Kam vylít použitý olej z kuchyně? Do záchodu nikdy, hrozí vám za to vysoká pokuta

Muž nalévá olej na pánev Pixel-Shot / Shutterstock.com

Nejen po svátcích řeší české domácnosti, kam s olejem nebo tukem, který byl použit například ve fritovacím hrnci či při smažení na pánvi. Kdepak, do odpadního potrubí rozhodně nepatří. Víte, jak s ním správně naložit?

Přečtěte si také

Řepa, kurkuma i cibulové slupky: Nabarvěte velikonoční vejce přírodním způsobem

Do toaletní mísy ani do dřezu olej nepatří

Třebaže jsme na tom u nás s recyklací a tříděním odpadu ve srovnání s jinými zeměmi velmi dobře, v určitých oblastech máme velké rezervy – a jednou z nich je třeba právě nakládání s přepáleným olejem.

Není nic neobvyklého, když v našich domácnostech putuje olej po použití rovnou do dřezu nebo třeba do záchodu. Toto chování je však velmi nebezpečné pro životní prostředí, odpadní systém a v drtivé většině případů navíc i porušuje kanalizační řád obcí.

Pohlídejte si olej v akci!

Oleje a tuky vylité do kanalizace se totiž rychle ochladí a vytvoří shluky, které ulpívají společně s dalším odpadem na stěnách celého systému – od potrubí až po čističky odpadních vod. Výsledkem pak může být jedna velká a tvrdá hrouda, která dokáže průchod kompletně ucpat.

  • To se stalo například i v Londýně – před několika lety zde z kanalizace vyzvedli hroudu tuku, která měřila 250 metrů a vážila 130 tun.
Člověk nalévá olej na pánev ben bryant / Shutterstock.com

Kam s ním?

Řešení problému s přepálenými oleji už u nás naštěstí delší dobu funguje – od začátku roku 2020 totiž musí obce pro občany celoročně zajistit třídicí nádoby na jedlé oleje a tuky. Speciální kontejnery mohou být umístěny buď přímo na ulicích, anebo v areálech sběrných dvorů – stačí do nich tedy přijít a zaměstnanci od vás oleje a tuky vyberou.

Věděli jste, že:

Pokud vylijete olej do odpadu, dopouštíte se přestupku a hrozí vám vysoká pokuta? Platí totiž, že v případě vypouštění látek, které nejsou odpadními vodami, se jedná o přestupek, za který vám může být uložena pokuta až do výše 100 000 Kč.

Žena pomocí trychtýře přelévá přepálený olej z pánve do PET láhve Marian Weyo / Shutterstock.com

V jaké nádobě olej vyhodit?

Pro recyklaci olejů a tuků vám bude stačit zcela běžná plastová nádoba. Myslete tedy na to, abyste doma měli alespoň trychtýř a PET láhev. Na internetu a v prodejnách s gastro potřebami můžete narazit také na speciální nádoby na použitý olej z kuchyně, nicméně ty už nejsou tak levné.

  • Olej a tuky z pánve do láhve postupně slévejte, ideálně po každém smažení.
  • Pokud jde o olej z fritovacího hrnce, čas na jeho výměnu přichází v momentě, kdy má jinou barvu, případně když jídlo začne po fritování zapáchat.
  • Množství odpadu můžete minimalizovat tím, že vsadíte na kvalitní olej s vysokou teplotou přepálení.

Tip: Pokud chcete mít co nejméně olejového odpadu:

  • pořiďte si horkovzdušnou fritézu,
  • naučte se v kuchyni používat oleje ve spreji.
Trouba místo smažení? Zkuste to třeba s hranolky

Se zeleným cílem

Recyklace oleje a tuků dává smysl také z pohledu jejich dalšího využití. Speciální kontejner můžete navštívit s vědomím toho, že se z upraveného odpadu stane například přísada do biopaliv, případně najde využití při výrobě tepla a elektrické energie. Dodržením výše zmíněného postupu také děláte dobrý skutek pro životní prostředí.

Není olej jako olej

Závěrem je důležité upozornit na to, že domácí oleje se zásadně liší od motorových olejů, tedy různých maziv a aditiv v automobilovém průmyslu. Těch je možné se zbavit například u benzínové pumpy nebo v servisu.