Těmto 5 potravinám byste se měli během těhotenství raději vyhnout

Některým nápojům a potravinám je bezpečnější vyhnout se úplně, u jiných stačí zmírnit množství Canva

Změna jídelníčku může být někdy hodně náročná – o to víc, když trpíte nechutenstvím, nebo vás naopak neustále kvůli těhotenství honí mlsná. Zdraví dítěte i maminky by však mělo být v těchto 9 měsících na prvním místě. Proto je lepší se vyvarovat potravin, které představují potenciální riziko.

Přečtěte si také

Hříšně dobrá buchta: Sladký Orgasmus je rychlovka, kterou budete milovat

Jak je to s rybami?

O rybách často slýcháme, že by se v naší stravě měly objevovat více – jedná se totiž o vynikající zdroj důležitých omega-3 mastných kyselin, které prospívají nejenom tělu dospělého člověka, ale také pozitivně ovlivňují vývoj plodu.

Pozor ovšem na ryby, u nichž hrozí, že obsahují velké množství rtuti. Většinou jsou to dravé ryby většího vzrůstu, protože se do nich spořádáním velkého množství menších ryb dostanou nebezpečné dávky rtuti z prostředí. Rtuť v našem těle působí jako neurotoxin a pro vývoj miminka je velmi nebezpečná. Vyhýbejte se proto třeba tuňákovi a královské makrele.

Tepelně upravený losos je naopak pro těhotné ženy ideální rybou. Pokud si nicméně potrpíte na jeho konzumaci zasyrova, například v sushi, musíte na něj po dobu těhotenství zapomenout – syrová či nedostatečně uvařená ryba může do vašeho těla dostat spoustu toxinů.

Filety z lososa si s klidem dopřejte

Jedna sklenka nevadí! Nebo?

I minimální konzumace alkoholu během těhotenství vystavuje vaše dítě riziku, že se narodí s fyzickým nebo mentálním postižením. Někteří lékaři rádi mluví o tom, že občasná sklenka vína nevadí, ovšem podle dostupných studií k napáchání škody stačí i relativně malé množství alkoholu.

Alkohol se totiž dostane do placenty a všechno, co vypijete, tak projde i systémem vašeho budoucího potomka. Raději se proto během těhotenství zcela zřekněte nápojů i jídel s obsahem alkoholu. 

Při těhotenství se dejte velký pozor na to, co pijete – nejen ty s alkoholem, ale ani třeba kofeinové nápoje nejsou vhodné Canva

Káva a kávové dezerty

Pravidelný přísun kofeinu mnoho z nás potřebuje a nedokáže si bez něj představit normální den. Odvyknutí si na něj tedy může být výrazným stresorem a místo úplného vynechání jej lze tedy jen omezit na minimum. Pokud však vypijete denně více než 200 mg kofeinu v kávě, čaji či jiném nápoji, hrozí vám zvýšené riziko potratu, zejména v prvním trimestru.

Kofein je známý tím, že zadržuje vodu a může zapříčinit nedostatečný průchod krve placentou. Miminka žen, které pravidelně pijí velké množství kávy, mají obecně nižší porodní váhu.

Tip: Pokud kofein potřebujete, ale chcete vyvážit jeho negativní účinky, pak dodržujte dobrý pitný režim, během něhož do sebe dostanete velké množství obyčejné vody. Na trhu navíc existuje celá řada bezkofeinových káv a nápojů, tak proč zbytečně riskovat? 

Vyzkoušejte například přírodní Caro

Měkké sýry

Sýry patří mezi každodenní radosti i luxusní delikatesy. Některé z jejich druhů, jako například camembert, niva, hermelín či feta, na sobě nicméně mají modrou či bílou plíseň – a právě u nich existuje určité nebezpečí, že se na nich nachází také nebezpečné listerie, pokud byly tyto sýry zpracovány z nepasterizovaného mléka.

Listerióza, nemoc z nakažení bakterií listérií, má podobné projevy jako chřipka, ale kromě zvracení či horečky může také vyvolat předčasný porod. Předem se tedy dobře informujte o všech sýrech, které se chystáte sníst, a rozhodně vyřaďte z jídelníčku všechny výrobky, které neprošly pasterizací.

Plísňové sýry raději omezte, mohlo by se v nich skrývat nebezpečí Canva

Pozor na špinavá vejce

Vejce určitě během těhotenství jezte, jedná se o skvělý zdroj bílkovin a dalších důležitých živin. Vyhněte se ale těm, která na sobě mají praskliny či viditelné nečistoty. Salmonela je nepříjemná pro kohokoliv, avšak pro těhotné ženy a jejich plod může být velmi nebezpečná. V obchodě také raději sáhněte po chlazených vejcích a doma je dobře skladujte.