už přišla řeč na bylinky, je třeba zmínit, že různé odvary z máty a zázvoru také skvěle fungují. Toužíte-li po celkovém zklidnění organismu, je skvělou volbou heřmánkový čaj.

  • Mezi další byliny, které pomáhají s rychlejším odbouráváním alkoholu, patří například ostropestřec mariánský. Ten obsahuje účinný silymarin, který regeneruje jaterní tkáň.
  • Rychlou pomoc pro rozdivočelý žaludek představuje i meduňka lékařská, která velkému množství lidí pomáhá také při migrénách.
  • Dalším přírodním zázrakem je tinktura z eleuterokoku ostnitého.
  • Pozor však na česnek. Třebaže v mnoha návodech proti kocovině hraje hlavní roli, snižuje krevní tlak a s velkou pravděpodobností vám tak může naopak přitížit.

3. Snídaně s cukry a tuky

Že si nedokáže představit, jak si po prohýřené noci dáte vydatnou snídani? Zkuste se překonat a naordinujte si něco, v čem bude dostatek cukrů a tuků. Nemusíte hned sníst lívancovou horu, vystačíte si klidně s banánem, plnotučným jogurtem či pečivem s máslem. Důležité je do sebe dostat alespoň něco.

  • Skvělým tipem jsou také vajíčka. Obsahují totiž aminokyselinu s názvem cystein, který efektivně pomáhá pročistit játra. Na vajíčkový toast si neváhejte nakrájet i avokádo – vedle zdravých tuků totiž obsahuje velké množství draslíku, který byste měli po větším množství alkoholu doplnit.
  • Při snídani naopak vynechte kávu, protože zvyšuje krevní tlak a dehydratuje.

Tip: Pokud máte po flámu a přebytek kyseliny přechází z žaludku do jícnu, nepříjemné pocity zkrotí šumivé tablety s trefným názvem Vyprošťovák, které neutralizují přebytečné žaludeční kyseliny. Koupit se dají v lékárnách či některých supermarketech.

Muž se ženou klopýtají po chodníku Bee Bonnet / Shutterstock.com

4. Pohyb na čerstvém vzduchu

Probudit se odpoledne a zůstat v ložnici až do večera. To opravdu není ten správný postup, jak se co nejrychleji zbavit kocoviny.

  • S vypětím všech sil byste měli alespoň otevřít okno a pustit do místnosti čerstvý vzduch. Pokud je to možné, neváhejte vyrazit na procházku. Nepříjemné stavy začnou v lepším případě pomalu odcházet s každým dalším krokem v přírodě.
  • Určitě ale vynechte jízdu na kole, plavání a další aktivity, u kterých je nutné být 100% při smyslech. Zbytkový alkohol by mohl ohrozit vaše zdraví a bezpečnost.

Zásobte se na ranní záchranou omeletu

5. Dobře se vyspěte

Třebaže jste vstali a daří se vám v rámci možností fungovat, je lepší se najíst, napít, trošku rozhýbat a následně si darovat ještě pár hodin vydatného spánku. Příznaky kocoviny pak mnohem rychleji zmizí.

Spánek je totiž nejlepší lék a vaše tělo díky němu načerpá potřebnou energii. Pokud máte po alkoholovém řádění nějaké povinnosti, zkuste se alespoň vyhnout stresu a jděte po práci spát dříve. V opačném případě by vás vyčerpání mohlo pronásledovat klidně i následující den.