Kokosy v sobě pod tvrdou slupkou ukrývají lahodný a nesmírně zdravý obsah. Hodně lidí se ale zdráhá je v obchodech kupovat. Přitom jejich cena není nijak vysoká, zejména nyní přes zimu. Pokud kupujete kokos pouze jako dekoraci nebo s ním pokaždé bojujete, máme pro vás pár jednoduchých tipů, jak jej otevřít a zpracovat a jak v obchodě poznat ten správný a chutný.
Co mnoho lidí netuší, je skutečnost, že kokos vlastně není žádný ořech. Jedná se o pecku ovocného plodu. Není proto divu, že je jeho povrch tak tvrdý a odolný. Mladé kokosy, které rostou na stromech, mají žlutou nebo zelenou slupku. Jakmile plně dozrají, ukrývají v sobě velké hnědé semeno (mimochodem jedno z největších na světě) – kokos, jak jej známe z našich obchodů.
Nevýhodou kokosových ořechů je, že se poměrně rychle kazí a vzhledem ke vzdálenosti, jakou k nám musí z tropů urazit, se velice často stává, že jsou již na pultech obchodů uvnitř zkažené a shnilé. Proto při nákupu vybírejte kokosy pečlivě a sledujte některé znaky, které mohou napovědět, v jakém stavu jsou.
A jak je to nyní s cenou kokosů v supermarketech? Běžně je koupíte od 20 do 30 korun za kus, v akčních nabídkách se nyní v na přelomu listopadu a prosince objevují i za cenu pod 15 Kč/ks. Kokosový ořech se dá tedy pořídit opravdu levně. Když jej navíc správně otevřete, získáte z něj spoustu lahodných a zdraví prospěšných surovin.
Kokosový ořech byste měli vždy otevírat nadvakrát. Nejprve tak, abyste se dostali ke kokosové vodě, poté k dužině. Jak na to? Máme pro vás přehledný postup krok za krokem. Pokud vás děsí všechen případný nepořádek kolem a spousta práce, stačí dodržovat pár chytrých rad, a těmto nepříjemnostem se snadno vyhnete.
Najděte na kokosovém ořechu tři prohlubně a nahmatejte tu nejměkčí (měkká je proto, že právě z ní po zasazení raší klíček kokosovníku). Tento důlek napíchněte ostrým předmětem – vývrtkou, nůžkami nebo šroubovákem – a pomalu otáčejte, dokud se nedostanete k tekutému obsahu. Kokosovou vodu nechte odtéct do skleničky. Někdo dělá do kokosu otvory dva, aby jedním mohl unikat vzduch, a voda tak snáze vytékala.
Čerstvou kokosovou vodu ideálně co nejdříve vypijte (pozor, nezaměňujte ji s kokosovým mlékem, které se vyrábí až jako sekundární produkt z dužiny).
Voda z kokosu je bohatá na vitamíny B a C, dále na draslík, křemík, vápník a fosfor. Je také skvělým zdrojem bílkovin, příznivě působí na kvalitu vlasů a pleti, na činnost nervové soustavy i při potížích s trávením.
Jakmile jste kokos zbavili veškeré tekutiny, odstraňte z povrchu jeho kůry co nejvíce vláken. Nyní jej můžete otevřít. Podle času na přípravu a domácího vybavení vyzkoušejte některý z následujících způsobů. Pokud objevíte, že je dužina kokosu výrazně nažloutlá či hnědá a zapáchá (častý v tomto případě bývá mj. zápach lihu), kokos nejezte, je zkažený.
Kokos můžete:
Jakmile se dostanete dovnitř, bílou dužinu vydlabejte. Můžete ji sníst jen tak, usušit na tenké lupínky, použít do jakéhokoliv sladkého či slaného pokrmu nebo rozmixovat s vodou, čímž si vyrobíte domácí kokosové mléko (jeho hustotu a intenzitu chuti regulujte množstvím vody, proto je lepší ji přidávat postupně po troškách).