Jak správně prát, sušit a pověsit záclony a závěsy?

Žena v pracovním oblečení drží závěs New Africa / Shutterstock.com

Praní záclon a závěsů je práce na celý den, někdy dokonce i víkend. Všechno to sundávání, dlouhé praní, sušení, skládání a věšení není žádná legrace. A co teprve, když se vám záclony podaří omylem zničit. To už, aby člověk nevěšel záclony, ale rovnou sebe. Nezoufejte a neztrácejte hlavu, máme pro vás praktické tipy, které vám zaručeně pomohou.

Přečtěte si také

Co uvařit o víkendu? 5 českých klasik na sobotní a nedělní oběd

Jak často prát?

Nedá se přesně říct, jak často byste měli prát záclony a závěsy. Záleží především na tom, v jakém prostředí jsou pověšeny. Závěsy, které nemají možnost chytat prach zvenčí a nežloutnou v důsledku cigaretového kouře, můžete nechat pověšené 4 až 6 měsíců bez jakýchkoliv zásahů. To stejné platí o záclonách. Pokud ale někdo ve vaší rodině kouří, čeká vás pravidelné praní každý měsíc, jinak záclony i závěsy ztratí svoji barvu a budou vypadat velmi nereprezentativně. Podobně ale mohou dopadnout i v nekuřácké domácnosti v případě, že jsou zavěšeny ven z okna nebo visí v kuchyni, kde se na ně chytá kouř a pára z hrnců či pánví.

Příprava a samotné praní

Jestliže nechcete, aby se záclony a závěsy zbytečně pomačkaly, sundejte je až chvilku před praním. Poté z nich odstraňte všechny kovové a plastové části, které by mohly látku v pračce potrhat. Tyto textilie je také dobré před praním vzít ven a nejdříve je pořádně vyprášit. Rozhodně je neházejte do pračky jenom tak. Všechno prádlo vložte do ochranné síťky určené pro praní. Ještě předtím však záclony a závěsy důkladně poskládejte. Kdybyste náhodou měli dostatek energie a prostoru, doporučujeme prát především záclony ručně. Jelikož ale hádáme, že většina čtenářů při představě odpoledne stráveného ručním praním bledne rychleji než záclona, přejděme k tomu, jak nastavit pračku.

Žena vyndává záclony z pračky brizmaker / Shutterstock.com

Jak prát záclony v pračce

Teplota pračky by neměla překračovat 30 stupňů Celsia. Každá běžná pračka má program na praní jemného prádla, který je pro výrobky z těchto materiálů nejlepší. V případě, že máte záclon či závěsů hodně, připravte se na to, že pračku budete muset plnit několikrát. Nesnažte se buben narvat až k prasknutí, textilie by měly mít dostatek prostoru (volnou nechte asi polovinu bubnu).

Mezi pracími prostředky dnes najdeme i prášky určené pro záclony. Pokud možno sáhněte po takovém speciálním prostředku. Jestli se vám to zdá jako zbytečná investice, použijte alespoň tekutý prací gel na jemné prádlo. Zejména pokud perete bílé záclony, kterým tekutý prostředek pomůže navrátit zářivě bělostnou barvu. Dávejte si rovněž pozor na to, aby vybraný program nedosahoval příliš vysokých otáček při ždímání. Maximálně by se měl buben se záclonami a závěsy otáčet 600krát za minutu.

Jak usušit záclony?

Záclony a závěsy většinou po vytažení můžete rovnou zavěsit a nechat usušit. Rozhodně nedoporučujeme jejich sušení v sušičce. Zbytečné je také jejich žehlení, většinou si pro narovnání vystačí s gravitací a vlastní váhou. Kdyby záclony přece jenom měly nehezké záhyby, nejdřív najděte cedulku, která vám poví, jestli je vůbec vhodné jejich materiál žehlit. Poté nastavte žehličku na střední teplotu a vyžehlete záclony nejlépe, když jsou ještě vlhké. Jestliže jste si dali tu námahu a vyprali záclony ručně, pak je nějakou dobu nechte pověšené na sušáku. Jinak by byly pračkou nevyždímané záclony příliš nasáklé vodou a udělaly by vám pod okny potopu.