Připravte si doma vynikající korejský salát kimchi. Rychle a snadno

Kimchi je plné zdravých látek. Canva

Korejská specialita kimchi (kimči) si u nás začíná získávat popularitu. I když se jedná o velmi jednoduchý zelný salát, díky své chuti i vynikajícím nutričním vlastnostem objevuje jeho kouzlo stále více lidí. Pokud se s ním chcete více seznámit a připravit si ho ve vlastní kuchyni, pak určitě čtěte dál.

Přečtěte si také

Žádná školní jídelna! Sladká dušená mrkev zachutná i dětem. A příprava zabere jen 20 minut

Nálož vitamínů s nízkým obsahem kalorií

Kimchi patří k extrémně zdravým jídlům, která do vašeho těla dokážou vpravit velkou dávku potřebných a podpůrných látek. S každým soustem konzumujete pořádnou porci vitamínů (A, B1 a B2, C), ale také vápník, železo a velké množství antioxidantů.

Kromě toho díky fermentačnímu procesu vznikají v kimchi bakteriální kultury, které mají probiotický účinek. Jeho pojídání tak není radost jenom díky jeho chuti, ale má i velmi pozitivní dopad na vaše zdraví. Blahodárný účinek má kimchi na imunitu i na dobré fungování trávicího systému. Látka allicin, kterou také obsahuje, dokáže snižovat hladinu cholesterolu v krvi, a tím zabraňuje vzniku kardiovaskulárních potíží.

Správné fungování trávicího systému spolu se zdravým srdcem také odvrací obezitu – obzvlášť, když kimchi zapojíte do svého jídelníčku spolu s pravidelnou dávkou pohybu. Tato korejská dobrota totiž výborně chutná, avšak nejedná se o žádnou kalorickou bombu.

Kimchi neodmyslitelně patří ke korejské kuchyni. Canva

Co budete potřebovat?

Hlavní roli v kimchi hraje pekingské zelí – jedna středně velká hlávka (přibližně 1 kg) vám postačí na porci určenou přibližně pro 4 lidi.

Ingredience na salát:

  • 1 středně velká hlávka pekingského zelí
  • 1–2 svazky jarní cibulky
  • 1 středně velká kuchyňská cibule
  • 1 mrkev či jablko dle chuti
  • sůl

Zálivka:

  • 5 lžic mořské soli
  • 2 lžíce chilli koření (popř. nadrcené korejské feferonky)
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • sezam na posypání

Postup

  1. Nejdříve nakrájejte a nasolte pekingské zelí. Hlávku rozkrojte, oddělte od sebe jednotlivé listy a nakrájejte je na tenké nudličky, velké asi 5 až 6 cm.
  2. Všechny kousky pořádně nasolte, aby mohly změknout i tvrdé řapíky. Nasolené zelí nechte stát v zatížené nádobě – stačí jenom 2 hodiny, ideálně ho však nechte nasát sůl přes noc.
  3. Druhý den zelí pořádně opláchněte pod tekoucí vodou. Nechte ho důkladně oschnout, zatímco si připravíte zálivku.
  4. Zálivka se vytvoří smícháním všech ingrediencí do ní určených, které následně spojíte dohromady pomocí rychlých pohybů vidličkou nebo lžicí.
  5. K zelí přidejte nakrájenou jarní cibulku, cibuli nakrájenou na nudličky a nastrouhanou mrkev či jablko. Polijte zálivkou a jemně promíchejte, nejlépe rukama.
  6. Na závěr posypejte sezamovými semínky a pokud chcete, můžete zakápnout trochou olivového oleje.

Jíst takto připravené kimchi lze okamžitě, ale v Koreji je zvykem nechat ho klidně i měsíc fermentovat. Vám budou pro poznání opravdového kimchi stačit dva dny, během nichž ho občas promícháte. Získá tak výše zmíněné probiotické účinky i výraznější chuť.

Co s hotovým kimchi?

Kimchi se hodí jako příloha k nejrůznějším jídlům nejenom z korejské kuchyně, ale i coby samostatná, netradiční svačinka. Můžete ho ovšem používat také jako přísadu do jídel – například přimícháním kimchi do smažené rýže vznikne vynikající asijský hlavní chod.