Kombucha: Houba, kterou popíjely už naše babičky. 5 důvodů, proč ji vyzkoušet

Sklenice naplněné kombuchou různé barvy D-Krab / Shutterstock.com

Kombucha pochází z dálných oblastí Ruska a východní Asie. Co to vlastně je? Jedná se o fermentovaný, slazený černý či zelený čaj, ve kterém se dobře daří specifické kultuře kvasinek a bakterií. Lidstvo popíjí kombuchu už tisíce let, a to nejen kvůli její chuti. Pojďme se společně podívat na její účinky, které z fermentovaného čaje dělají v podstatě léčivý nápoj.

Přečtěte si také

Historie smaženého sýru: Víte, odkud pochází a který sýr je na smažák nejlepší?

1. Pomáhá trávení a podporuje zdraví zažívacího traktu

Fermentační procesy, kterými kombucha prochází, způsobí, že výsledný nápoj je bohatý na probiotické látky. Dostatečná konzumace probiotik se ukazuje jako velmi prospěšná, když přijde na zdraví našeho zažívacího traktu.

Pravidelné pití kombuchy nenahradí léky, nicméně zajišťuje žaludku a střevům potřebnou zásobu pomocných látek. Probiotika jsou důležitá při akutních zažívacích potížích, především ale jako jejich účinná prevence. V posledních letech začíná také být zdůrazňováno spojení mezi zdravím žaludečního traktu a celkovou imunitou, díky čemuž může kombucha zabránit nepříjemným infekcím.

Žena pije kombuchu KK_face / Shutterstock.com

2. Snižuje riziko srdečních onemocnění, napomáhá hubnutí

Zvýšené množství špatného cholesterolu v krvi vede k většímu riziku infarktu a dalších srdečních onemocnění. Některé studie však potvrzují, že látky obsažené v kombuše dokážou snižovat úroveň nebezpečného cholesterolu. Společně se zdravou výživou, dostatkem pohybu a správnou životosprávou může tedy přispět k ochraně zdraví vašeho kardiovaskulárního systému.

Kombucha je také čím dál tím více oblíbená mezi atlety, kteří ji využívají jako zdravější náhradu sportovních energetických drinků. Obsažená probiotika zlepšují metabolismus, a tím pádem mohou zvýšit šance na to, že bude vaše tvrdá práce v tělocvičně více znát. Především pak u kombuchy ze zeleného čaje, který může zvýšit počet spálených kalorií.

3. Oddaluje stárnutí

Kombucha je velmi dobrým zdrojem antioxidantů, které pomáhají snížit počet volných radikálů, jež mohou poškozovat buňky v našem těle. Právě antioxidační účinky kombuchy mají na svědomí velkou část z jejího přínosu. Snížení počtu volných radikálů ve tkáních zpomaluje vliv tzv. oxidačního stresu. Její pití tedy nejenom upevňuje zdraví, ale také oddaluje viditelné stárnutí.

4. Zlepšuje psychickou pohodu

Deprese a další psychické problémy nejsou jenom záležitostí mysli, ale i nemocemi s biologickým základem. Podle některých výzkumů se zdá, že konzumace probiotik může celkově zlepšit schopnost organismu bránit se proti psychickým potížím.

Zvýšená pravděpodobnost, že budete trpět depresí, je spojena se zánětlivostí. Kombucha, která má i protizánětlivé účinky, tak pomáhá bojovat proti psychickým potížím hned na několika frontách.

Sklenice s kombuchou ARTFULLY PHOTOGRAPHER / Shutterstock.com

5. Příprava kombuchy je snadná

Kombuchu nemusíte shánět jen v obchodech se zdravou výživou, můžete si ji klidně připravit sami doma. Potřebujete pouze černý čaj a živou houbu (neboli směs kvasinek a bakterií určených pro výrobu kombuchy). Sladidlo potřebovat nebudete, houba se o všechno potřebné postará sama.

Jak vyrobit kombuchu?

Nalijte vychladlý čaj do sklenice spolu s houbou a nechte ji několik dní stát na místě s čerstvým vzduchem a stálou pokojovou teplotou. Pozor, nepřelévejte ji horkým čajem, to by ji zabilo. Pokud vám kombucha zachutná nebo objevíte její magické účinky, pak vždy slijte trochu čaje s houbou mimo a začněte celý proces znova!

Zdroje: medicalnewstoday.com, healthline.com, webmd.com