Luxusní dezert z mikrovlnné trouby, který je hotový za pouhé 2 minuty

Jako z luxusní restaurace, a přitom jej upekla vaše mikrovlnka Jana Albrechtová

Že není pečení dezertů vaší silnou stránkou? Možná máte pravdu – co kdybychom vám však řekli, že si můžete doma upéct lahodný minidortík, na kterém nemáte co pokazit? Žádné starosti ani pečení v troubě! Vše, co na něj budete potřebovat, je hrnek, mikrovlnná trouba a pár zcela běžných ingrediencí. Mug cake je velice jednoduchý a připravit ho zvládne i malé dítě.

Přečtěte si také

10 druhů potravin s bílkovinami, které musíte zařadit do svého jídelníčku, abyste konečně zhubli
10 druhů potravin s bílkovinami, které musíte zařadit do svého jídelníčku, abyste konečně zhubli

Co je to mug cake?

Netřeba v názvu hledat žádné záludnosti – jedná se o dezert v (anebo z) hrnku, který se připravuje v mikrovlnné troubě.

Mug cake je velice jednoduchý

Když máte chuť na něco sladkého, napadne vás upéct si jen tak pro sebe dort? Patrně ne. Dortík v hrnku máte ale hotový do dvou minut

Lze připravit nezdravý, ale zato hodně dobrý...

Pokud vás celkový denní příjem kalorií nijak neomezuje, není potřeba přemýšlet, zda si můžete dopřát víc ořechů, nebo vynechávat cukr, čokoládu a všechny ostatní dobroty, které zvyšují nejen požitek z jídla, nýbrž také celkový kalorický profil dezertu.

Takový mug cake se obvykle skládá z pšeničné hladké mouky, cukru, oleje (případně másla), vejce a všeho toho, co do zdravého dortíku nepatří. A aby hezky vyskočil, je potřeba do něj přidat i kypřicí prášek.

Ingrediencím se meze nekladou, ať už zvolíte hříšně čokoládovou variantu či tu osvěžující, lehce dietní Canva

…nebo zdravý, a i přesto dobrý

I zdravý mug cake může být výborný! Cukr v něm ale pochopitelně nenajdete. Zdravé dortíky z hrnku jsou velice oblíbené mezi lidmi, kteří cvičí, zdravě jedí a hlídají si celkový příjem kalorií.

Skládá se ze zdravých surovin

Zdravý dortík obsahuje především zdravé suroviny, jako jsou ovesné vločky (anebo mouka z nich), banán a další ovoce, vejce, jogurt, tvaroh a velmi často také protein (obvykle syrovátkový, pokud není dotyčný vegan či nemá problém s laktózou). Stejně tak jako u nezdravého dortíku, i do tohoto patří kypřicí prášek.

  • Banán bývá obvykle základní složkou zdravých hrnkových dortíků.
  • Ovesné vločky je příjemně zvláční, dodají pevnou texturu a osladí je.
  • Dovnitř pak klidně vmáčkněte i jahody, borůvky a jakékoli ovoce, které máte rádi, případně hořkou čokoládu.

Nahoru můžete ještě umístit jogurt či zakysanou smetanu, a to vše posypat oříšky. Příliš kalorické? Možná ano, avšak se zdravou stravou se to nevylučuje – i ze zdravých surovin se přibírá, pokud kalorií sníte více, než za den stačíte spálit.

Na trhu se dá koupit nespočet dobrých proteinů, ne každý je ovšem svým složením vhodný Jana Albrechtová

Proč se do zdravých dortíků přidává protein?

Jakou funkci zde má syrovátkový protein? Dezertu dodává aroma (vanilkové, čokoládové, pistáciové, kokosové apod.), osladí jej (někomu může připadat chuť umělá kvůli umělým sladidlům v proteinu obsaženým), ale především přidává bílkoviny, které jsou pro lidi, kteří cvičí (anebo chtějí hubnout), velice důležité.

  • Najednou tak získáte jídlo, které je chutné a má vyvážený poměr bílkovin, sacharidů a tuků

Jsou lepší ovesné vločky, nebo mouka z nich?

Záleží na tom, jaké vločky do hrníčkového dortu zvolíte. Naprosto vynikající jsou například vločky Crownfield Fine Oat Flakes – jsou drobounké a velice jemné. Pokud byste si ovšem koupili obyčejné ovesné vločky, které bývají tvrdší, je lepší je rozemlít na mouku.

Ovesné vločky můžete použít vcelku, případně je rozemlít na mouku Jana Albrechtová

A jak se dezerty v hrnku dělají?

Princip je stejný, pouze suroviny se dle vašich preferencí mění. Začněme tím ne zrovna zdravým, ale zato vynikajícím!

Čokoládový mug cake

Ingredience:

  • 50 gramů mouky
  • 30 gramů cukru moučky
  • 1 lžíce oleje
  • 70 ml plnotučného mléka
  • 1 žloutek
  • 1/2 čajové lžičky kypřicího prášku na perník
  • 1 čajová lžička neslazeného kakaa
  • čokoláda a ovoce
Těsto nalijte do jednoho většího hrnečku či do dvou menších misek Jana Albrechtová

Postup: Vše lze připravit s vařečkou v ruce, použití ručního šlehače bude nicméně efektivnější. Jednoduše všechny suroviny smíchejte dohromady. Těsto pak nalijte do jednoho většího hrnečku či do dvou menších misek. Doprostřed můžete dát ovoce či čokoládu dle libosti – v tomto konkrétním receptu zvolíme brusinky bílou čokoládu. Výborná může být i Mozartova koule. Vložte na 1,5 minuty do mikrovlnné trouby a jezte či podávejte po zhruba dvou minutách od vytažení. 

Takto nějak by měl dortík vypadat po vytažení z mikrovlnky Jana Albrechtová

Není třeba dortík nijak složitě zdobit, posypat jej můžete cukrem, kakaem či skořicí. Pokud se ho rozhodnete ozdobit šlehačkou, dejte ji bokem, případně počkejte, až dortík vychladne.

A jaký je chuťový zážitek?

Jen těžko popsatelný! Vážně nebudete chtít věřit tomu, že toto dokázala vaše mikrovlnka. Dortík je velice jemný, čokoláda uvnitř rozpuštěná a jemně nakyslé ovoce osvěžující. 

Dezert není potřeba nijak složitě zdobit Jana Albrechtová

Zdravý mug cake z ovesných vloček

Ingredience:

  • 80 gramů ovesných vloček
  • 20 gramů proteinu
  • 70 gramů jogurtu
  • 1 lžíce oleje
  • 1 celé vejce
  • ½ lžičky kypřicího prášku
  • 1 čajová lžička medu
Po upečení se dezert od misky odlepí Jana Albrechtová

Postup: Všechny ingredience smíchejte dohromady přímo v misce lžičkou. Místo jogurtu přidejte klidně tvaroh (anebo obojí), kakao, rozmačkaný banán, jiné ovoce či čokoládu. Neplňte misku až po okraj – ovesné vločky díky kypřicímu prášku vyskočí stejně jako buchty, tak ať vám nepřeteče. V mikrovlnce pečte cca 2,5 minuty – jakmile se dortík upeče, hezky se od stran odlepí, a vy jej tak budete moci vyklopit na talíř.

  • Vršek můžete ozdobit například jogurtem. A když se vám bude zdát dezert málo sladký, polijte jej rozteklým medem.
Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz