Jak správně otevřít kokosový ořech tak, abyste z něj využili vodu, dužinu i skořápku

Žena drží v rukou rozpůlený kokos Canva

Zbyl vám doma po vánočních svátcích kokosový ořech? Většina z nás ho kupuje jako dekoraci do ovocných mís, protože vydrží dlouho a na jeho kondici nemá špatný vliv ani přetopená místnost. Co když si však chcete pochutnat na kokosové dužině? Víte, jak se pod skořápku snadno a rychle dostat? Inspirujte se a rozlouskněte ho s našimi tipy!

Přečtěte si také

Vynikají oběd do hodiny: Domácí špecle se slaninou a žampiony si zamilujete

Ořech, nebo ovoce?

Kokosový ořech mnozí z nás zaměňují právě za ořech, přestože se jedná o peckovici, tedy druh ovoce. K dostání je jako notoricky známý, zralý hnědý kokos, případně coby poslední dobou velmi oblíbený mladý kokos.

A jak se do nich dostat? Zkuste naše návody a pochutnejte si na dužině i lahodné kokosové vodě.

Vyzkoušejte naše tipy ještě dnes

Hnědý kokosový ořech

Chcete-li se dostat do zralého kokosového ořechu, je třeba začít jeho ohledáním. Jednoduše najděte tři prohlubně, které kokos překvapivě nese od přírody. Jedna z nich je měkká – a právě do té stačí vsunout špičku nůžek a otočit několikrát dokola.

Pomáhají také šroubovák, vývrtka nebo hřebík. Díky prohlubni si hned můžete pochutnat na lahodném nápoji – kokosová voda je plná vitamínů B a C, draslíku, křemíku, vápníku a fosforu.

A jak se dostat k oblíbené kokosové dužině?

Na řadu přichází další krok – dostat se takzvaně pod kůži tvrdé skořápce, která skrývá chutný poklad. Chcete-li skořápku dále využít, bude potřeba ostrá pilka. Pokud ne, můžete použít kladívko nebo troubu.

Rozpalte ji alespoň na 200 stupňů a kokos do ní vložte. Stačí 15 minut v troubě a skořápka by měla prasknout.

  • Tip: Ze zralé kokosové dužiny lze vykouzlit chutné kokosové mléko či krém. Nastrouhejte ji a smíchejte s půl litrem vody, směs rozmixujte a přeceďte přes plátýnko. Mléko můžete vypít nebo použít v teplé i studené kuchyni. Pokud toužíte po konzistenci krému, použijte o polovinu méně vody.

Co se skořápkou?

Kokosová skořápka se hodí pro další využití. Pokud se vám ji podaří rozpůlit přesně, jde z ní vykouzlit drobný závěsný květináč, kuchyňskou misku, domeček pro křečka nebo třeba malý plovoucí svícen. Jestliže jste ještě zručnější, můžete vyrobit vlastní šperky nebo přívěsky. Stačí si pohrát se smirkovým papírem a mít špetku fantazie.

Mladý kokos

A jak se dostat do mladého kokosu, který skrývá populární, mírně nasládlou kokosovou vodu? I tady existuje trik, který vám postup usnadní – a ne, vrtačku nechte pěkně v klidu ve skříni s nářadím. Postačí vám nůž, jehož tupou stranou několikrát dokola poklepete na stěny kokosového ořechu. Nakonec by se měl vršek sám jemně nalomit, případně mu pomůžete... a vychutnáte si každý doušek.

  • Víte, že šťáva z mladého kokosu je plná vitamínů a minerálů a funguje tak trochu jako iontový nápoj? Díky tomu je vhodná k použití po fyzické zátěži, ale i coby lék na kocovinu.