Luxusní dezert z mikrovlnky, který je hotový za pouhé 2 minuty

Miska s čokoládovým dezertem mug cake Jana Albrechtová

Že není pečení dezertů vaší silnou stránkou? Možná máte pravdu – co kdybychom vám však řekli, že si můžete doma upéct lahodný minidortík, na kterém nemáte co pokazit? Žádné starosti ani pečení v troubě! Vše, co na něj budete potřebovat, je hrnek, mikrovlnná trouba a pár zcela běžných ingrediencí. Mug cake je velice jednoduchý a připravit ho zvládne i malé dítě.

Přečtěte si také

Řepa, kurkuma i cibulové slupky: Nabarvěte velikonoční vejce přírodním způsobem

Co je to mug cake?

Netřeba v názvu hledat žádné záludnosti – jedná se o dezert v (anebo z) hrnku, který se připravuje v mikrovlnné troubě. Když máte chuť na něco sladkého, napadne vás upéct si jen tak pro sebe dort? Patrně ne. Dortík v hrnku máte ale hotový do dvou minut.

Obvykle se skládá z pšeničné hladké mouky, cukru, oleje (případně másla), vejce a všeho toho, co do dortíku patří. Můžete si do něj dát ořechy, cukr, čokoládu či jinou přísadu dle vlastní chuti. A aby hezky vyskočil, je potřeba do něj přidat i kypřicí prášek.

Mug cake ze světlého těsta Anastasia Izofatova / Shutterstock.com

Zdravý hrníčkový dortík

I při dietě si mug cake můžete dopřát – cukr v něm ale pochopitelně nenajdete. Zdravý dortík obsahuje především zdravé suroviny, jako jsou ovesné vločky (anebo mouka z nich), banán a další ovoce, jogurt, tvaroh a velmi často také protein (obvykle syrovátkový, pokud není dotyčný vegan či nemá problém s laktózou). Stejně jako u nezdravého dortíku, i do tohoto patří kypřicí prášek.

  • Banán bývá obvykle základní složkou zdravých hrnkových dortíků.
  • Ovesné vločky je příjemně zvláční, dodají pevnou texturu a osladí je. Tvrdší vločky je ale vhodné rozemlít na prášek.
  • Dovnitř klidně vmáčkněte i jahody, borůvky, případně hořkou čokoládu.

Nahoru můžete ještě umístit jogurt či zakysanou smetanu, a to vše posypat oříšky. Příliš kalorické? Možná ano, avšak se zdravou stravou se to nevylučuje – i ze zdravých surovin se přibírá, pokud kalorií sníte více, než za den stačíte spálit.

Proč se do zdravých dortíků přidává protein?

Protein dezertu dodává aroma (vanilkové, čokoládové, pistáciové, kokosové apod.), osladí ho, ale především doplní bílkoviny, které jsou pro lidi, kteří cvičí (anebo chtějí hubnout), velice důležité.

Čokoládový mug cake Tatiana Vorona / Shutterstock.com

Jak si připravit mug cake?

Princip přípravy je u všech variant mug cakes stejný, mění se pouze suroviny. Prozradíme vám recept na zdravou i nezdravou variantu.

Čokoládový mug cake – recept

Ingredience:

  • 50 g mouky
  • 30 g cukru moučky
  • 1 lžíce oleje
  • 70 ml plnotučného mléka
  • 1 žloutek
  • 1/2 čajové lžičky kypřicího prášku na perník
  • 1 čajová lžička neslazeného kakaa
  • čokoláda a ovoce
Banánovo-ovesný mugcake
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Banánovo-ovesný mugcake

Banánovo-ovesný mugcake je perfektní fitness dezert, který obohatí vaše tělo o bílkoviny a sacharidy. Příprava je velmi jednoduchá a zabere vám pouze pár minut.

Banánovo-ovesný mugcake

Postup:

  1. Vše lze připravit s vařečkou v ruce, použití ručního šlehače bude nicméně efektivnější. Všechny suroviny smíchejte dohromady. Jde to i vařečkou, ruční šlehač vám ale usnadní práci.
  2. Těsto nalijte do jednoho většího hrnečku či do dvou menších misek. Doprostřed můžete dát ovoce či čokoládu dle libosti – v tomto konkrétním receptu zvolíme brusinky a bílou čokoládu.
  3. Vložte na 1,5 minuty do mikrovlnné trouby a jezte či podávejte po zhruba dvou minutách od vytažení.
  4. Dortík není třeba nijak složitě zdobit – bohatě stačí posyp z cukru, kakaa či skořice. Pokud se ho rozhodnete ozdobit šlehačkou, dejte ji bokem, případně počkejte, až dezert vychladne.

Výsledek si zamilujete – vůbec nebudete chtít věřit, že toto dokázala vaše mikrovlnka. Dortík je velice jemný, čokoláda uvnitř rozpuštěná a jemně nakyslé ovoce osvěžující.

Miska s těstem na mug cake Jana Albrechtová

Zdravý mug cake z ovesných vloček – recept

Ingredience:

  • 80 g ovesných vloček
  • 20 g proteinu
  • 70 g jogurtu
  • 1 lžíce oleje
  • 1 vejce
  • ½ lžičky kypřicího prášku
  • 1 čajová lžička medu

Postup:

  1. Všechny ingredience smíchejte dohromady přímo v misce lžičkou. Místo jogurtu přidejte klidně tvaroh (anebo obojí), kakao, rozmačkaný banán, jiné ovoce či čokoládu.
  2. Neplňte misku až po okraj – ovesné vločky díky kypřicímu prášku vyskočí stejně jako buchty, tak ať vám nepřeteče.
  3. V mikrovlnce pečte cca 2,5 minuty – jakmile se dortík upeče, hezky se od stran odlepí, a vy ho tak budete moci vyklopit na talíř.
  4. Vršek můžete ozdobit například jogurtem. A když se vám bude zdát dezert málo sladký, polijte jej rozteklým medem.

Zdroj: autorský text a foto Jana Albrechtová