Zázrak jménem čaga ze Sibiře: Ošklivě vypadající houba má úžasné léčivé účinky

Čaga v prášku na lžíci, v pozadí kusy této houby v pytlíku FotoHelin / Shutterstock.com

Již od počátku lidstva se moudří členové společenství snaží najít ve volné přírodě přirozená léčiva, která zajistí zdraví a dlouhověkost. Někdy ale trvá, než se znalost kořenářek ze vzdálených zákoutí planety donese k odborné i laické veřejnosti. Proto až v posledních několika letech začínáme slýchat o houbě jménem Čaga, která je na Sibiři považována za zázračný lék již několik staletí.

Přečtěte si také

Pečicí papír vás naučí zdravě vařit. Tipy, jak ho používat v kuchyni

Co je čaga?

Odborně se u nás čaga, anglicky chaga, nazývá rezavec šikmý (Inonotus obliquus) a řadí se mezi dřevokazné houby. Najdete ji na nejrůznějších druzích stromů, ovšem ty nejlepší léčivé účinky má prý především čaga sejmutá z břízy. Bohužel je těžké, až skoro nemožné ji pěstovat, jde tedy o ryze přírodní produkt.

Jedná se o houbu poměrně nevýrazného (podle někoho až ošklivého vzhledu), která se těžko sbírá, protože dobře splývá s barvou kmenů, na kterých roste. Protože je dřevokaznou houbou, bere si čaga veškeré potřebné živiny ze stromů. Dostanou se tak do ní nejrůznější prospěšné látky, od flavonoidů přes kyselinu pantothenovou až po přírodní melanin. Čaga je také přirozeným zdrojem antioxidantů.

Čaga je velice zdravá, i když nevypadá zrovna vábně. Canva

Na co je čaga nejlepší?

Čaga má podle lidí, kteří ji užívají pravidelně, prakticky magické účinky. Avšak i bez kouzel a čistě vědecky je třeba uznat, že její konzumace může být nápomocná při mnoha druzích potíží, a to především jako prevence.

Její antioxidační účinky pomáhají zbavovat tělo nebezpečných volných radikálů, které narušují tkáně. Tím čaga jednak odvrací nepříjemné projevy stárnutí, jako jsou třeba vrásky, ale zároveň snižuje riziko rakoviny.

Neslouží jako náhrada léků, nýbrž spíše jako dobrá výpomoc. Osvědčila se například při nejrůznějších onemocněních zažívacího traktu od žaludečních vředů po záněty slinivky, žaludku či dvanácterníku. Pravidelná konzumace výtažků z čagy pomáhá zlepšit trávení obecně a zároveň posiluje vaši imunitu.

Zejména v zemích, kde je tato houba velmi oblíbená (Rusko, ale také Japonsko a jiné asijské země), ji používají lidé s nádorovými onemocněními. Rozhodně však čagou nenahrazujte návštěvu doktora nebo předepsanou léčbu.

Jak se čaga užívá?

Protože nemůžete jen tak vyrazit do lesa a přinést si čagu domů spolu s hříbky a bedlami, budete muset sáhnout po jednom z dostupných produktů, které se z ní vyrábí. Nejčastěji čagu její konzumenti přijímají v podobě čaje. Ten najdete v obchodech již porcovaný. Níže vám ale také poradíme, jak si připravit jeho domácí verzi. Kromě čajů lze totiž nakoupit také extrakty z čagy či její mletou verzi.

Jak připravit čaj z čagy?

Na větší dávku čaje z čagy budete potřebovat:

  • 3 šálky mleté čagy
  • 50 pupenů borovice
  • 50 g řebříčku obecného
  • 50 g šípků
  • 200 g šťávy z aloe
  • 5 g pelyňku
  • 400 g medu
  • případně trochu koňaku

Všechny bylinky zalijte 3 litry studené vody a přiveďte k varu. Nechte nějakou dobu povařit a pak hrnec odstavte a přes noc zakryjte. Druhý den vývar přeceďte a přidejte med a šťávu z aloe. Vše dobře promíchejte a nechte znovu stát 3 až 4 dny. Následně můžete konzumovat.