Že není pečení dezertů vaší silnou stránkou? Možná máte pravdu – co kdybychom vám však řekli, že si můžete doma upéct lahodný minidortík, na kterém nemáte co pokazit? Žádné starosti ani pečení v troubě! Vše, co na něj budete potřebovat, je hrnek, mikrovlnná trouba a pár zcela běžných ingrediencí. Mug cake je velice jednoduchý a připravit ho zvládne i malé dítě.
Netřeba v názvu hledat žádné záludnosti – jedná se o dezert v (anebo z) hrnku, který se připravuje v mikrovlnné troubě.
Když máte chuť na něco sladkého, napadne vás upéct si jen tak pro sebe dort? Patrně ne. Dortík v hrnku máte ale hotový do dvou minut.
Pokud vás celkový denní příjem kalorií nijak neomezuje, není potřeba přemýšlet, zda si můžete dopřát víc ořechů, nebo vynechávat cukr, čokoládu a všechny ostatní dobroty, které zvyšují nejen požitek z jídla, nýbrž také celkový kalorický profil dezertu.
Takový mug cake se obvykle skládá z pšeničné hladké mouky, cukru, oleje (případně másla), vejce a všeho toho, co do zdravého dortíku nepatří. A aby hezky vyskočil, je potřeba do něj přidat i kypřicí prášek.
I zdravý mug cake může být výborný! Cukr v něm ale pochopitelně nenajdete. Zdravé dortíky z hrnku jsou velice oblíbené mezi lidmi, kteří cvičí, zdravě jedí a hlídají si celkový příjem kalorií.
Zdravý dortík obsahuje především zdravé suroviny, jako jsou ovesné vločky (anebo mouka z nich), banán a další ovoce, vejce, jogurt, tvaroh a velmi často také protein (obvykle syrovátkový, pokud není dotyčný vegan či nemá problém s laktózou). Stejně tak jako u nezdravého dortíku, i do tohoto patří kypřicí prášek.
Nahoru můžete ještě umístit jogurt či zakysanou smetanu, a to vše posypat oříšky. Příliš kalorické? Možná ano, avšak se zdravou stravou se to nevylučuje – i ze zdravých surovin se přibírá, pokud kalorií sníte více, než za den stačíte spálit.
Jakou funkci zde má syrovátkový protein? Dezertu dodává aroma (vanilkové, čokoládové, pistáciové, kokosové apod.), osladí jej (někomu může připadat chuť umělá kvůli umělým sladidlům v proteinu obsaženým), ale především přidává bílkoviny, které jsou pro lidi, kteří cvičí (anebo chtějí hubnout), velice důležité.
Záleží na tom, jaké vločky do hrníčkového dortu zvolíte. Naprosto vynikající jsou například vločky Crownfield Fine Oat Flakes – jsou drobounké a velice jemné. Pokud byste si ovšem koupili obyčejné ovesné vločky, které bývají tvrdší, je lepší je rozemlít na mouku.
Princip je stejný, pouze suroviny se dle vašich preferencí mění. Začněme tím ne zrovna zdravým, ale zato vynikajícím!
Ingredience:
Postup: Vše lze připravit s vařečkou v ruce, použití ručního šlehače bude nicméně efektivnější. Jednoduše všechny suroviny smíchejte dohromady. Těsto pak nalijte do jednoho většího hrnečku či do dvou menších misek. Doprostřed můžete dát ovoce či čokoládu dle libosti – v tomto konkrétním receptu zvolíme brusinky a bílou čokoládu. Výborná může být i Mozartova koule. Vložte na 1,5 minuty do mikrovlnné trouby a jezte či podávejte po zhruba dvou minutách od vytažení.
Není třeba dortík nijak složitě zdobit, posypat jej můžete cukrem, kakaem či skořicí. Pokud se ho rozhodnete ozdobit šlehačkou, dejte ji bokem, případně počkejte, až dortík vychladne.
Jen těžko popsatelný! Vážně nebudete chtít věřit tomu, že toto dokázala vaše mikrovlnka. Dortík je velice jemný, čokoláda uvnitř rozpuštěná a jemně nakyslé ovoce osvěžující.
Ingredience:
Postup: Všechny ingredience smíchejte dohromady přímo v misce lžičkou. Místo jogurtu přidejte klidně tvaroh (anebo obojí), kakao, rozmačkaný banán, jiné ovoce či čokoládu. Neplňte misku až po okraj – ovesné vločky díky kypřicímu prášku vyskočí stejně jako buchty, tak ať vám nepřeteče. V mikrovlnce pečte cca 2,5 minuty – jakmile se dortík upeče, hezky se od stran odlepí, a vy jej tak budete moci vyklopit na talíř.