Jak správně otevřít kokosový ořech? Pomůže vývrtka, kladívko i trouba

kokosový ořech a kladivo položené na stole Canva

Kokosy v sobě pod tvrdou slupkou ukrývají lahodný a nesmírně zdravý obsah. Hodně lidí se ale zdráhá je v obchodech kupovat. Přitom jejich cena není nijak vysoká, zejména nyní přes zimu. Pokud kupujete kokos pouze jako dekoraci nebo s ním pokaždé bojujete, máme pro vás pár jednoduchých tipů, jak jej otevřít či zpracovat a jak v obchodě poznat ten správný a chutný.

Přečtěte si také

Recept na vynikající krtkův dort: Jakmile si ho doma upečete, už nebudete kupovat polotovar

Je kokos opravdu ořechem?

Mnoho lidí netuší, že ve skutečnosti kokos vlastně žádný ořech není. Jedná se o pecku ovocného plodu. Není proto divu, že je jeho povrch tak tvrdý a odolný. Mladé kokosy, které rostou na stromech, mají žlutou nebo zelenou slupku. Jakmile plně dozrají, ukrývají v sobě velké hnědé semeno (mimochodem jedno z největších na světě) – kokos, jak jej známe z našich obchodů.

Kde koupit kokosový ořech v akci?

Jak vybrat dobrý kokos v obchodě

Nevýhodou kokosových ořechů je, že se poměrně rychle kazí. Vzhledem ke vzdálenosti, jakou k nám musí z tropů urazit, se velice často stává, že jsou na pultech obchodů uvnitř už zkažené a shnilé. Proto vybírejte kokosy při nákupu pečlivě a sledujte některé znaky, které mohou napovědět, v jakém stavu jsou.

  • Slupka by měla být vždy neporušená, bez prasklin a měkkých míst.
  • Neporušené by také měly být typické tři otvory (prohlubně), které má přirozeně každý kokos.
  • Když plodem zatřesete, měli byste slyšet uvnitř šplouchání kokosové vody. Pokud neslyšíte nic, takový kokos raději nekupujte.

A jak je to nyní s cenou kokosů v supermarketech? Běžně je koupíte od 20 do 30 Kč za kus, v akčních nabídkách se nyní v na přelomu listopadu a prosince objevují i za cenu pod 15 Kč/ks. Kokosový ořech se dá tedy pořídit opravdu levně. Když jej navíc správně otevřete, získáte z něj spoustu lahodných a zdraví prospěšných surovin.

Kokos, kladivo, sekáček a pilka Canva

Jak otevřít kokos krok za krokem

Kokosový ořech byste měli vždy otevírat nadvakrát. Nejprve tak, abyste se dostali ke kokosové vodě, poté k dužině. Jak na to? Máme pro vás přehledný postup krok za krokem. Pokud vás děsí všechen případný nepořádek kolem a spousta práce, stačí dodržovat pár chytrých rad a těmto nepříjemnostem se snadno vyhnete.

1. Získání kokosové vody

Najděte na kokosovém ořechu tři prohlubně a nahmatejte tu nejměkčí (měkká je proto, že právě z ní po zasazení raší klíček kokosovníku). Tento důlek napíchněte ostrým předmětem – vývrtkou, nůžkami nebo šroubovákem – a pomalu otáčejte, dokud se nedostanete k tekutému obsahu. Kokosovou vodu nechte odtéct do skleničky. Někdo dělá do kokosu otvory dva, aby jedním mohl unikat vzduch, a voda tak snáze vytékala.

  • Tip: Čerstvou kokosovou vodu ideálně co nejdříve vypijte (pozor, nezaměňujte ji s kokosovým mlékem, které se vyrábí až jako sekundární produkt z dužiny).

Voda z kokosu je bohatá na vitamíny B a C, dále na draslík, křemík, vápník a fosfor. Je také skvělým zdrojem bílkovin, příznivě působí na kvalitu vlasů a pleti, na činnost nervové soustavy i při potížích s trávením.

Otevřený kokos Canva

2. Získání kokosové dužiny

Jakmile jste kokos zbavili veškeré tekutiny, odstraňte z povrchu jeho kůry co nejvíce vláken. Nyní jej můžete otevřít. Podle času na přípravu a domácího vybavení vyzkoušejte některý z následujících způsobů. Pokud objevíte, že je dužina kokosu výrazně nažloutlá či hnědá a zapáchá (častý v tomto případě bývá mj. zápach lihu), kokos nejezte, je zkažený.

Jakmile se dostanete dovnitř, bílou dužinu vydlabejte. Můžete ji sníst jen tak, usušit na tenké lupínky, použít do jakéhokoliv sladkého či slaného pokrmu nebo rozmixovat s vodou, čímž si vyrobíte domácí kokosové mléko (jeho hustotu a intenzitu chuti regulujte množstvím vody, proto je lepší ji přidávat postupně po troškách).

Jak otevřít kokos:

  • Rozbít kladivem, sekáčkem nebo jiným tvrdým předmětem. Tlučte do něj postupně po celém jeho obvodu, skořápka bude postupně povolovat. Před rozbitím je také dobré dát kokos do pevného sáčku nebo utěrky. Zabráníte tomu, aby se vám rozletěl do všech stran a udělal zbytečný nepořádek.
  • Rozřezat pilkou na dřevo. S tou navíc při troše opatrnosti zachováte pěkné půlky kokosu, které využijete například jako domeček pro hlodavce nebo krmítko pro ptáčky. Při tomto způsobu je ale potřeba počítat s tím, že se vám při řezání mohou do dužiny dostat pevná vlákna a chloupky ze slupky.
  • Předem namočit asi na 1 hodinu do studené vody. Slupka o něco více změkne a k jejímu otevření postačí jemné poklepávání kladívkem.
  • Dát do vyhřáté trouby na 180–200 °C. Po cca 15 minutách by měla skořápka sama prasknout.